foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Sociāldemokrāti bēdīgi slaveno Niku Endziņu pielīdzina Rainim un labprāt ņems savā partijā
LSDSP priekšsēdētājs Jānis Dinevičs uzskata, ka Niks Endziņš ar viltus ziņu tikai pievērsis uzmanību ēku drošībai.
Politika
2019. gada 2. marts, 06:37

Sociāldemokrāti bēdīgi slaveno Niku Endziņu pielīdzina Rainim un labprāt ņems savā partijā

Kas Jauns Avīze

No pirmās brīvvalsts laikā ietekmīgās Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas atlicis vien nosaukums un vāja atblāzma. Nu jau partija nekautrējas par apsmieklu padarīt pat Raini.

Proti, LSDSP valdes loceklis Raimonds Lejnieks-Puķe pauž atbalstu Nikam Endziņam, kuru vēl gaida stāšanās tiesas priekšā par "Alffas" spridzināšanu – viņa bizness agrāk bija viltus ziņas internetā. Endziņš grasās pievienoties šai partijai, un Lejnieks-Puķe "Facebook" paziņojis “heiteriem, kas bāž acīs, ka Niks Endziņš nevar būt politiķis – arī Rainis pavadīja savulaik aiz restēm”.

Nopietns cilvēks…

Endziņš vēlas LSDSP sarakstā startēt maijā uz Eiropas Parlamentu un jau bijis uz pārrunām. “Aizgāju uz LSDSP valdes sēdi, un es viņiem iepatikos, tas man bija negaidīts pārsteigums! Bet es saprotu, kādēļ tā ir, jo dzīvē esmu nopietns cilvēks, nopietni skatos uz dzīvi. Man ir divi tēli, viens ir pārgalvis Neids (Endziņa repera skatuves vārds – Red.), un otrs ir nopietnais Niks Endziņš,” klāsta viņš pats, norādot, ka vēlas šai partijai dāvāt otru dzīvību.

“Vai es tikšu iekšā – tas pagaidām ir jautājums, jo šobrīd pret mani notiek izmeklēšana,” piebilst Endziņš. Viņš uzskata, ka kriminālprocess netraucē pievērsties politikai, “jo tas ir sīks noziegums, apsūdzība par sīku huligānismu”. “Savā ziņu portālā publicēju ziņu, kas mūsu likumsargiem nepatika,” piebilst Endziņš, kurš pērn aiz restēm pavadīja vairākus mēnešus.

Esot atstājis labu iespaidu

LSDSP priekšsēdētājs Jānis Dinevičs apstiprina, ka notikusi tikšanās ar Endziņu un partija nopietni apsver viņa uzņemšanu. Endziņš atsaucies publiskam aicinājumam jauniem cilvēkiem stāties partijas rindās, kopumā pieteikušies desmit gribētāji.
“Pats uz konkrēto valdes sēdi nebiju, taču, cik man zināms, sarunā ar biedriem Niks Endziņš atstāja labu iespaidu. Jāteic, ka par viņa iespējamu uzņemšanu tiks lemts tikai un vienīgi tad, kad puisis būs nokārtojis lietas ar tiesībsargājošajām iestādēm,” teic Dinevičs, norādot, ka neesot iemesla pagātnes izdarību dēļ neļaut jaunietim mēģināt darboties politikā.

Endziņa izplatītie meli par tirdzniecības centra sabrukšanu un cilvēku bojāeju Dinēviču nemulsina – jautājums esot, ko viņš vēlējies. Dineviča atbilde: Endziņš vēlējies norādīt, ka Latvijā ir problēmas ar būvju drošību. Uz atgādinājumu, ka Endziņš vēl pirms dažiem mēnešiem intervijā pauda, ka viltus ziņu publicēšanu sācis peļņas nolūkā, Dinevičs teic, ka partijas valdei puisis stāstījis ko citu.

Tikmēr ne tik atzinīgi Endziņš uzņemts boksa ringā. Viņš izaicinājis uz cīņu mūziķi Andri Kiviču un treniņa nolūkos ticies sparingā ar profesionālo MMA sportistu Kristapu Zuti. Endziņš pamatīgi noslānīts, viņu glāba vien boksa sejas aizsargi. Zutis neslēpa, ka tas par viltus ziņām, bet Endziņš, lūdzot piedošanu, steidzīgi pameta sporta zāli.

Katastrofāls kritums

Tieši tāpat ne Dinevičam, ne citiem sociāldemokrātiem nav iebildumu pret odiozo partijas valdes locekli Lejnieku-Puķi, kurš pirms Saeimas vēlēšanām LSDSP tvitera kontā ievietoja rasistisku vēstījumu. Viņš regulāri gāna Latvijas Republiku, ko dēvē par noziedzīgo 4. maija genocīda režīmu, un janvārī pirms protesta akcijas pie Saeimas ievietoja norādi, kā izgatavot degmaisījumu pudeles.

Pirmās brīvvalsts laikā aktīvs LSDSP biedrs bija Rainis, un partija guva labus panākumus – lielāko vietu skaitu Saeimā, pirmajos četros sasaukumos 25 līdz 30 mandātu. Kopš 5. Saeimas vēlēšanām 1993. gadā piecu procentu barjeru LSDSP pārvarējusi tikai 7. un 10. Saeimas vēlēšanās. Pērn LSDSP, Gods kalpot mūsu Latvijai un Kristīgi demokrātiskās savienības apvienība 13. Saeimas vēlēšanās ieguva tikai 0,2% balsu (1735 derīgi biļeteni), neiegūstot vietas parlamentā.