foto: LETA
Dobeles pilsdrupās taps muzejs un skatu laukums
Dobeles pilsdrupas.
2019. gada 21. aprīlis, 14:22

Dobeles pilsdrupās taps muzejs un skatu laukums

Jauns.lv / LETA

Dobeles Livonijas ordeņa pils kapelas mūru daļā tiek izbūvētas telpas muzejam un skatu laukums, pastāstīja Dobeles novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns (ZZS).

Pilsdrupās tiek īstenots arhitekta Pētera Blūma projekts, kas paredz telpu izveidi muzejam, konferenču zālei, kā arī skatu laukuma izbūvi. Domes vadītājs stāstīja, ka pēc laukuma izbūves iedzīvotājiem un tūristiem būs iespēja aplūkot pilsētu no tās augstākās vietas.

Spridzāns stāstīja, ka projekts ir ļoti apjomīgs, jo paredz arī komunikāciju izbūvi objektam, jo līdz šim ne elektrība, ne ūdens, ne siltumapgāde pilskalnā nav bijusi nodrošināta. Tāpat nepieciešama arheoloģiskā uzraudzība. Darbu gaitā var atklāties gan vēsturiskas liecības, gan neparedzēti darbi, kas projekta īstenošanu var iekavēt, skaidroja novada mērs.

Pašlaik plānots, ka trīsstāvu objekts kapelas daļā tiks atklāts 2020.gadā.

Pils kapela tiek pārbūvēta Eiropas Savienības (ES) finansētā projekta īstenošanas gaitā, tādēļ izmaksas tiks segtas no ES, pašvaldības, ņemot aizdevumu Valsts kasē, kā arī no valsts budžeta līdzekļiem.

Jau vēstīts, ka 2018.gadā novada vadība parakstījusi līgumu ar SIA "RERE Meistari", kas veiks pils kapelas mūru konservāciju un pārbūvi.

Kopējās projekta izmaksas ir 2 193 308 eiro. Daļu no tiem līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF) un valsts, bet pašvaldība līdzfinansējuma nodrošināšanai ņēmusi aizņēmumu Valsts kasē.

Tāpat ziņots, ka trīs Zemgales pašvaldības - Jelgava, Dobeles un Bauskas novadi -, piesaistot ERAF līdzfinansējumu, īsteno kopīgu kultūrvēsturiskā mantojuma atjaunošanas projektu "Nozīmīga kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un attīstība kultūras tūrisma piedāvājuma pilnveidošanai Zemgales reģionā".

Īstenojot ieceri, Jelgavā plānots sakārtot Vecpilsētas ielas apkārtni, attīstot to kā radošo kvartālu un izveidojot jaunu tūrisma objektu - Zemgales restaurācijas centru, kurā būtu pieejami reģiona mērogā unikāli restauratoru pakalpojumi kultūrvēsturisku un citu nozīmīgu priekšmetu atjaunošanai. Tāpat nozīmīgas investīcijas paredzētas Jelgavas dievnamu atjaunošanā.

Bauskā tiks sakārtota un nostiprināta Bauskas pilskalna ziemeļu nogāze un Bauskas pils tornis, lai izbūvētu vairākus skatu laukumus pilsdrupu un apkārtējās ainavas apskatei, kā arī iekārtotu pils būvvēstures digitālu ekspozīciju.

Savukārt Dobelē pārbūvi piedzīvos Dobeles Livonijas ordeņa pils kapela, kā arī pils laukuma teritorija.

Kopējās projekta izmaksas ir 5 988 081 eiro, tai skaitā ERAF finansējums 2 347 500 eiro un nacionālais finansējums 3 418 384 eiro apmērā.