foto: Pexels.com
Jurašs, Rudzītis, Ēķis un Jacino diskutē par spēļu zāļu aizliegumu visā Latvijā
Sabiedrība
2018. gada 10. decembris, 15:26

Jurašs, Rudzītis, Ēķis un Jacino diskutē par spēļu zāļu aizliegumu visā Latvijā

Jauns.lv

Iniciatīva par azartspēļu zāļu aizliegšanu visā Latvijas teritorijā savākusi jau vairāk nekā 11 000 parakstu. RīgaTV 24 raidījumā  “Mana Balss” psihoterapeits Viesturs Rudzītis pauda, ka atkarību pārņemti cilvēki ir visvieglāk manipulējamie, tādēļ šī ir vērā ņemama problēma, kurai nepieciešams risinājums. 

Diskusijas sākumā Juris Jurašs (JKP), viens no iniciatīvas virzītājiem, norādīja, ka iniciatīvas mērķis nav pilnībā aizliegt, bet gan ierobežot spēļu zāļu iespējamo atrašanās vietu daudzumu, atļaujot tām strādāt tikai 4-5 zvaigžņu viesnīcās. 

Savu nostāju viņš skaidroja ar to, ka alkoholam un tabakai ir skaidri regulējumi, ko arī pati sabiedrība ir akceptējusi, tādēļ viņš uzskata, ka azartspēļu izplatība, kas daļai sabiedrības rada dažādas problēmas, arī ir jārisina tāda pat veidā. 

Jurašs uzskata, ka nekur citviet Eiropā nav novērojama tik samilzusi problēma azartspēļu nozarē, kāda tā ir Latvijā. Pagājušajā gadā azartspēļu industrijas ieņēmumi bija 280 miljoni – tas nozīmē, ka uz katru Latvijas iedzīvotāju azartspēļu zālēs zaudēti 150 eiro. Viņu šokē, cik milzīgas naudas summas katru gadu tiek nospēlētas, kā arī fakts, ka pilsētās azartspēļu zāles ir “uz katra stūra”: “Kur vēl redzēsim tādu situāciju, kā Rīgas mikrorajonos – nevaram 300-400 metrus noiet nepaejot 3-4 spēļu zālēm garām.”

Savukārt psihoterapeits Viesturs Rudzītis, kas savā profesionālajā dzīvē ir redzējis ne mazums cilvēku, kas iestiguši atkarības gūstā, uzskata, ka tā ir milzīga traģēdija Latvijas sabiedrībai. 

“Te faktiski ir vienošanās starp trijām pusēm: spēļu zāļu organizatoriem, valsti un vismaz vienu politisko partiju. Šie te trīs ir tik nekaunīgi, ka viņi aizmirst atdot kaut nelielu daļu atpakaļ tiem cilvēkiem, kas ir cietuši. Manuprāt, tas ir tas šokējošais,” pauda psihoterapeits. 

Producents Andrejs Ēķis uz rosinājumu aizliegt spēļu zāles raugās skeptiski un prognozē, ka tās aizliedzot, azartspēļu atkarīgie pāries uz interneta vidi, kas nav labākais risinājums, jo interneta vidē ir lielāka iespēja saskarties ar nelegālo piedāvājumu. 

Latvijas spēļu biznesa asociācijas valdes priekšsēdētājs Andis Jacino piekrīt, ka ir cilvēki ar azartspēļu atkarības problēmām, bet atrast tam risinājumu traucē fakts, ka trūkst dialoga starp valsti, nozari un pašu sabiedrību.

Jacino uzskata, ka spēļu zāļu aizliegšana radīs tikai jaunas problēmas. Uzsvars ir jāliek uz profilaksi – jākonstatē problēmspēlētāji. 

Tāpat viņš uzskata, ka piedāvātais problēmas risinājums būs neefektīvs: “Citas Rietumu valstis šādu piedāvājumu jau sen ir izpildījušas un atzinušas par nederīgu. Tagad mēs virzāmies uz Krievijas pieredzi – kur kādreiz Maskavā bija 10 legāli kazino, tagad ir 40 nelegāli.”
  
Viņš aicina turpināt diskusiju arī pēc raidījuma, lai atrastu visefektīvāko iniciatīvā iekļautās problēmas risinājumu.  

Raidījums "Mana balss" ir sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raidījuma ""Mana balss" saturu atbild RīgaTV 24.