foto: LETA
Pauls, Imants Kalniņš, Ikstena, Monika Zīle un citi: kurus Latvijas dižgarus šogad suminās "Autortiesību bezgalības balvā"
Rakstniece Monika Zīle.
Kultūra
2018. gada 27. novembris, 23:18

Pauls, Imants Kalniņš, Ikstena, Monika Zīle un citi: kurus Latvijas dižgarus šogad suminās "Autortiesību bezgalības balvā"

Jauns.lv / LETA

Šā gada 3.decembrī autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) 18 autoriem pasniegs "Autortiesību bezgalības balvas", informēja AKKA/LAA sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Kolmane.

Kinorežisors Varis Brasla un komponists Imants Kalniņš balvu saņems par filmu "Ezera sonāte" (1976, režisors un scenārija autors Gunārs Cilinskis, operators Gvido Skulte). Filma publiski demonstrēta tiešsaistes platformās, izraidīta ēterā Latvijā un Ēģiptē, kā arī retranslēta kabeļtīklos.

Rakstniecei Norai Ikstenai apbalvojums tiks piešķirts par romānu "Mātes piens", kas 2015.gadā grāmatas formātā izdots apgādā "Dienas Grāmata", pieejams arī e-grāmatas versijā, kā arī tulkots angļu, krievu, ungāru, igauņu un itāļu valodā. Darba fragmenti lasīti sarīkojumos, radio un televīzijā.

Komponists Raimonds Pauls tiks apbalvots par mūziku Pētera Pētersona izrādei "Man 30 gadu", kas sacerēta 1962.gada iestudējumam un atdzimusi līdz ar jauno iestudējumu Latvijas Nacionālajā teātrī. Šī mūzika uzskatāma par Paula debiju teātra mūzikas laukā.

Rakstniece Monika Zīle "Autortiesību bezgalības balvu" saņems par lugu "Laulības treniņu aģentūra", kas iestudēta Beļavas, Codes, Dobeles, Ērgļu, Kalna, Ukru, Valgundes u.c. amatierteātros.

Mūziķi un teksta autori Māra Upmane-Holšteine, Mārtiņš Elerts, Mārtiņš Miļevskis, Juris Kalnišs, Toms Poišs, Rūdolfs Budze tiks godināti par grupas "Astro’n’out" dziesmām "Daļa Rīgas", "Esi man klāt" un "Atskatos" (2011, 2014 un 2016), kas raidītas Latvijas televīzijas un radio kanālos, izmantotas kā fona mūzika, reproducētas un atskaņotas ierakstos, pieejamas internetā tiešsaistē, kā arī skanējušas dažādos koncertos un publiskos pasākumos.

Reinis Sējāns (mūzika) un Jānis Šipkēvics (mūzika un teksts) balvu saņems par dziesmu "Zemeslodes" (2008), bet Kaspars Antess - par dziesmu "Likteņlīnijas".

Komponists Ēriks Ešenvalds apbalvojumu izpelnījies par skaņdarbiem "Stars" un "Only in Sleep" (2013/2014), kas skanējuši televīzijā un koncertos ne vien Latvijā, bet arī Austrijā, ASV, Vācijā, Lietuvā, Kanādā, Spānijā, Zviedrijā un Šveicē.

Horeogrāfs Jānis Purviņš balvu iegūs par deju "Rūnu raksti", savukārt māksliniece Līga Purmale - par mākslasdarbu demonstrēšanu Latvijas, Lietuvas, Igaunijas televīzijas kanālos un retranslēšanu Francijā un Vācijā, mākslasdarbu reprodukciju publicēšanu presē, kā arī mākslasdarba "Ceļojums" publiskošanu interneta vidē.

Tāpat balva tiks piešķirta fotogrāfam Aivaram Liepiņam par publikācijām preses izdevumos un izstāžu bukletos, darbu publiskošanu internetā un par AKKA/LAA "Autortiesību bezgalības balvas" ilggadēju fotodokumentēšanu.