foto: Publicitātes/Mārtiņš Vilkārsis
Šovakar vienlaikus pirmizrādes veseliem diviem "Hamletiem"
Hamleta lomā Valmieras teātra izrādē - talantīgais Mārtiņš Meiers.
Kultūra
2019. gada 12. aprīlis, 09:20

Šovakar vienlaikus pirmizrādes veseliem diviem "Hamletiem"

Jauns.lv / LETA

Šodien Valmieras teātrī jau trešo reizi uz skatuves atgriezīsies pasaulē visbiežāk iestudētais un interpretētais Viljama Šekspīra šedevrs "Hamlets", un šajā reizē to iestudē režisore Indra Roga. Sakritība vai likumsakarība, be cita "Hamleta" pirmizrāde šovakar gaidāma arī Operā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jaunajā Valmieras teātra iestudējumā galvenās lomas atveidošana būs uzticēta aktierim Mārtiņam Meieram, bet pārējās lomās spēlēs Kārlis Arnolds Avots, Kārlis Freimanis, Elīna Hanzena, Rihards Jakovels, Eduards Johansons, Januss Johansons, Ingus Kniploks, Jānis Kreklis, Tālivaldis Lasmanis, Ieva Puķe, Krišjānis Salmiņš un Imants Strads.

Visnoslēpumainākajā pasaules lugā no pirmā Hamleta līdz pēdējam tiek uzdoti vieni un tie paši jautājumi, taču to nozīme mainās līdz ar laiku, kurā dzīvojam paši. Izrādes radošajā komandā strādā mākslinieki, ar kuriem režisore jau daudzkārt veiksmīgi sadarbojusies kā scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone un citi.

Līdz šim Valmieras teātrī "Hamletu" divas reizes bija iestudējis režisors Oļģerts Kroders. Pirmoreiz ar aktieri Rihardu Rudāku titullomā luga Valmierā tika uzvesta 1972.gadā, bet otro reizi iestudējuma pirmizrāde notika 2008.gadā ar aktieri Ivo Martinsonu Hamleta lomā.

Vēl viens "Hamlets" - Rīgā

Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB) šodien plkst.19 notiks baleta iestudējumu "Hamlets" un "(Ne)stāsti man pasakas" pirmizrāde, informēja LNOB sabiedrisko attiecību vadītāja Irbe Treile.

Šekspīra traģēdijas "Hamlets" zemtekstu iedvesmots, horeogrāfs Antons Freimans savā pirmajā pilnmetrāžas baletā risina attiecības ar nāvi, izaicina uz dialogu paaudzes, pagātni un nākotni. Savukārt iestudējuma muzikālā partitūra veidota kā saruna starp vecmeistaru Sergeju Rahmaņinovu un mūsdienu komponisti Lindu Leimani, teikts iestudējuma aprakstā.

Jaunās "Hamleta" interpretācijas radošajā komandā strādā arī komponiste Linda Leimane, scenogrāfi un kostīmu mākslinieki Mārīte Mastiņa-Pēterkopa un Rolands Pēterkops, diriģenti Farhads Stade un Aigars Meri, kā arī gaismu mākslinieks Levs Kleins.

Savukārt horeogrāfes Elzas Leimanes balets "(Ne)stāsti man pasakas", iedvesmojoties no Imanta Ziedoņa "Krāsainajām pasakām", stāstīs par Pelēko meiteni, kura dosies cauri septiņām krāsainajām pasakām un baleta vēsturei, atrodot savu "Viņu".

Iestudējuma radošajā komandā iesaistījušies komponisti Jānis Šipkēvics, Matīss Čudars un Kaspars Kurdeko, scenogrāfs Andris Freibergs, kostīmu māksliniece Madara Botmane, gaismu mākslinieks Ainārs Pastars un video mākslinieks "-8".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās