foto: ekrānuzņēmums no video
Ķekavas dzīvnieku patversmē zvēru līķus samet makulatūras atkritumu konteineros
Ķekavas dzīvnieku patversmē dzīvnieku līķi jau kopš novembra tiek samesti visparastākajos atkritumu konteineros.
Sabiedrība
2019. gada 14. februāris, 06:11

Ķekavas dzīvnieku patversmē zvēru līķus samet makulatūras atkritumu konteineros

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Dzīvnieku patversmē „Mežavairogi” vairākus mēnešus beigti dzīvnieki – suņi, kaķi un stirnas – tiek izmesti atkritumu konteineros, nevis kremēti. Jebkurš varēja brīvi piekļūt pie līķu kaudzēm un skats tik tiešām pavērās šausminošs. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šajā visā saskatījis pārkāpumus un uzsācis pārbaudes, bet „Mežvavairogi” vadība uz jautājumiem neatbild un noslēpusies mežā kā partizāni.

Trauksmi sacēla „Facebook” lietotājs Ivans Bezdomnijs, kurš publiskoja februāra sākumā „Mežavairogos” uzņemto video, kurā redzami četri makulatūras konteineri, kuros kaudzēs samesti dzīvnieku līķi. Viņš raksta: „Patversmes saimniece, acīmredzot, ir lietas kursā un steidz taisnoties par redzēto skatu. Šobrīd patversmē atrodas tikai 90 suņi. Patversmei ir saistības ar 40 reģioniem (galvenokārt Pierīgas novadiem un pagastiem – red.), no kuriem suņi tiek atvesti uz patversmi. Reizēm atved pat līdz tūkstotim suņu, bet šobrīd tur atrodas tikai 90. Kur palikuši pārējie suņi, ir redzams. Atgādināšu, ka par katru suni patversme saņem 50-80 eiro no budžeta”. Viņš pieļauj, ka patversmē suņi, visticamāk, tiek nogalināti. Briesmīgo skatu piefiksēja arī LTV krievu redakcijas uzņemšanas grupa.

Jauns.lv vēlējās uzzināt pašu „Mežavairogu” komentāru, bet to vadītāja Danuta Priede neceļ telefona klausuli un visus zvanus pāradresējusi lietvedei, kura strādā ar dokumentiem un konkrēto situāciju nespēja komentēt. Viņa arī teica, ka Priedes kundze pašreiz neatbild uz svešiem telefonzvaniem, jo viņai esot ļoti saspringta darbadiena.

Pēc visa spriežot, viņai tagad nākas skaidroties ar atbildīgām institūcijām par pieļauto situāciju. PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere Jauns.lv informēja: „Pārtikas un veterinārais dienests veiks pārbaudi dzīvnieku patversmē “Mežavairogi”, lai pārbaudītu, kā, kur un cik atbilstoši patversme uzglabā dzīvnieku līķus līdz to likvidēšanai. Spriežot pēc videomateriāliem, dzīvnieku patversme nav nodrošinājusi, ka dzīvnieku līķi tiek uzglabāti noslēgtos, marķētos konteineros, taču inspektoriem jāpārbauda gan videomateriālā fiksētie pārkāpumi, gan arī citi ar dzīvnieku līķu uzglabāšanu un savākšanu saistītie jautājumi”.

Likums paredz, ka dzīvnieku līķi jāglabā cieši noslēgtos konteineros, lai pie tiem nevarētu piekļūt, piemēram, meža dzīvnieki. Šai gadījumā visi normatīvi ir pārkāpti.

Paši „Mežvairogi” savā „Facebook” publicējuši vien ierakstu: „Kā jums šķiet, kur paliek līķi no ielām, ceļiem un pagrabiem? Konteineros, kur uzkrājas, vēlāk tiek nodoti pārstrādei. Kādam tas var nepatikt. Bet līķi kaut kur ir jāliek. Jo saimnieki nez kāpēc savus dzīvniekus nemeklē...” Priede skaidrojusi, ka dzīvnieku līķi konteineros uzkrāti no novembra – tie esot gan bojāgājušie (patversmei ir līgumi ar vairākām Pierīgas pašvaldībām, ka tā savāks beigtos dzīvniekus), gan nomirušie, gan eitanizētie dzīvnieki.

Likums paredz, ka dzīvnieki līķi jāglabā cieši noslēgtos konteineros, lai pie tiem nevarētu piekļūt, piemēram, meža dzīvnieki. Šai gadījumā visi normatīvi ir pārkāpti.