foto: izdevniecība "Rīgas Viļņi" arhīvs
Karavīrs un aktieris Ziedonis Ločmelis atklāti par cīņu ar smagu slimību: "Pie senčiem vēl neiešu"
Ziedonis Ločmelis izstāsta par savu diagnozi, ārstēšanos un tuvākajiem nākotnes plāniem. Darbu ar latviešu strēlniekiem veltīto filmu viņš ir apņēmies turpināt.
2019. gada 28. janvāris, 06:20

Karavīrs un aktieris Ziedonis Ločmelis atklāti par cīņu ar smagu slimību: "Pie senčiem vēl neiešu"

Jauns.lv

Filmas “Dvēseļu putenis” komanda pirms Ziemassvētkiem vērsās pie sabiedrības ar lūgumu ziedot bijušajam Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīram un aktierim Ziedonim Ločmelim, kuram tika atklāta smaga slimība. Jauns.lv sazinājās ar Ziedoni, kura uzraudzībā top filma par latviešu strēlniekiem, lai noskaidrotu, kā sokas ar ārstēšanos.

“Latvijas armijas civilajam darbiniekam, štāba virsseržantam Ziedonim Ločmelim pirms diviem mēnešiem atklāja smagu slimību, ar kuru ir jācīnās, un šī cīņa prasa ne tikai spēku un drosmi, bet arī daudz finansiālos resursus. Pašreiz tiek veikta ķīmijas terapija un būs garš rehabilitācijas periods,” pagājušā gada decembrī vēstīja ieraksts filmas “Facebook” profilā. Portāls Jauns.lv sazvanīja Ziedoni Ločmeli. Aktieris izstāstīja vairāk par savu saslimšanu, cilvēku palīdzību un tuvākajiem nākotnes plāniem.

"Dvēseļu putenis" Ziemassvētku kauju filmēšana Valgundes pagastā

Gaidot Latvijas simtgadi, manāmi sarosījušies kultūras jomas pārstāvji, kuri valsts apaļajā jubilejā iecerējuši pasniegt tautai skatāmas un klausāmas dāvanas. Šajā ...

gallery icon
51

Diagnosticēts limfātiskās sistēmas vēzis

Vaicāts, vai līdz šim ir izdevies iegūt papildu līdzekļus ārstēšanai, Ziedonis pauda: “Protams! Tā ir nenormāli liela palīdzība.” Aktieris atklāja, ka kopumā ziedojumos ir saņēmis aptuveni 12 000 eiro. Šī nauda noderot gan medikamentu iegādei, gan ārstniecības procedūru apmaksai. Ziedonis arī neslēpj savu diagnozi. Viņam pirms vairākiem mēnešiem atklāta Ne-Hodžkina limfoma jeb limfātiskās sistēmas vēzis.

foto: izdevniecība "Rīgas Viļņi" arhīvs
Brīvajā laikā Ziedonis labprāt darbojas savā smēdē, kur kaļ viduslaiku perioda iedvesmotus ieročus un rotas.

Šobrīd viņš ārstējas Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Onkoloģijas centrā, Hematoloģijas nodaļā 9B un sarunas laikā vairāk uzsver, ka vēlas teikt lielu paldies nodaļas vadītājai, speciālistei Ingrīdai Ūdrei un viņas komandai. “Viņa ir superīga ārste, kura, manuprāt, dara brīnumus, ņemot vērā to, kāda ir šo profesionāļu ikdiena un darba apstākļi. Gan viņa, gan viņas meitenes ir pelnījušas lielu pateicību. Mums Latvijā vispār ir brīnišķīgi mediķi. Ja es būtu lēmējs, es piešķirtu viņai ordeni,” telefonsarunā pauda bijušais NBS karavīrs.

“Apsolīju Dreibergam, ka būšu”

Ziedonis arī atklāja, ka tuvākā nākotnē, iespējams, būs nepieciešams doties ārstēties uz Lietuvu. Vaicāts par pašsajūtu, viņš atbildēja: “Šobrīd tā kā “peldu”. Esmu izgājis ķīmijterapijas kursu, un patlaban jālieto ļoti daudz antibiotiku. Trīs reizes nedēļā dodos veikt asins analīzes, ārsti seko līdzi vismazākajām izmaiņām. Kopumā saka, ka viss būs labi, pie senčiem vēl neiešu.” Izrādās, ka Ziedonis Ločmelis turpina darbu pie Latvijas valsts simtgadei veltītās filmas “Dvēseļu Putenis” par spīti nogurdinošajam ārstēšanās procesam. “12. februārī ir paredzēts filmēt pēdējās cīņu ainas. Apsolīju Dreibergam [filmas režisoram Dzintaram Dreibergam], ka būšu. Sarunāju arī ar ārstiem,” pauda Ziedonis.

Irākas veterāns un patriots ar stingriem principiem

Ziedonis Ločmelis ir dzimis Aucē un skolas gaitas uzsācis Bēnes pamatskolā. Aktīvajā militārajā dienestā bijis no 1993. gada. Dienējis NBS Speciālo uzdevumu vienībā, darbojies Sauszemes spēkos un Zemessardzē. Militārās karjeras laikā piedalījies vairākās starptautiskajās miera uzturēšanas misijās, Latvijas kontingenta sastāvā. Guvis lodes ievainojumu misijā Irākā savā 38. dzimšanas dienā. Vairākus gadus strādājis privātajā sektora par miesassargu. Šobrīd turpina darbu NBS kā civilais darbinieks, kā arī ļoti aktīvi piedalās jaunsargu apmācības kā instruktors.

foto: Rojs Maizītis
Ziedonis Ločmelis, atveidojot zemgaļu kareivi filmā "Nameja Gredzens".

“Kas Jauns Avīze” 2015. gadā arī ziņoja par Ziedoņa Ločmeļa lēmumu pārtraukt filmēties Krievijas sponsorētā filmā Vikings, kuras ainas tolaik filmētas Krievijas okupētajā Krimā. “Es, protams, cietīšu finansiāli, taču tas ir mazākais, ko varu darīt Ukrainas labā. Man, protams, ir līgums, un es nezinu, kādas sankcijas būs no krievu puses, taču es pasaku godīgi: es jūtos kā krievu atbalstītājs, ja es braucu un turpinu filmēties krievu kino,” tolaik savu rīcību skaidroja aktieris. Kopumā Ziedonis Ločmelis filmējies vairāk nekā 40 latviešu un ārzemju filmās, turklāt, papildus darbam kino sfērā, Ziedonis Ločmelis raksta dzeju un kaļ viduslaiku ieročus un rotas.

Viņa metāla darinājumi tika izmantoti arī latviešu spēlfilmas “Nameja Gredzens” veidošanā. Par lomu pašmāju filmā “Džimlai Rūdi Rallallā” aktieris ieguva kino balvu “Lielais Kristaps” kategorijā: labākais aktieris otrā plāna lomā. Ziedonim Ločmelim ir arī ģimene – sieva, ar kuru kopā nodzīvoti jau vairāk nekā 30 gadi, divas meitas un divi mazbērni.

Joprojām ir iespēja ziedot:

Palīdzēt Ziedonim Ločmelim ar ārstēšanās izdevumu segšanu var ikviens. Ziedojumus var nogādāt NBS Nodrošinājuma pavēlniecības 3. Reģionālā nodrošinājuma centra lietvedībā (Kadagā), vai sūtīt personīgi uz kontu: Ziedonis Ločmelis LV23HABA0551006353297.