foto: LETA
Pavļuts: sabiedriskajiem medijiem likumā jāparedz neatkarīgs uzraudzības mehānisms
Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.
2019. gada 2. aprīlis, 11:23

Pavļuts: sabiedriskajiem medijiem likumā jāparedz neatkarīgs uzraudzības mehānisms

Jauns.lv / LETA

Topošajā Sabiedrisko mediju likumā ir jāparedz neatkarīgs uzraudzības mehānisms sabiedriskajiem medijiem, sacīja partiju apvienības "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

To viņš pauda, vaicāts par izskanējušajām bažām saistībā ar Latvijas Televīzijas (LTV) valdes locekļu izraudzīšanos un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) atbildību.

Kā uzskata Pavļuts, problemātiskā situācija ar LTV vadības izvēli bija paredzama. Viņš sacīja, ka Mediju politikas apakškomisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda (AP) uz riskiem norādīja jau tūlīt pēc konkursa izsludināšanas - par gaidāmo necaurspīdīgo procesu un virkni citu trūkumu. Tāpēc AP jau iepriekš pauda bažas par NEPLP rīcību līdzīgi kā Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA), norādīja apvienības līdzpriekšsēdētājs.

Viņš teica, ka NEPLP savā būtībā ir neatkarīga, tāpēc deputātiem nav nekas lemjams viņu vietā. Tāpēc svarīga ir Sabiedrisko mediju likuma izstrāde, lai tajā noteiktu atbilstošu sabiedrisko mediju neatkarības un uzraudzības modeli. Tas būtu risinājums pašreizējā situācijā, ja tiek pausta neapmierinātība ar līdzšinējo uzraudzību, pauda Pavļuts.

Saeimas darba kārtībā pašlaik ir Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumprojekts, kurā politiķis piedāvā iestrādāt nepieciešamo regulējumu.

Kā ziņots, NEPLP ir nolēmusi LTV valdes priekšsēdētāja amatā iecelt Latvijas zāļu ražotāja "Olainfarm" mārketinga tirgus datu analītiķi Eināru Gielu, savukārt LTV valdes locekļa digitālās attīstības un satura jautājumos amatam padome izvēlējās XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektori Evu Juhņēviču. Abiem izraudzītajiem nav darba pieredzes mediju jomā.

Jaunais LTV valdes priekšsēdētājs Einārs Giels brīvbrīžos un ikdienas mirkļos

gallery icon
50

LŽA aicina NEPLP atcelt lēmumu par LTV valdes locekļu apstiprināšanu un izsludināt atkārtotu konkursu, aģentūru LETA informēja asociācijā. LŽA uzskata, ka NEPLP izraudzītie jaunie valdes locekļi pēc būtības neatbilst konkursa nosacījumiem un augstajām amata prasībām. "Izraudzītajam valdes priekšsēdētājam nav nekādas vērā ņemamas vadības pieredzes, bet par satura attīstību atbildīgajai valdes loceklei nav pieredzes mediju darbā, ko pati padome iepriekš atzina par noteikti nepieciešamu," pauda asociācijā.

Savukārt JKP paziņojusi, ka Mediju politikas apakškomisijai prasīs anulēt LTV valdes konkursa rezultātus, kā arī aicinās izvērtēt NEPLP darbības likumību, izraugoties LTV valdes locekļus. Citi politiķi gan norāda, ka Saeimai nav tiesības lemt par LTV valdes konkursa rezultātiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās