foto: LETA
Vējonis izsaka līdzjūtību Šrilankas teroraktu upuru tuviniekiem
Sabiedrība
2019. gada 21. aprīlis, 17:35

Vējonis izsaka līdzjūtību Šrilankas teroraktu upuru tuviniekiem

Jauns.lv / LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis izsaka līdzjūtību Šrilankas teroraktos bojāgājušo un cietušo tuviniekiem, liecina viņa ieraksts sociālajā tīklā "Twitter".

"Ar šausmām un bēdām uzzinu par sprādzieniem Šrilankā, kas prasījuši tik daudzu cilvēku dzīvības," teikts Vējoņa paziņojumā.

Līdzjūtību sociālajā tīklā "Twitter" paudis arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), piebilstot, ka viņš nosoda naida un vardarbības aktus.

Kā ziņots, Šrilankā svētdien notikuši sprādzieni vairākās katoļu baznīcās un viesnīcās, kuros gājuši bojā 202 un ievainoti vairāk nekā 500 cilvēku, paziņojusi policija un mediķi.

Eksplozijas gandrīz vienlaikus notikušas trīs baznīcās, kad tur norisinājās Lieldienu dievkalpojumi, un trīs viesnīcās.

Viena no baznīcām atrodas galvaspilsētā Kolombo, bet abas pārējās baznīcas, pret kurām vērsti uzbrukumi, atrodas valsts rietumu pilsētā Negombo, kurā vairākums iedzīvotāju ir katoļi, kā arī Batikaloā valsts austrumos.

Ir aizdomas, ka vismaz divās baznīcās sprādzienus sarīkojuši teroristi pašnāvnieki, žurnālistiem sacījis kāds drošības struktūru pārstāvis, kas vēlējies palikt anonīms.

Eksplozijas notikušas pieczvaigžņu viesnīcās "Cinnamon Grand", "Kingsbury" un "Shangri-La", kas visas atrodas Kolombo centrā, un kurās mēdz apmesties daudz ārzemnieku.

Pēc policijas pārstāvju teiktā, sprādzienos gājuši bojā 35 ārvalstu pilsoņi, un ārzemnieki ir arī starp ievainotajiem, taču pagaidām netiek sniegtas oficiālas ziņas par viņu pilsonību. Savukārt Šrilankas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka starp bojāgājušajiem ir 27 ārzemnieki. Pēc mediķu neoficiāli teiktā, starp bojāgājušajiem ir ASV, Lielbritānijas un Nīderlandes pilsoņi, bet starp ievainotajiem - Lielbritānijas un Japānas pilsoņi. Portugāles ziņu aģentūra LUSA vēsta, ka bojāgājušo vidū ir Portugāles pilsonis.

Vairākas stundas vēlāk notikuši vēl divi sprādzieni. Vienā no tiem Kolombo piepilsētā Dehivalā gāja bojā divi policisti, bet otru Kolombo piepilsētā Orugodavatā savās mājās sarīkoja spridzinātājs pašnāvnieks, nogalinot trīs policistus, kas pie viņa bija ieradušies.

Saistībā ar teroraktiem aizturēti vairāki cilvēki, paziņojušas amatpersonas.

Šrilankas premjerministrs Ranils Vikremesinghe uzaicinājis uz tikšanos sauszemes karaspēka, jūras spēku un gaisa spēku komandierus, lai apspriestu situāciju. Ierakstā tviterī premjers nodēvējis teroraktus par gļēvulīgu uzbrukumu, kā arī aicinājis valsts iedzīvotājus saglabāt mieru un neizplatīt neapstiprinātus pieņēmumus par iespējamajiem teroraktu vaininiekiem.

"Šajā traģiskajā laikā aicinu šrilankiešus arī turpmāk būt vienotiem un stipriem," mudinājis premjers.

Teroraktus Šrilankā nosodījušas daudzas valstis un starptautiskās organizācijas. Arī Romas katoļu pāvests Francisks savā tradicionālajā Lieldienu uzrunā "Urbi et orbi" ("Pilsētai un pasaulei") Romas Sv. Pētera laukumā pauda sāpes un skumjas par notikušo.

Lai atvieglotu drošības spēku operācijas, Šrilankas valdība visā valstī noteikusi komandantstundu, kas būs spēkā līdz turpmākajam rīkojumam. Valdība arī nolēmus uz laiku bloķēt sociālos medijus, paziņojot, ka tas esot nepieciešams, lai nepieļautu nepatiesas informācijas izplatīšanos.

Amatpersonas vēl nav izteikušās par to, kas varētu būt sarīkojis teroraktus, taču ziņu aģentūras AFP rīcībā nonācis Šrilankas policijas priekšnieka Pudžuta Džajasundaras policijas vadošajām amatpersonām 11.aprīlī izplatītais brīdinājums, ka no kādas ārvalsts izlūkdienesta saņemta informācija, ka Šrilankas radikālais musulmaņu grupējums "National Thowheeth Jama'ath" (NTJ) plāno uzbrukumus prominentām baznīcām un Indijas vēstniecībai.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.