foto: LETA
Koalīcijas partijas Valsts prezidenta amatam virzīs Levitu
Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits.
Politika
2019. gada 15. aprīlis, 15:57

Koalīcijas partijas Valsts prezidenta amatam virzīs Levitu

Jauns.lv / LETA

Koalīcijas partijas vienojušās Valsts prezidenta amatam virzīt Eiropas Savienības tiesas tiesneša Egila Levita kandidatūru, pirmdien pēc partiju pārstāvju tikšanās paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš sacīja, ka koalīcijas partijas ir vienojušās par vienu kandidātu un viņš neredz nevienu iemeslu, kādēļ šim pretendentam nebūtu Saeimas vairākuma atbalsta.

Partijas "KPV LV" līderis Artuss Kaimiņš apliecināja, ka partija nevirzīs savu kandidātu, bet gan būs viens visu koalīcijas frakciju virzīts pretendents.

Kaimiņš norādīja, ka viņš, kā arī vairāki "KPV LV" frakcijas deputāti atbalstīts Levitu, bet kopumā atsevišķiem deputātiem iespējams arī citādāks balsojums.

Koalīcijas vairākums - nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, Jaunā konservatīvā partija un partiju apvienība "Attīstībai/Par!" - jau iepriekš pauda, ka Valsts prezidenta amatam atbalstīs Levita kandidatūru.

"Jaunā Vienotība" bija paziņojusi, ka nolēmusi nevirzīt savu kandidātu Valsts prezidenta amatam, lai šādi palīdzēt vienoties par vienu pretendentu, tomēr partija iepriekš nebija skaidri paudusi, ka atbalstīs Levitu.

Savukārt partijas "KPV LV" Saeimas frakcijas lēmums jautājumā par Valsts prezidenta amata kandidātu paziņots šodien koalīcijas sanāksmē. "KPV LV" šajā jautājumā uzklausīja tiesībsargu Juri Jansonu, stomatoloģi Alēnu Butkēviču un Levitu.

Saeimas opozīcijas partijas Valsts prezidenta amatam varētu izvirzīt savu kandidātu vai kandidātus, bet konkrētus pretendentus pārsvarā vēl nenosauc. Zaļo un zemnieku savienībā ietilpstošā Latvijas Zaļā partija varētu Valsts prezidenta amatam atkārtoti virzīt Raimondu Vējoni, kurš ir nācis tieši no šīs partijas rindām.

Pats Vējonis, kura iespējas tikt pārvēlētam pašlaik izskatās necilas, joprojām neatklāj, vai atkārtoti kandidēs uz augsto amatu.

Valsts prezidenta vēlēšanas notiks pavasara otrajā pusē.