foto: LETA
Interneta muldoņas melo par pusdienām skolās
Ar Eiropas Savienības atbalstu trīsreiz nedēļā bērnudārzos un 1.–9. klasēs bez maksas var saņemt augļus, dārzeņus, pienu.
Sabiedrība
2019. gada 15. janvāris, 11:33

Interneta muldoņas melo par pusdienām skolās

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

Negatīvas asociācijas un puspatiesības par mūsu valsti labprāt izplata amatieru izveidotas interneta vietnes, kas sekotājus piesaista ar visnotaļ nekaitīgu saturu. Viens no tādiem ir SIA It Net Holding, kas uztur portālu gardedis.lv, kur starp ēdienu receptēm parādījies neargumentēti negatīvs ieraksts.

Gardedis.lv pārsvarā publicē tikai receptes un virtuves padomus, bet tā Facebook lapā Ziemassvētkos pēkšņi parādījās ieraksts, kas nemaz nevairoja svētku izjūtu: „Bērniem skolā par pusdienām jāmaksā, bet noziedznieki cietumos tiek baroti par nodokļu maksātāju naudu... Kur taisnība?”

Fakti neesot vajadzīgi

Šāds apgalvojums bez faktiem lasītājiem liek domāt, ka visiem bērniem Latvijas skolās par pusdienām liek maksāt, kamēr cietumniekus baro par velti. Situācija sīkāk netiek izskaidrota.

Kad Kas Jauns Avīze uz portālā norādīto e-pasta adresi nosūtīja jautājumu, kāpēc šis apgalvojums netiek komentēts sīkāk ar konkrētiem faktiem, saņēmām lakonisku atbildi: “Publicējam tāpēc, ka tas saistīts ar ēdieniem. Tā ir taisnība. Kāpēc mums būtu jānorāda konkrēti fakti? Ja tas atbilst patiesībai.”

Interneta muldoņu uzņēmums It Net Holding ir reģistrēts dzīvoklī daudzstāvu namā Liepājā, Eduarda Tisē ielā, un to kūrē divas mediju vidē nezināmas personas – Dace Druvaskalna un Aleksandrs Bukovskis.

No valsts dienā 1,42 eiro

Minētais apgalvojums, kas neprasot faktus, ir puspatiesība, jo lielākā daļa valsts un pašvaldības skolu audzēkņu pilnībā vai daļēji saņem brīvpusdienas. Visiem 1.–4. klašu skolēniem valsts piešķir naudu pusdienām: 1,42 eiro dienā, bet atsevišķas pašvaldības vēl piemet klāt, lai maltīte būtu sātīgāka (piemēram, Ventspils šim mērķim katram skolēnam atvēl 31 centu, Ķekavas novads – 19 centus dienā).

Ir pašvaldības, kurās bezmaksas ēdināšanu nodrošina arī pēc 4. klases: piemēram, Rīgā, Jūrmalā un Kuldīgas novadā – visiem līdz pat 12. klasei, Jēkabpilī – līdz 9. klasei, Talsos – līdz 7. klasei. Šī ir tikai neliela daļa pašvaldību, kas piešķir atbalstu brīvpusdienām.

Pašvaldību atbalsts

Ar katru gadu nevis samazinās skolēnu skaits, kuri saņem brīvpusdienas, bet tieši otrādi – pieaug (piemēram, pagājušajā mācību gadā Talsu novadā brīvpusdienas pienācās skolēniem līdz 6. klasei, bet tagad līdz 7. klasei).

Tāpat vairākas pašvaldības daļēji kompensē izdevumus par bērnu ēdināšanu. Tukuma novadā, piemēram, skolēniem no 5. līdz 12. klasei no pašvaldības budžeta brīvpusdienām piešķir 61 centu dienā. Lielākajā daļā pašvaldību brīvpusdienas piešķir arī vecāko klašu skolēniem no trūcīgām un daudzbērnu ģimenēm.

2012. gadā valsts brīvpusdienas piešķīra tikai pirmklasniekiem (ap 20 000 bērnu), gadu vēlāk jau 1. un 2. klases bērniem (ap 40 000), 2014. gadā – 1.–3. klašu skolēniem (ap 60 000), 2015. gadā piepulcējās vēl aptuveni 20 000 4. klašu bērnu.

Bezmaksas piens, augļi, dārzeņi

Turklāt ar Eiropas Savienības atbalstu programmā Piens un augļi skolai trīs reizes nedēļā bez maksas bērnudārzos un 1.–9. klasēs var saņemt svaigus augļus (ābolus, bumbierus, dzērvenes), dārzeņus (burkānus, kāļus, kolrābjus, kāpostus, ķirbjus) vai šo produktu asorti, pasterizētu pienu bez piedevām.

Šie labumi pieejami no 1. oktobra, bērnudārziem līdz 31. jūlijam, skolām līdz 31. maijam, ja mācību iestādes ir pieteikušās Lauku atbalsta dienestā, kas bija jāizdara līdz 10. septembrim.

Cik izmaksā cietumnieki

Protams, var vēlēties, lai brīvpusdienas piešķirtu visiem skolēniem, bet statistika liecina, ka to skaits pakāpeniski pieaug. Lielākā daļa Latvijas skolēnu tomēr saņem brīvpusdienas vai tās daļēji tiek kompensētas, tāpēc ir nekorekts salīdzinājums ar cietumniekiem.

Ieslodzījuma vietu pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Aija Fedorova Kas Jauns Avīzi informē: “Vidējie izdevumi uz vienu ieslodzīto dienā 2018. gadā bija 40,93 eiro dienā, tajā skaitā ēdināšanas izdevumi – 2,40 eiro.”

Publikācija ir sagatavota ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild izdevniecība SIA Izdevniecība Rīgas Viļņi.