foto: Valdis Gavars/Facebook
Rīgas pilsētas būvvalde paziņo, ka koku izciršana Āgenskalnā esot pamatota
Āgenskalna sākumskolas teritorijā nozāģēts divsimtgadīgs ozols. Tas esot apdraudējis skolēnu un pedagogu drošību.
Sabiedrība
2019. gada 24. marts, 06:51

Rīgas pilsētas būvvalde paziņo, ka koku izciršana Āgenskalnā esot pamatota

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Āgenskalna iedzīvotāji sašutuši ne tikai par to, ka Kuldīgas un Slokas ielu stūrī, lai atbrīvotu būvlaukumu daudzdzīvokļu māju celtniecībai plānots izcirst aptuveni simts koku. Koki tiek cirsti arī citviet Botāniskā dārza apkārtnē. Tā nesen Āgenskalna sākumskolas teritorijā, Kandavas ielā 4, nogāzts divsitmgadīgs ozols un plānots nozāģēt vēl vairākus kokus.

Bijušais Rīgas domes deputāts, Rīgas Latviešu biedrības valdes loceklis un tētis Valdis Gavars savā „Facebook” profilā raksta: „Āgenskalna sākumskolas teritorijā nozāģēts divsimtgadīgs ozols. Vietējie saka, ka zāģēšot vēl. Skumji. Tie gan nav 100 koku. Kā stāstīja satiktie iedzīvotāji, tas esot darīts pēc vecāku iesniegumiem, jo kalstošie zari varot nokrist! Tikai, nez kāpēc neapzāģēja zarus, bet uzreiz visu koku? Un visvairāk nesapratu to, ko iedzīvotājiem skaidrojusi domes atbildīga ierēdne: „Koki esot jāzāģē, jo pasliktinājušies vides apstākļi kokam!” Šī atbilde liek aizdomāties par vēl palikušā ozola likteni, vai tik tas arī nesekos nozāģētā pēdās! Šoreiz atmiņā Simtgades akcija, tikai šoreiz varbūt sauklis modernāks: „Nākošā simtgadē, nevienu iepriekšējo simtdgažu ozolu pilsētā””.

Jauns.lv interesējas, cik pamatoti nozāģēti koki. Āgenskalna sākumskolas direktore Ināra Kaktiņa teica: „Uz jūsu jautājumiem atbildēs Rīgas pilsētas būvvalde. Es atbildu par 532 bērnu un 47 pedagogu dzīvību un drošību”.

Rīgas būvvaldes sabiedrisko attiecību speciālists Edgars Butāns Jauns.lv paskaidroja: „Zemesgabalā Kandavas ielā 4K-1 izsniegta ciršanas atļauja kopumā sešu koku ciršanai – trīs kļavu, divu liepu un viena ozola.

Atļauja izsniegta, pamatojoties uz Rīgas domes Mājokļa un vides departamenta iesnieguma. Koku ciršanas pamatojums - cirst plānotie koki ir bojāti, ar nokaltušiem zariem un dobuma trupi.

Rīgas pilsētas būvvaldē tika iesniegts Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) atzinums, kur norādīts, ka ozolam pie sakņu kakla ir mizas bojājumi, uz stumbra vērojami sēņu augļķermeņi, vainags šaurs, asimetrisks ar vairākiem kaltušiem zariem. DAP secinājusi, ka ozola ciršana nav pretrunā ar dabas aizsardzības normatīvajiem aktiem”.

Cērt ne tikai pie skolas

Jau vēstīts, ka netālu no Āgenskalna sākumskolas – Slokas un Kuldīgas ielu stūrī ko pārdaugavieši apraksta kā zaļu un pasakainu pilsētas nostūri arī, iespējams, tiks nocirsti aptuveni 100 dažādi koki. Rīgas būvvalde izsludinājusi sabiedrisko apspriešanu par koku ciršanu divos zemes gabalos blakus Botāniskajam dārzam. Īpašnieki tur iecerējuši būvēt jaunas daudzdzīvokļu ēkas, bet Āgenskalna iedzīvotāji noskaņoti cīnīties par koku saglabāšanu. Pirms nedēļas tur notika pikets pret koku izciršanu, uz kuru bija sapulcējušies ap simts cilvēku.

Galvaspilsētas būvvalde solījusi – ja zemes gabala īpašnieki saņems atļauju cirst kokus, tad viņiem uzdos vietā iestādīt ap 120 jaunu koku. Vienā no zemesgabaliem  konstatēti arī vairāki dižkoki, kurus aizliegts nocirst. Tas nozīmē, ka būvniecības plāni būs jāsaskaņo ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi.