foto: Vida Press
Vairāki Saeimas deputāti piedalās Ukrainas prezidenta vēlēšanu novērošanā
Svētdien gaidāmas Ukrainas prezidenta vēlēšanas.
Politika
2019. gada 29. marts, 17:51

Vairāki Saeimas deputāti piedalās Ukrainas prezidenta vēlēšanu novērošanā

LETA

Vairāki Saeimas deputāti šajā nedēļas nogalē atrodas Ukrainā, kur novēros Ukrainas prezidenta vēlēšanas, informēja Saeimas Preses dienestā.

''Katras demokrātiskas valsts pamatā ir tautas griba. Demokrātiskā valstī katram pilsonim ir tiesības piedalīties savas valsts pārvaldīšanā, un tas ir izdarāms, atdodot vēlēšanās savu balsi, līdz ar to pieejamas un godīgas vēlēšanas ir viens no stūrakmeņiem pilsoņu tiesību un gribas nodrošināšanā,'' uzsvēra Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Parlamentārās asamblejas (EDSO PA) Latvijas delegācijas vadītāja Inese Ikstena (AP).

"Atzīstot, ka demokrātiskas vēlēšanas ir likumīgas valdības pamats, EDSO novēro 57 valstu vēlēšanas. EDSO sniedz arī tehnisku palīdzību, lai uzlabotu tiesisko un administratīvo vēlēšanu sistēmu konkrētas valstīs," skaidro delegācijas vadītāja, atzīmējot, ka deputāti vēlēšanu laikā novēros, cik liela mērā vēlēšanu procesā tiek ievērotas pamatbrīvības, ko raksturo vienlīdzība, universālums, politiskais plurālisms, uzticība, pārredzamība un atbildība.

"Mēs piedalāmies Ukrainas prezidenta vēlēšanās kā novērotāji, lai atbalstītu Ukrainas tautu un palīdzētu nodrošināt demokrātisku un godīgu vēlēšanu procesu, kurā visaugstākie riski ir Krievijas centieni ietekmēt to rezultātu," uzsver Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja un deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ukrainas parlamentu vadītāja vietniece Juta Strīķe (JKP).

Vēlēšanas Ukrainā novēro arī EDSO PA Latvijas delegācijas loceklis Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK), NATO Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas pastāvīgais pārstāvis Aleksandrs Kiršteins (VL-TB/LNNK), deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ukrainas parlamentu locekle Inese Voika (AP) un deputāte Ļubova Švecova (S).

Svētdien, 31.martā, deputāti novēros vēlēšanu procesu visas dienas garumā - iecirkņa atvēršanu, balsošanu, balsu skaitīšanu un rezultātu apkopošanu, informē Ikstena.

EDSO darbība ir vērsta uz demokrātijas attīstības sekmēšanu, demokrātisku institūciju nostiprināšanos EDSO dalībvalstīs un demokrātijas standartu ievērošanu starptautiskajā sabiedrībā. EDSO arī vērtē savu prasību īstenošanu un ievērošanu atsevišķās dalībvalstīs, izstrādā konfliktu novēršanas un likvidācijas mehānismus, kā arī veic vēlēšanu novērošanu. 

Kā ziņots, svētdien gaidāmajās Ukrainas prezidenta vēlēšanās visvairāk balsu saņems komiķis Volodimirs Zelenskis, kura līdzšinējā politiskā pieredze pirms iesaistīšanās vēlēšanu cīņās pamatā aprobežojusies ar prezidenta lomas atveidošana televīzijas seriālā, liecina jaunākās sabiedriskās domas aptaujas.

Zelenskis visaņems vairāk nekā 25% balsu, liecina vairāku aptauju rezultāti. Pašreizējais prezidents Petro Porošenko un ekspremjere Jūlija Timošenko katrs saņems aptuveni 17% balsu, prognozēts vienā no aptaujām.