foto: Ieva Čīka/LETA
Rēzeknes tiesa attaisno nodokļu nemaksāšanā apsūdzēto Zilupes mēru
Rēzeknes tiesa Ludzā attaisnojusi Zilupes novada domes priekšsēdētāju Oļegu Agafonovu.
112
2018. gada 21. decembris, 17:15

Rēzeknes tiesa attaisno nodokļu nemaksāšanā apsūdzēto Zilupes mēru

Jauns.lv / LETA

Rēzeknes tiesa Ludzā attaisnojusi Zilupes novada domes priekšsēdētāju Oļegu Agafonovu ("Latgales partija") un viņa sievu Irinu Agafonovu, kuriem pirms desmit gadiem celta apsūdzība par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, pastāstīja Agafonovs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tiesas spriedumu, kas paziņots šodien, Agafonovs sauc par taisnīgu, jo visa apsūdzība esot bijusi izdomāta un nepamatota. Viņaprāt, politiķi saskaras ar pastiprinātu uzraugošo iestāžu uzraudzību, tāpēc izvairīties no nodokļu nomaksas nemaz neesot iespējams.

Agafonovs pauda nožēlu, ka lietā tika iesaistīta arī viņa sieva.

Novada domes priekšsēdētājam nav zināms, vai prokuratūra spriedumu grasās pārsūdzēt.

Agafonova lieta toreizējā Ludzas rajona tiesā saņemta 2008.gada 16.decembrī, bet pirmā tiesas sēde notikusi 2009.gada 22.septembrī. Lietu izskata Inta Marnauza.

Kā ziņots, ar savām darbībām Agafonovs valstij nodarījis materiālos zaudējumus 140 698 latu (200 997 eiro), bet viņa sieva - 9311 latu (13 301 eiro) apmērā, uzskata apsūdzība.

Prokuratūrā aģentūru LETA iepriekš informēja, ka Agafonovs ar dzīvesbiedri tiek apsūdzēti pēc Krimināllikuma 218.panta 2.daļas - par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas vai par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā.

Saskaņā ar šo likuma pantu vainīgās personas var tikt sodītas ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 120 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Kā skaidroja prokuratūrā, Valsts ieņēmumu dienests (VID) savulaik bija konstatējis, ka Agafonovs savā amatpersonas deklarācijā nav norādījis ienākumus vairāku simtu tūkstošu latu apmērā. VID Zemgales reģionālajā iestādē veiktajā nodokļu aprēķina pārskatā konstatēts, ka Agafonovs izvairījies no nodokļu maksāšanas valsts budžetā par 2002., 2003., 2006. un 2007.gadu, slēpjot un samazinot ar ienākuma nodokli apliekamo objektu un nodarot zaudējumus valstij.

Lietā arī uzlikts arests naudas līdzekļiem - 39 430 eiro, 473 000 ASV dolāru un 8280 latu (11 829 eiro).

Šis kriminālprocess par izvairīšanos no nodokļu nomaksas izdalīts no cita kriminālprocesa, kas tika sākts par kontrabandu un kurā arī figurē Agafonovs.

Aizdomās par saistību ar tā dēvēto vērienīgo Latgales kontrabandas lietu Zilupes novada mērs Agafonovs tika aizturēts 2007.gada novembra sākumā. Pēc aptuveni četriem mēnešiem pret drošības naudu viņš tika atbrīvots no apcietinājuma.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka noziedzīgās grupas līderi robežkontroles punktā "Terehova", savās noziedzīgajās darbībās iesaistot ne tikai privātpersonas, bet arī valsts amatpersonas, bija izveidojuši noziedzīgu shēmu un organizēja kravas automašīnu nelikumīgu ārpus rindas robežas šķērsošanu, kontrabandas preču nelikumīgu apriti un citas nelikumīgas darbības. Kopumā izmeklēšanas laikā tika savākti pierādījumi pret 42 grupas dalībniekiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Vērienīgajā Latgales kontrabandas lietā aizdomās par preču nelegālu vešanu pār Latvijas austrumu robežu tika aizturēti vairāki desmiti personu, tostarp Zilupes novada mērs, toreizējais Austrumlatgales Muitas kontroles punktu daļas priekšnieka vietnieks Andrejs Grebežs, muitnieki, robežsargi, policisti un arī privātpersonas.

Vismaz desmit iespējamās organizētās noziedznieku grupas dalībniekiem kā drošības līdzeklis bija piemērots apcietinājums.