Sabiedrība
2019. gada 15. janvāris, 10:24

Andris Lielais iesaistās sīvā cīņā ar Krievijas demagogiem

Uldis Landmanis

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Krievijas telekanālā «Rossija 1» sīva cīņa ar profesionāliem demagogiem izvērtusies aktierim Andrim Lielajam, kas kaimiņzemē tik kaismīgi aizstāvējis Latviju, ka nu tiek dēvēts par teju lielāko Krievijas ienaidnieku.

Andris Lielais, kam ir gan Latvijas, gan Krievijas pilsonība, viesojās raidījumā «Vakars kopā ar Vladimiru Solovjovu», kur tika iesaistīts diskusijā par dažādiem notikumiem – tika runāts gan par izsūtīšanām, gan arhīvu atvēršanu, gan situāciju Ukrainā.

Lielais vairākas reizes pauda viedokli, ka atklāti jārunā par visu režīmu pastrādātajiem noziegumiem, taču ar laiku, aktierim un producentam cītīgi aizstāvoties no raidījuma vadītāja uzbrukumiem, šovs pārvērtās par tādu kā kliegšanas sacensību, kurās uzvarētāju noskaidrot bija itin grūti.

foto: ekrānuzņēmums no video

«Jums brīvību iedeva – jūs to ar ieročiem rokās neizcīnījāt!» bauroja Vladimirs Solovjovs. Īpašu raidījuma vadītāja nicinājumu izpelnījās fakts, ka Lielajam ir dubultpilsonība. «Nododiet vienu pasi – vai nu jūs tur kļūstat par nepilsoni, vai atdodiet Krievijas pasi!» studijas aplausu pavadīts, sauca Solovjovs. Lielais gan turējās pretī: «Es esmu par tādu Krieviju, ko mīlu un zinu.» «Oi, oi, oi,» izsmejoši atbildēja Solovjovs, «tādas Krievijas nav!»

Lai kā arī raidījumā cīņa izvērtās, pēcāk interneta telpā un Krievijas portālos Lielais tika apsūdzēts bez mitas – viņa izteikumi citēti, izrauti no konteksta. «Skandāls pie Solovjova! Raidījuma vadītājs viesī izsauc histēriju!» tā internetā pieteikta šī pārraide.

Bet taisnoties un savu viedokli paust un precizēt Lielajam droši vien ļaus tikai raidījumā, kurā atkal netrūks spēcīgu propagandētāju un demagogu.

Publikācija ir sagatavota ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild izdevniecība SIA Izdevniecība Rīgas Viļņi.