foto: Facebook
Bijušais Stopiņu deputāts un kikbokseru treneris feisbukā slavina deportācijas
Ekstrēmais prokremliskais aktīvists Jurijs Vasiļjevs attaisno staļinistiskās represijas.
Sabiedrība
2019. gada 29. marts, 05:20

Bijušais Stopiņu deputāts un kikbokseru treneris feisbukā slavina deportācijas

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Prokremliskais politiķis un cīņas sportu meistars Jurijs Vasiļjevs staļinistisko deportāciju upuru piemiņas dienā – 25. martā "Facebook" publicējis ierakstu, kurā attaisno genocīdu pret Latvijas tautu un PSRS politiku, fantazēdams, ka Staļina režīms deportētos bez maksas izveda uz Sibīriju iegūt labu izglītību.

Vasiļjevs, kurš iepriekš bija saskaņietis (pirms tam Tatjanas Ždanokas vadītās partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" biedrs), tagad ir pieslējies vēl vienai ekstrēmistu – eiroskeptiskajai Rīcības partijai, no kuras pagājušā gada rudenī startēja 13. Saeimas vēlēšanās ar pirmo numuru Vidzemes sarakstā. Pirms tam viņš ir pabijis Stopiņu novada deputāta krēslā no "Saskaņas centra" saraksta.

25. martā uz LTV žurnālistes Ineses Supes aicinājumu skatīties deportācijas upuru piemiņas dienai veltītu raidījumu Vasiļjevs krievu valodā ierakstījis komentāru: „57 549 cilvēkus (deportēto kopskaits no Latvijas uz PSRS „attālajiem rajoniem” 1941. gada 14. jūnijā un 1949. gada 25. martā), aizveda iegūt izglītību! Pie tam bez maksas! Pēc tam tie, kuri atgriezās pašreizējā Latvijā, saņem lielākus pabalstus, nekā daži pensiju! Bet atgriezties negribēja visi, tāpēc, ka Sibīrijā viņiem likās labāk!”

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Juriju Vasiļjevu pirms 15 gadiem vainoja krievu skolu aizstāvju štāba kaujinieku trenēšanā, pirms pieciem gadiem – par aicinājumu kastrēt Ukrainas brīvības aizstāvjus – maidaniešus, bet tagad Staļina režīma deportāciju attaisnošanā.

Valsts drošības dienests (VDD) Jauns.lv informēja: „Minētie izteikumi ir nonākuši VDD redzeslokā. Pašlaik dienests veic šā gadījuma izvērtēšanu, tāpēc no sīkākiem komentāriem atturēsimies”.  

Šī nav pirmā reize, kad Vasiļjevs izceļas ar ekstrēmiskiem izlēcieniem. Pirms pieciem gadiem viņš pieprasīja kastrēt maidaniešus – Ukrainas brīvības aizstāvjus: „Paskat, kādi izdzimteņi nonākuši pie varas Ukrainā. Visus maidaniešus vajadzētu kastrēt, lai nesekotu turpinājums nākotnē. Piespiedu kastrāciju vajadzēja veikt jau Staļinam 50. gados, un tad nenotiktu tas, kas notiek šodien”. Toreiz Stopiņu novada domes deputāts taisnojās, ka viņa komentāra vārdi esot izrauti no konteksta – tas bijis vienkāršs emocionāls izvirdums pēc kāda video rullīša noskatīšanās, kurā bijis redzams, kā vairāki Maidana dalībnieki ņirgājoties par Ukrainas ceļu policistiem: „Šie mani vārdi bija adresēti tikai konkrētajā rullītī redzamajiem cilvēkiem, nevis Ukrainas tautai kopumā”.

Tomēr Stopiņu novada deputātu ētikas komisija lēma, ka šāda izrunāšanās ir pretrunā vairākiem pašvaldības deputāta ētikas kodeksa punktiem. Tikai bargākais sods, ko pašvaldība deputātam varējusi noteikt, ir ētikas komisijas lēmuma publikācija vietējā izdevumā "Tēvzemīte".

Toreiz Vasiļjeva politiskais oponents, Stopiņu novada domes deputāts no Nacionālās apvienības Dzintars Saliņš mēģināja šim gadījumam pievērst Drošības policijas uzmanību, lūdzot izvērtēt, vai Vasiļjeva publiskie izteikumi nav saistīti ar nacionālā vai etniskā naida izraisīšanu. Taču Drošības policija atteicās ierosināt kriminālprocesu, jo nodarījumā neesot nozieguma sastāva, netika gūts apstiprinājums faktam, ka šie izteikumi būtu apzināti vērsti uz nacionālā, etniskā vai rasu naida vai nesaticības izraisīšanu, par ko draud kriminālatbildība. Tomēr emocionālais izvirdums internetā deputātam sagādājis nepatikšanas partijā. „Tas nav ne pieņemami, ne pieļaujami, partija tuvākajā laikā lems, ko darīt,” notikušo īsi komentēja "Saskaņas centra" līderis Nils Ušakovs. Tomēr saskaņiešiem nevajadzēja piemērot sankcijas pret savu biedru - Vasiļjevs pats izstājās no "Saskaņas".

Vasiļjeva aizraušanās ir jauno kikbokseru trenēšana. Par to viņš jau pirms 15 gadiem nonāca Drošības policijas redzeslokā. Tika uzskatīts, ka viņš Rīgā, Ērgļu ielas sporta zālē, būdams boksa treneris, gatavojot krievu skolu aizstāvības štāba kaujiniekus.

Jāpiebilst, ka Vasiļjevs regulāri "Facebook" publicē ierakstus, ka nesakrīt ar Latvijas ārpolitiku un slavina Krieviju. Un to sludina cilvēks, kas pretendē būt par politiķi un trenē mūsu jaunatni. Lūk, tikai daži kikbokseru trenera domugraudi:

„Krima ir Krievija! Es par Krievijas pozīciju!”; „Ja Putins teica, tad tā arī būs!”; „Putins ir smukulis. Tā kā viņš vada valsti, nevar neviens cits valsts vadītājs uz pasaules!”