foto: Zane Bitere/LETA
"Vai arī jums tagad nevajadzētu atkāpties?" žurnālisti tviterī aicina NEPLP locekļiem sekot Giela un Juhņēvičas piemēram
No vadošajiem amatiem LTV šodien atteicās gan Eva Juhņēviča, gan arī Einārs Giels.
Sabiedrība
2019. gada 8. aprīlis, 17:07

"Vai arī jums tagad nevajadzētu atkāpties?" žurnālisti tviterī aicina NEPLP locekļiem sekot Giela un Juhņēvičas piemēram

Jauns.lv

Pirmdienas vidū Latvijas sabiedrību pārsteidza pavērsiens LTV vadītāju meklēšanas sāgā – no kandidatūras uz augstāko krēslu sabiedriskajā medijā atteicās gan XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča, gan bijušais “Olainfarm” mārketinga datu analītiķis Einārs Giels.

Eva Juhņēviča paskaidroja, ka, viņasprāt, šajā situācijā tas esot vispareizākais solis, savukārt Giels pauda, ka lēmumu pieņēmis ievērojamā spiediena dēļ.

Kandidātu piekāpšanos tauta šobrīd plaši apspriež tviterī. Runātāji dalās gan ar asprātībām par juceklīgo LTV vadītāja izvēles procesu, gan apgalvo, ka pēc šādas drāmas no amatiem būtu jāatsakās arī Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļiem.

Tā, piesaucot sliktu NEPLP darbu, saka arī vairāki sabiedrībā cienīti žurnālisti, to starpā Nellija Ločmele, Inga Spriņģe un Arnis Krauze.

LTV vadītāja amats joprojām vakants

Kā ziņots, par LTV valdes priekšsēdētāju ieceltais Einārs Giels, kurš iepriekš strādāja par mārketinga tirgus datu analītiķi Latvijas farmācijas kompānijā "Olainfarm", nolēmis atteikties no sava amata.

No amata atteikusies arī nesen ieceltā LTV valdes locekle digitālās attīstības un satura jautājumos iecelt XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča.

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) iepriekš aicinājusi NEPLP atcelt lēmumu par LTV valdes locekļu apstiprināšanu un izsludināt atkārtotu konkursu. LŽA uzskata, ka NEPLP izraudzītie jaunie valdes locekļi pēc būtības neatbilst konkursa nosacījumiem un augstajām amata prasībām.

"Izraudzītajam valdes priekšsēdētājam nav nekādas vērā ņemamas vadības pieredzes, bet par satura attīstību atbildīgajai valdes loceklei nav pieredzes mediju darbā, ko pati padome iepriekš atzina par noteikti nepieciešamu," pauda asociācijā.

Jaunā konservatīvā partija paziņojusi, ka Mediju politikas apakškomisijai prasīs anulēt LTV valdes konkursa rezultātus, kā arī aicinās izvērtēt NEPLP darbības likumību, izraugoties LTV valdes locekļus.

Savukārt "Jaunā Vienotība" paziņoja, ka NEPLP rīkotajā LTV valdes konkursā saskatāms likuma pārkāpums. Citi politiķi gan norādījuši, ka Saeimai nav tiesību lemt par LTV valdes konkursa rezultātiem.

Aicinājumu pārskatīt konkursa rezultātus pauda arī LTV, kā arī televīzijas kanāla TV3 raidījuma "Nekā personīga" komanda.

Tikmēr NEPLP priekšsēdētāja Dace Ķezbere, komentējot LTV valdes locekļu atkāpšanos, apgalvo, ka robeža starp politisko un mediju varu esot pārkāpta un pret NEPLP izraudzītajiem kandidātiem uzsākta "bezprecedenta linča tiesa".