foto: LETA
Ilmārs Poikāns atklāj, ka eirodeputāts Andrejs Mamikins, iespējams, ir interneta trollis
Eiroparlamentārietis Andrejs Mamikins pārsteidzoši žigli sociālajos tīklos dalās ar ziņām, kas izkropļo Latvijas īstenību. Tās, iespējams, ražo viņš pats.
Politika
2019. gada 28. janvāris, 20:05

Ilmārs Poikāns atklāj, ka eirodeputāts Andrejs Mamikins, iespējams, ir interneta trollis

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Par Neo dēvētais interneta urķis un nelikumību atklājējs Ilmārs Poikāns secinājis visnotaļ dīvainu sakritību, kas liecina par no “Saskaņas” ievēlētā, tagad Latvijas Krievu savienību pārstāvošā, Eiroparlamenta deputāta Andreja Mamikina varbūtējo saistību ar antilatviskiem troļļotājiem, kuri cenšas nule apstiprināto premjeru Krišjāni Kariņu pasniegt nevis kā Latvijas, bet gan ASV interešu aizstāvi.

foto: Paula Čurkste/LETA
Hakeris Neo, 2010. gada Eiropas Gada cilvēks Latvijā Ilmārs Poikāns atklājis eiroparlamentārieša Andreja Mamikina iespējamo saistību ar Kremļa troļļotājiem.

Ilmārs Poikāns savā “Facebook” profilā raksta par uzskatāmu piemēru, kā no austrumiem tiek realizēta pret Latviju vērsta propaganda, lai sētu šaubas, šķeltu sabiedrību un nostiprinātu negatīvu iespaidu par valsti:

“1. Krišjāņa Kariņa angļu valodas Wikipedia lapā kopš tās izveides 2007. gada 17. maijā visu laiku ir bijusi frāze “is a Latvian politician” (latviešu politiķis – red.).
 
2. 2019. gada 24. janvāra plkst. 06.17 kaut kāds Jon deluxe izdarīja vienu vienīgu izmaiņu un pārtaisīja Kariņu par “is a American politician” (amerikāņu politiķis – red.).

3. Ir pielaista gramatiska kļūda “an American politician” vietā uzrakstīts “a American politician”. Var secināt, ka Jon deluxe dzimtā valoda nav angļu valoda.

4. Jon deluxe citu rakstu rediģēšanas vēsture liek domāt, ka labotājam tuvas ir tēmas, kas saistītas ar Padomju Savienību (Jauns.lv konstatēja, ka “noslēpumainajam” Jon deluxe ir mīļas arī tēmas, kas saistītas ar komunistisko kustību, viņš, piemēram, rediģējis rakstus par bijušo Dienvidslāviju, Austrumvāciju, Ziemeļkorejas katoļiem, Kubas līderi Raulu Kastro, Kārli Marksu un tamlīdzīgi).

5. Tajā pašā dienā, 2019. gada 24. janvārī, diezgan operatīvi jau pēc sešām stundām plkst. 12.27 Wikipedia raksts tiek izlabots atpakaļ uz “is a Latvian politician”.
 
6. Vēl pēc nepilnas stundas - 2019. gada 24. janvārī plkst. 13.21, Andrejs Mamikins “Facebook” dalās ar Jon deluxe raksta versijas screenshotu (saglabātu iepriekšējās versijas ekrānuzņēmumu), kas vairs nav aktuālā Kariņa lapas versija, un sāk kladzināt par to, ka “Angļu valodas Wikipedia pat neslēpj, ka Kariņš ir “AMERIKĀŅU politiķis, pašreizējais Latvijas premjerministrs. Bingo”.

7. Vesels bars cilvēku komentē un dalās ar šo “šausmīgo atklājumu”.

Jautājums:

Kā tā sagadījās, ka Andrejs Mamikins tik koordinēti ar šādām Wikipedia raksta izmaiņām nopublicēja “Facebook” ierakstu, pie tam izmantojot uz rakstīšanas brīdi neaktuālu lapas versiju?

Iespējamās atbildes:

* Jon deluxe ir pats Mamikins, kurš nekautrējas izmantot arī netīrus gājienus, lai censtos celt savu popularitāti. Izlaboja rakstu, uzņēma screenshotu, vēlāk to nopublicēja “Facebook”, lai arī raksts jau bija izlabots.

* Mamikins ir bandinieks, kas izpilda kāda austrumu režisora norādījumus.

* Cits variants.

P.S. Šis ir raksts ir par propagandas piemēru un mehānismu, nevis par pieminētā Kariņa kā politiķa vērtējumu”.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Kāds mistisks Jon deluxe Vikipēdijā uz dažām stundām izlaboja ierakstu par Latvijas premjeru Krišjāni Kariņu. “Dīvainā” kārtā to savai propagandai operatīvi izmantoja Andrejs Mamikins. Tas liek uzdot jautājumu, vai Mamikins un Jon deluxe nav viena un tā pati persona.

Zīmīgi, ka šai pašā dienā, 24. janvārī, ietekmīgs Kremļa propagandas izdevums – “Argumenti Ņedeļi” publicēja interviju ar Mamikinu, kurā viņš arī sūkstās par to, ka trimdas latvietim Kariņam ir arī ASV pilsonība un tādēļ viņš nevar būt “īstens” Latvijas premjers:

“Kariņš jau ir devis zvērestu ASV. Saņemot ASV pilsonību, viņš izgāja standartprocedūru: apņēmās aizstāvēt Amerikas Savienoto Valstu Konstitūciju un likumus pret visiem ienaidniekiem, gan iekšējiem, gan ārējiem, un, ja vajadzēs ticības un taisnības vārdā kalpos Savienotajām Valstīm, ņems rokā ieroci un cīnīsies ASV pusē un tā tālāk”.

Šādā veidā sabiedrībā tiek kultivēts uzskata, ka jaunais Latvijas premjers neaizstāvēšot vis Latvijas intereses, bet gan ar ieroci rokās cīnīsies par ASV interesēm, kas pēc Kremļa propagandas uzstādījuma tagad ir nāvīgākais Krievijas ienaidnieks.