foto: LETA
Salacgrīvas mērs asi kritizē ministru Pūci reģionu reformas dēļ
Salacgrīvas mērs: "Pūce baidās no sabiedrības viedokļa un pārkāpj demokrātiskas valsts principus".
Novadu ziņas
2019. gada 25. aprīlis, 23:08

Salacgrīvas mērs asi kritizē ministru Pūci reģionu reformas dēļ

Jauns.lv / LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) ar paziņojumu, ka vietvaru vēlme noskaidrot novada iedzīvotāju domas par administratīvi teritoriālo reformu ar vietējo referendumu palīdzību neatbilst likumam, apliecina, ka baidās no sabiedrības viedokļa un pārkāpj demokrātiskas valsts principus, šādu nostāju pauda Salacgrīvas mērs, Latvijas Reģionu apvienības (LRA) viens no līderiem Dagnis Straubergs.

"Pašvaldību pakalpojumu galvenie lietotāji nenoliedzami ir konkrēto pašvaldību iedzīvotāji. Un, pirms valdības iecerētās reformas vēlamies apzināt savu vietējo iedzīvotāju domas - kā viens no veidiem ir caur platformām "ManaBalss.lv" un "Novadi.lv"," sacīja Straubergs, "manuprāt, Pūcem nākot klajā ar paziņojumu, ka pašvaldības pārkāpj normatīvajos aktos noteiktās pilnvaras, uzskatāmi parāda, ka baidās no sabiedrības viedokļa, vienlaicīgi pats pārkāpjot jebkādas demokrātiskas valsts principus, manipulēdams ar esošo likuma regulējumu. Izskatās, ka ministrs uzskata Latvijas iedzīvotājus par muļķiem, kuri nespēj lemt par tik būtiskiem jautājumiem."

LRA ir sagatavojusi iniciatīvu "Par tautas tiesībām balsot par Administratīvi teritoriālo reformu" platformā "ManaBalss.lv". Tās mērķis ir izstrādāt un pieņemt regulējumu, paredzot juridiski saistošu vietējo pašvaldību referendumu rīkošanu, pirms Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra iecerētās novadu piespiedu apvienošanas, sacīja Straubergs.

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir apturējusi Ikšķiles novada pašvaldības lēmumu, kas paredz rīkot iedzīvotāju aptauju ar mērķi noskaidrot viedokli par iespējamo novada pievienošanu citai administratīvai teritorijai, informēja ministrijas pārstāve Agnese Vārpiņa.

Pēc VARAM paustā, Ikšķiles domes lēmums par aptaujas organizēšanu nepārprotami pārkāpj normatīvajos aktos noteiktās pašvaldību pilnvaras, jo saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām", vietvara var organizēt, piemēram, publisko apspriešanu, bet tikai par pašas pašvaldības autonomās kompetences jautājumiem.

"Ne šis likums, ne arī citi normatīvie akti neparedz domei tiesības rīkot aptauju, kas pēc savas formas atgādina iedzīvotāju piedalīšanos vēlēšanās vai vietējā referendumā un saistoša lēmuma pieņemšanā. Arī uzdotais jautājums "Vai Jūs esat par Ikšķiles novadu kā patstāvīgu Latvijas Republikas administratīvo teritoriju" rada maldinošu iespaidu, ka iedzīvotāji piedalās lēmuma pieņemšanā par administratīvi teritoriālo reformu," pauž VARAM, norādot, ka Latvijā spēkā esošais tiesiskais regulējums neparedz pašvaldībām tiesības rīkot vietējos referendumus.

Ministrija arī atgādina, ka Satversmes tiesa jau 2009.gadā ir atzinusi, ka administratīvi teritoriālā reforma atzīstama par svarīgu un nozīmīgu valsts un sabiedrības dzīves jautājumu, kas ir jāizlemj pašam likumdevējam, proti, Saeimai.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) norāda, ka Ikšķiles dome izvēlējusies tādas aptaujas rīkošanu, kas nevar tikt atbalstīta, jo pašvaldība pārkāpj normatīvajos aktos noteiktās pilnvaras.

"Lēmums par šo reformu ir visu iedzīvotāju kopīgs lēmums, kas jārealizē caur Saeimu. Virzot šo reformu, iedzīvotāju viedoklis ir svarīgs un tā uzklausīšanai īpaši ir atvēlēts laiks. Ministrijas konsultācijas ar pašvaldībām un iedzīvotājiem norisināsies vismaz līdz septembrim un arī es pats personīgi tajās piedalīšos," norādīja Pūce.

Kā ziņots, 15.aprīlī Ikšķiles novada domes ārkārtas sēdē tika apstiprināts iedzīvotāju aptaujas nolikums, kurā noteikta kārtība, kā Ikšķiles iedzīvotājus aptaujās par pievienošanu citam novadam.

Aptaujas mērķis ir noskaidrot novada iedzīvotāju viedokli par iespējamo Ikšķiles novada pievienošanu citu novadu administratīvajām teritorijām.