"Vai viņu tagad atlaidīs?" Žurnālists Rēders neiztur un LTV tiešraidē iziet ārpus reglamenta
Gundars Rēders tiešraidi noslēdza ar paziņojumu, kurā priekšniecībai izpauda savu viedokli.
Sabiedrība
2019. gada 2. aprīlis, 23:30

"Vai viņu tagad atlaidīs?" Žurnālists Rēders neiztur un LTV tiešraidē iziet ārpus reglamenta

Jauns.lv

Latvijas Televīzijas otrdienas tiešraidē raidījumā "1:1" viesojās Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktore Baiba Vītoliņa. Raidījumu vadot moderatoram Gundaram Rēderam, par pārraides odziņu parūpējās gan viņš pats, nevis viešņa.

Aprunājot gan ātro kredītu ligu, gan citas sāpīgas problēmas, raidījums "1:1" ritēja savu ierasto gaitu. Līdz raidījuma beigās par intrigu parūpējās pats Gundars Rēders. Viņš pateicās Vītoliņai par sarunu un sacīja, ka nu jūt pienākumu paust savu viedokli jautājumā, kas satrauc gan viņu, gan citus LTV kolēģus.

"Uzskatu par savu pienākumu pateikt sekojošo. Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome sabiedriskās televīzijas valdes priekšsēdētāja krēslā ir iecēlusi kandidātu, kurš pēc būtības neatbilst augstām izvirzītām prasībām, viņam nav nopietnas pieredzes vadošā amatā, nav pieredzes mediju darbā. Kāpēc tā notiek? Vai tā ir padomes neprofesionalitāte? Necieņa pret televīzijas darbiniekiem, skatītājiem? Politiska pasūtījuma izpilde vai kārtējā tāda noderīga idiotisma izpausme? Es domāju, ka visos atbilžu variantos ir daļa taisnības, un, lūk, šādā - pēdiņās! - pārvaldībā Latvijas Televīzija darbojas tālāk informatīvā kara apstākļos ar pārliecinoši mazāko budžetu Eiropas Savienībā. Es aicinu NEPLP pārskatīt konkursa rezultātus, kā arī Saeimu beidzot uzlabot mediju uzraudzības likumu. Tā, lai sabiedriskie mediji nebūtu kājslauķis vai vieta šaubīgiem eksperimentiem," sacīja Rēders. 

Sociālajos tīklos liels atbalsts no žurnālistu puses

Pēc tam, kad ar šādu paziņojumu noslēdzās raidījums "1:1", sociālajos tīklos daudzi veltīja atzinīgus vārdus Rēdera drosmei, kā arī pauda bažas, vai nesekos NEPLP izrēķināšanās ar viņu par mutes brūķēšanu. Vienlaikus daudzi šo vēstījumu retvītoja un pavairoja, tādējādi paužot piekrišanu uzstādījumam, ka LTV vadības konkursa rezultāti būtu jāpārskata. Tā, piemēram, Rēdera kādreizējais LTV kolēģis, tagad TV3 seja Arnis Krauze pauž: "Gundaru pazīstu jau gadus 20. Daudzi klusē vai pa stūriem, viņš publiski pasaka ko domā, un nedomā vai pēc šādiem vārdiem vēl būs darbs. Visu cieņu sabiedriskā medija kolēģim par drosmi".

Savukārt bijusī žurnāliste Baiba Strautmane norāda: "Klau! Kolēģi, kas vēl var atļauties iebilst; deputāti, kam nav saistošas Rebenoka un NA rebes... kāpēc sabiedriskajam medijam joprojām jācieš no ZZS un adminu mafijas?! Visu cieņu Gundaram Rēderam".

Jau vēstījām, ka NEPLP vadītāja Dace Ķezbere otrdien pauda, ka neatkāpsies no sava lēmuma par Latvijas Televīzijas vadības izvēli. Vaicāta, vai atsevišķu politiķu aicinājumu anulēt LTV valdes iecelšanu uzskata par politisku iejaukšanos, Ķezbereatbildēja, ka daļēji, jā. Reizē atsevišķu politiķu sākotnējais viedoklis varētu būt skaidrojams ar to, ka nebija pieejama visa informācija, taču tagad visu nepieciešamo ir iespējams uzzināt, arī aprunājoties ar jaunajiem valdes locekļiem, pauda NEPLP vadītāja.

Ķezbere akcentēja, ka neatceras gadījumu, kad LTV vai Latvijas Radio vadības maiņa tiktu "pavadīta ar aplausiem" un ko visi viennozīmīgi būtu uztvēruši ļoti pozitīvi. Tāpēc tāpat kā ministriem arī LTV jaunajiem valdes locekļiem jādod 100 dienas, lai tie pierāda sevi darbā, pauda NEPLP priekšsēdētāja. Taujāta, vai līdz ar jaunās valdes iecelšanu nebūs ietekmes uz LTV darba neatkarību, Ķezbere norādīja, ka jebkurš jauns vadītājs nāk ar savu vīziju, kā būtu jāstrādā un kā jāveido sava komanda. Viņa pauda pārliecību, ka LTV jaunie valdes locekļi runās ar cilvēkiem, atradīs kopēju valodu un virzienus, lai veidotu labāku saturu un sniegtu patiesu informāciju.

NEPLP ir nolēmusi LTV valdes priekšsēdētāja amatā iecelt Latvijas zāļu ražotāja "Olainfarm" mārketinga tirgus datu analītiķi Eināru Gielu, savukārt LTV valdes locekļa digitālās attīstības un satura jautājumos amatam padome izvēlējās XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektori Evu Juhņēviču. Abiem izraudzītajiem nav darba pieredzes mediju jomā.

Savdabīgais Giels sociālajos tīklos

Jaunais LTV valdes priekšsēdētājs Einārs Giels brīvbrīžos un ikdienas mirkļos

gallery icon
50

1980.gadā dzimušais Giels līdz šim strādāja farmācijas kompānijā "Olainfarm" kā mārketinga daļas analītiķis. Kā skaidro NEPLP, Giels konkursa komisiju pārliecināja par savām vadības spējām, kompetenci un zināšanām, datu analītiku, spēju pieņemt lēmumus, kā arī par attīstības redzējumu, tāpēc arī ticis LTV vadības krēslā. Sociālajā tīklā "Facebook" redzams, ka Gielam ļoti patīk doties tuvos un tālos ceļojumos, un brīvdienas pavadīt patiešām piesātināti. Attēli ir nudien atraktīvi, un redzams, ka Gielam ļoti patīk pašam pozēt pie un uz apskates objektiem. Tāpat Giels nav vairījies simtos foto iemūžināt visparastāko ikdienu - dzīvi mājās, mājdzīvnieku, dažādu svētku svinēšanu draugu lokā. Savukārt "YouTube" vietnē pirms 9 gadiem Giels sevi nosaucis par Amorieti un atraktīvā garā Valentīndienā sveic visus mīlniekus: