foto: LETA
Īpatnējas vecāku aptaujas dēļ nežēlastībā krīt Tukuma skolas direktore
Brīvības laukums Tukumā.
Novadu ziņas
2019. gada 22. janvāris, 21:01

Īpatnējas vecāku aptaujas dēļ nežēlastībā krīt Tukuma skolas direktore

Jauns.lv / LETA

Tukuma novada dome vērtēs Tukuma 2.pamatskolas direktores Dzintras Rībenas rīcību, anketējot audzēkņu vecākus par izglītības iestāžu apvienošanu.

Proti, izglītības iestādē ar Rībenas aktīvu līdzdalību tiek izplatīta skolēnu vecāku anketa ar aicinājumu izteikt viedokli par iespējamu pamatskolas un Tukuma Raiņa ģimnāzijas apvienošanu, kas ietverta arī novada izglītības attīstības stratēģijā līdz 2021.gadam. Anketā vecāki aicināti izteikt savu viedokli par abu izglītības iestāžu apvienošanu ar 2019.gada 1.septembri.

Novada dome uzskata, ka anketā tiek pausts nepatiess un skolēnu vecākus, skolēnus un sabiedrību maldinošs apgalvojums par to, ka "steidzamības kārtā Tukuma novada domei tiek virzīts lēmuma projekts par Tukuma 2.pamatskolas un Tukuma Raiņa ģimnāzijas apvienošanu ar 2019.gada 1.septembri, izveidojot jaunu izglītības iestādi "Tukuma Raiņa 1.vidusskola"". Domē apgalvoja, ka neviena Tukuma novada pašvaldības institūcija vai amatpersona, kuras atbildībā ir izglītības attīstības jautājumi, nav sagatavojusi un steidzamības kārtā domei netiek virzīts lēmumprojekts par abu iestāžu apvienošanu no nākamā mācību gada. Dome aicina pamatskolas skolēnu vecākus kritiski vērtēt aptaujas anketā minēto maldinošo apgalvojumu.

Tā kā izglītības iestādes vadītāja iesaistīta maldinošas anketas izplātīšanā, no viņas pieprasīts rakstveida paskaidrojums. Pēc paskaidrojuma dome vērtēs, vai Rībena kā izglītības iestādes vadītāja ir ievērojusi Izglītības likumā noteiktās pedagogu profesionālās ētikas normas, kā arī Tukuma novada pašvaldības darbinieku ētikas kodeksa normas, un, vai viņas rīcība ir atbilstoša labas pārvaldības principam.

Jau vēstīts, ka tuvākajos gados Tukuma novadā paredzēts izveidot valsts ģimnāziju, apvienojot divas izglītības iestādes, paredz 2018.gada pēdējā novada domes sēdē apstiprinātā novada izglītības attīstības stratēģija līdz 2021.gadam.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans ("Tukuma pilsētai un novadam") skaidroja, ka stratēģija ietver gan pirmsskolas izglītības iestāžu attīstību, paredzot jaunu grupu atvēršanu bērnudārzos, gan vairāku citu izglītības iestāžu reorganizāciju.

Tā pašvaldība plāno izveidot valsts ģimnāziju, apvienojot Tukuma 2.pamatskolu un Tukuma Raiņa ģimnāziju. Tāpat varētu notikt Tukuma Vakara un neklātienes vidusskolas un Zemgales vidusskolas apvienošana, bet Tumes vidusskolas varētu piedzīvot statusa maiņu.

Novadā plānots izveidot arī speciālās izglītības attīstības centru, kas, iespējams, taps uz Tukuma novada internātpamatskolas pamata. Domes neatkarīgais deputāts un novada Izglītības pārvaldes vadītājs Normunds Rečs klāstīja, ka attīstības centra statuss ir kas līdzīgs valsts ģimnāzijas statusa piešķiršanai, jo apliecina iestādes darba kvalitāti.

Lukmans apgalvoja, ka stratēģijā iecerēto izmaiņu mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu izglītību un tās pieejamību. Stratēģiju domes priekšsēdētājs nosauca par "ceļa karti", uz kuras pamata dome vēlāk pieņems lēmumus par konkrētām izmaiņām.