foto: Publicitātes foto
Vai Kariņam trešā reize būs veiksmīga? Ar bungām uz premjera amatu
Arturs Krišjānis Kariņš ir apvienības "Jaunā Vienotība" valdes priekšsēdētājs.
Sabiedrība
2019. gada 10. janvāris, 05:21

Vai Kariņam trešā reize būs veiksmīga? Ar bungām uz premjera amatu

Uldis Landmanis

Žurnāls "Kas Jauns"

Šonedēļ Valsts prezidents Raimonds Vējonis tikās ar politiķi Krišjāni Kariņu, kas varētu kļūt par nākamo, kam tiks iespēja veidot jauno valdību. Kariņš pagājušajā nedēļā pavēstīja, ka iecerējis divās nedēļās vienoties par topošo valdību un tās uzdevumiem un virzīties uz Ministru kabineta apstiprināšanu Saeimā. "Kas Jauns" lūkoja, kas tad īsti par šo Ministru prezidenta amata kandidātu mums ir zināms.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Arturs Krišjānis Kariņš ir apvienības "Jaunā Vienotība" valdes priekšsēdētājs, dzimis 1964. gadā ASV, studiju gados specializējies matemātikā, filozofijā un literatūrā, studējis Pensilvānijas Universitātē Filadelfijā, tur ticis pie bakalaura grāda ar specialitāti valodniecībā. Pārceļoties uz Latviju, sākotnēji darbojies kā uzņēmējs – 1994. gadā viņš dibināja uzņēmumu "Lāču ledus" un bija tā prezidents, vēlāk bija arī uzņēmuma "Formula" prezidents. Kariņš bija vieslektors Latvijas Universitātē, pasniedzot kursus sociolingvistikā bakalaurantūras un maģistrantūras studentiem.

Partija virzīja, prezidente – ignorēja

Politikā iesaistījies, esot viens no partijas "Jaunais laiks" dibinātājiem. 2002. gadā Kariņš no "Jaunā laika" saraksta kandidēja Saeimas vēlēšanās un tika ievēlēts parlamentā. Pēc Einara Repšes valdības demisijas 2004. gadā partija "Jaunais laiks" ieteica Kariņu Ministru prezidenta amatam, taču Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga amatam nominēja Zaļo un zemnieku savienības pārstāvi Induli Emsi. Arī pēc Emša valdības demisijas 2004. gada nogalē Kariņš atkal tika virzīts premjera amatam. Tomēr prezidente jauno valdību uzticēja veidot vienam no Tautas partijas līderiem Aigaram Kalvītim. Rezultātā Kariņš kļuva par ekonomikas ministru Kalvīša valdībā. 2006. gada aprīlī Kariņš demisionēja no ekonomikas ministra amata, jo Jaunais laiks aizgāja no Kalvīša valdības.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Arturs Krišjānis Kariņš ir apvienības "Jaunā Vienotība" valdes priekšsēdētājs.

Atjaunojot Saeimas deputāta mandātu, Kariņš pēc aiziešanas no valdības turpināja strādāt parlamentā. Veiksmīgi startējot 9. Saeimas vēlēšanās, Kariņš strādāja vēl teju trīs gadus. Nedaudz mazāk par gadu viņš vadīja Jaunā laika Saeimas frakciju, strādājis Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, kā arī Publisko izdevumu un revīzijas komisijā. Piedalījās Eiropas Parlamenta vēlēšanās: 2009. gadā no "Jaunā laika" saraksta, bet 2014. gadā – no "Vienotības" saraksta. Abas reizes Kariņš ievēlēts Eiropas Parlamentā.

Un nu Kariņš pēc ilgāka pārtraukuma atkal uzņēmies tikt pie iespējas kļūt par Ministru prezidentu. Un šķiet, šobrīd viņa izredzes ir tīri spožas – piecu partiju atbalsts viņam jau esot, divu nedēļu laikā nepieciešamie valdības veidošanas darbi varētu beigties un janvāra divdesmitajos datumos jau, iespējams, Saeimā varētu būt balsojums par Kariņa veidotu valdību.

Dibināja "Lāču ledu"

Pirms teju ceturtdaļgadsimta, pārceļoties uz dzīvi Latvijā, Kariņš te dibināja SIA PK ("Lāču ledus"). Jaunā gadu tūkstoša sākumā Kariņš pusgadu bija automobiļu un biroja preču vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzņēmuma "Formula" prezidents, bet 2000. gada vidū no uzņēmuma aizgājis. Divus gadus vēlāk pametis arī "Lāču ledu", pievēršoties politikai – uzreiz tika ievēlēts Saeimā un ātri vien kāpa pa karjeras kāpnēm, jau teju desmit gadus darbojoties arī Eiropas Parlamentā.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Krišjānis Kariņš ar kundzi Valda Zatlera rīkotā inaugurācijas pieņemšana Jelgavas pilī 2007.gada 8.jūlijā.

Kopš 1996. gada politiķis ir precējies ar sievu Andu (48), kas strādā par ģimenes ārsti. Veicot izpētes un rakstot doktora darbu Latvijā, viņš arī iepazinies ar savu topošo sievu. Pēc tam pusgadu abi nodzīvojuši Amerikā, bet tad tomēr nolēmuši dzīvi saistīt ar Latviju. Akadēmiskās izglītības dēļ Kariņš vēlējies strādāt Latvijas Universitātē, kļūt par profesoru, taču nepietiekamās pieredzes dēļ viņam atteikts. Un tā nu Krišjānis meties biznesā, lai gan ar laiku sapratis, ka arī tur nav viņa īstā vieta. Izdzirdējis, ka Einars Repše dibina jaunu partiju, zvanījis bijušajam Latvijas Bankas prezidentam un pievienojies viņa komandai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
9. saeimas vēlēšanas 2006. gada oktobrī. Vēlēšanu nakts

Bungas un velosipēds

Kariņu ģimenē aug četri bērni – Otomārs Krišjānis, Kārlis Vilhelms, Māra Aleksandra un Anna. Vecākais jau pilngadīgs, jaunākajai meitai ap desmit gadiem, un ģimene dzīvo zem viena jumta kopā ar Andas vecākiem. Tā nu esot krietni izdevīgāk: bērni vienmēr pieskatīti, Anda varot nodarboties ar savu ģimenes ārstes praksi, bet Krišjānis – doties darba darīšanās uz Briseli un atpakaļ. Brīvajā laikā Kariņš (vismaz vēl pirms kāda laika) bija iemīļojis muzicēšanu – padsmitnieka gados apguva basģitāras spēli, bet nu labprātāk sēžas pie bungām. Kopā ar draugiem, sapulcējušies Kariņu mājās, dažreiz uzspēlējot džezu. Bet, kad nav jāsēž lidmašīnā, pie darba galda vai pie bungām, politiķim tīk izbraukt ar velosipēdu – veselīgs dzīvesveids tomēr jāpiekopj. Sieva ieteikusi pievērsties arī vingrošanai, tāpēc neiztrūkstoša Kariņa dzīvē ir regulāra peldbaseina apmeklēšana. Un tā nu Kariņš lepojas, ka kopš 18 gadu vecuma saglabājis gan žaketes, gan bikšu izmēru.