foto: Ekrānuzņēmums
Pēc "Rossija RTR" aizlieguma strauji audzis "NTV Mir" skatītāju skaits
Pēc "Rossija RTR" retranslēšanas aizlieguma visstraujāk pieaugusi kanāla "NTV Mir" auditorija.
2019. gada 12. aprīlis, 07:16

Pēc "Rossija RTR" aizlieguma strauji audzis "NTV Mir" skatītāju skaits

Jauns.lv / LETA

Pēc televīzijas kanāla "Rossija RTR" retranslēšanas aizlieguma Latvijā visstraujāk pieaugusi kanāla "NTV Mir" auditorija, liecina pētījumu kompānijas "Kantar TNS" dati par konsolidētās TV skatīšanos.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aizliegums retranslēt "Rossija RTR" spēkā stājies 2.februārī. Janvārī šī kanāla auditorijas daļa bija 5,7%.

Ņemot vērā to, ka "Rossija RTR" līdz šim TV skatītājiem Latvijā nav pieejams, ir pieaugusi citu krievu valodā raidošo TV kanālu auditorija. Visstraujākais auditorijas pieaugums vērojams kanālam "NTV Mir".

Janvārī "NTV Mir" auditorijas daļa bija 5,7%, savukārt februārī auditorijas daļa pieaugusi līdz 7,2%. Auditorijas daļa turpināja kāpt arī martā, sasniedzot 7,3%.

Auditorijas daļa pieaugusi arī kanālam "PBK". Sākoties "Rossija RTR" retranslācijas aizliegumam, "PBK" auditorijas daļa februārī sasniedza 8,3%, salīdzinot ar 7,9% janvārī. Martā "PBK" auditorijas daļa sarukusi līdz 8,1%.

Nemainīga palikusi TV kanāla "REN Baltija" auditorija, trīs mēnešu laikā saglabājoties 3,5% līmenī.

Kā ziņots, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) bija pieņēmusi lēmumu uz trīs mēnešiem aizliegt Latvijā retranslēt un izplatīt televīzijas programmu "Rossija RTR".

NEPLP pārkāpumus - naida runu un kara kurināšanu - konstatējusi "Rossija RTR" raidījumos "Vakars ar Vladimiru Solovjovu" un "60 minūtes". Kopumā lēmumā uzskaitīti un analizēti seši konkrēti raidījumi laika posmā no 2017.gada 31.maija līdz 2018.gada 22.maijam.

Pirms lēmuma pieņemšanas NEPLP veikusi virkni konsultāciju un vērsusies pie Latvijas un starptautiskajiem ekspertiem. Austrumeiropas politikas pētījumu centrs par vienu no raidījumiem savā atzinumā konstatējusi, ka tajā propagandētais ir kvalificējams kā naida kurināšana pret Ukrainas valsts piederīgajiem, atzīmēja NEPLP.

Padome uzsvēra, ka retranslācijas ierobežošanas mērķis un uzdevums ir motivēt ārvalsts elektronisko plašsaziņas līdzekli turpmāk ievērot Latvijas likumu. Balstoties uz šo mērķi, esot izvēlēts "samērīgs apturēšanas periods" - trīs mēneši.

NEPLP pērn maijā brīdināja Krievijas televīzijas programmas "Rossija RTR" veidotājus, ka ierobežos programmu Latvijas teritorijā, ja konstatēs atkārtotu naida runas gadījumu.

2016.gadā NEPLP atkārtoti konstatētu pārkāpumu dēļ uz sešiem mēnešiem Latvijas teritorijā aizliedza retranslēt un izplatīt programmu "Rossija RTR".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās