foto: LETA
Rīgas dome izveido otra vicemēra amatu, bet nenosaka darba pienākumus
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (no labās) un Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Oļegs Burovs.
Politika
2019. gada 27. marts, 13:54

Rīgas dome izveido otra vicemēra amatu, bet nenosaka darba pienākumus

Jauns.lv / LETA

Rīgas dome šodien pieņēma grozījumus pašvaldības nolikumā, kas paredz izveidot vēl vienu galvaspilsētas vicemēra amatu, kura pienākumi gan vēl nav definēti.

Kā ziņotājs šajā jautājumā uzstājās Rīgas domes Juridiskās pārvaldes vadītājs Jānis Liepiņš, kurš, atbildot uz opozīcijas deputātu jautājumiem, nevarēja skaidri pateikt, kādi būs jaunā vicemēra pienākumi.

Piemēram, deputāts Ģirts Lapiņš (VL-TB/LNNK) prasīja, kādēļ šāda amatvieta vispār nepieciešama un vai pašreizējais vicemērs Oļegs Burovs (GKR) netiek galā ar saviem pienākumiem. Liepiņš norādīja, ka viņa pienākums esot bijis tehniski izstrādāt grozījumus nolikumā, bet par otra vicemēra pienākumiem lemšot mērs.

Neskaidrība par jaunā vietnieka pienākumiem raisīja opozicionāros vairākus jautājumus. Piemēram, deputāts Valters Bergs (JKP) norādīja, ka citās pašvaldībās ir vietnieki ar skaidrām atbildības jomām, piemēram, attīstības jautājumos. "Kādēļ mēs nepiekopjam šādu praksi, jo iedzīvotājiem būtu vieglāk saprast, pie kura vicemēra vērsties ar viņiem aktuālajiem jautājumiem," pauda deputāts. Liepiņš apstiprināja, ka citas pašvaldības šādu praksi tiešām piekopj, taču tā neesot obligāta prasība. "Visus vicemēru pienākumus sadalīs domes priekšsēdētājs ar rīkojumu," sacīja jurists.

Tikmēr deputāts Uģis Rotbergs (V) retoriski vaicāja, kā gan viņš varētu kandidēt uz šo amatu, ja nezina, kas viņam būs jādara. "Pieņemsim, ka es gribu kandidēt uz vicemēra amatu, bet tagad es īsti nezinu, ko man vajadzēs darīt. Ko jūs ieteiktu man darīt? Jo pretējā gadījumā man būs jādodas tādā kā "ceļojumā uz Mežonīgajiem dienvidiem", bez skaidrības par to, kas mani sagaida," sacīja Rotbergs. Liepiņš norādīja, ka deputātam ir tiesības iesniegt savu kandidatūru vicemēra amatam, un gadījumā, ja viņš tam tiks apstiprināts, pēc tam mērs viņu informēs par visiem pienākumiem.

Opozicionāri vairākkārt centās noskaidrot, kā tiks sadalīti pienākumi starp abiem vicemēriem, taču atbildes nesaņēma.

Šogad vēl viena vicemēra amats Rīgas domes budžetam izmaksās 33 000 eiro gadā, bet nākamgad - jau 44 000 eiro.

Līdz šim Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) bija viens vietnieks - vicemērs Oļegs Burovs (GKR).

Rīgas domnieks Vadims Baraņņiks (S) ir apliecinājis, ka viņš grasās kandidēt uz otru vicemēra amatu.