foto: Facebook.com
"Izdzīvošanas režīms nav beidzies" - kā šobrīd klājas žurnālistei Artai Lācei, kura uzveica asins vēzi
Arta Lāce.
Sabiedrība
2019. gada 26. janvāris, 05:30

"Izdzīvošanas režīms nav beidzies" - kā šobrīd klājas žurnālistei Artai Lācei, kura uzveica asins vēzi

Jauns.lv

Pagājuši jau vairāk nekā 2 mēneši kopš 15. novembra, kad Lietuvas klīnikā cilmes šūnu transplantācija tika veikta LNT žurnālistei Artai Lācei. Pēdējie rezultāti iepriecina - leikēmija ir uzvarēta, proti, donora šūnas atdevušas Artai veselas asinis. Taču, kā saka pati Arta, izdzīvošanas režīms nav beidzies.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Artas smagajam ceļam pēc veselība atgūšanas sekoja un joprojām seko līdzi ne tikai žurnālistes draugi un paziņas, bet arī pilnīgi sveši cilvēki, kuri jūt līdzi un sociālajā tīklā “Facebook” cenšas atbalstīt ar labiem vārdiem.  Arta turpina aktīvi dalīties savās sajūtās “Facebook” kontā, kura pēdējais ieraksts liecina – izdzīvošanas cīņa nav beigusies. 

Savā ierakstā sociālajā tīklā "Facebook" Arta vēsta: 

“Izdzīvošanas režīms nav beidzies. Ir psiholoģiskā izdegšana, no kuras pamazām ķepurojos ārā, tomēr tas notiek ļoti lēnām un ar mainīgām sekmēm. Ierobežojumi, režīms - tas viss ir ļoti nogurdinoši un iztukšojoš, bet imūnsupresija uzliek rāmjus normālas dzīves pamatiem: socializācijai, personīgajiem labsajūtas knifiem utt. Saziņa elektroniski vai pa telefonu nekādi nespēj aizstāt dzīvu sarunu aci pret aci. Es jau tā reizēm pārkāpju režīmu, ņemot vērā to, ka psiholoģiskā labsajūta ir ļoti svarīga fiziskajam stāvoklim. Tomēr - saprāta robežās.”

“Gribu lūgt: nesakiet man neko, ko man jādara vai vajadzētu darīt - tad tiešām labāk paklusēt un noskaitīt par mani kādu lūgšanu, jo manā dzīvē šobrīd jau tā ir par daudz lietu, kas Jādara. Šādas labi domātas pamācības mani tiešām reizēm spēj nokaitināt, jo ļoti pietrūkst iespējas vienkārši būt un atslābt. Nevajag arī censties par visām varītēm mani uzjautrināt - visam savs laiks. Tāpēc reizēm izvairos no kontaktiem vispār. Esmu pateicīga cilvēkiem, kuriem nav nekādas gaidas attiecībā pret mani, jo emocionāli esmu tik nogurusi un ievainojama, ka reizēm nespēju pat just, un saudzēt sevi ir izdzīvošanas jautājums."

"Dienas, kad esmu uz obligātajām kontrolēm slimnīcā, man ir ļoti grūtas gan emocionāli, gan fiziski, acīmredzot zemapziņā klīnika asociējas ar smagu ciešanu vietu. Tas esot normāli, jo transplantācija ir ļoti neikdienišķs un smags process, un ārstēšanās nenoslēdzas brīdī, kad esi nonācis mājās."

Portāls Jauns.lv jau vēstīja, ka bijusī LNT žurnāliste Arta Lāce, trīs bērnu māmiņa jau trīs gadus cīnījās ar leikēmijas vissmagāko formu, taču jaunākie rezultāti liek domāt, ka leikēmija ir uzvarēta - donora šūnas atdevušas Artai veselas asinis. 

Cilmes šūnu transplantāciju Artai nodrošināja Latvijas valsts, taču Artas draugi, radi, kolēģi un portāls Jauns.lv pirms novembrī sāka ziedojumu vākšanas akciju, lai trīs bērnu māmiņa pēc manipulācijas Lietuvā varētu veseļoties mājās.  

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās