foto: LETA
Ciniskais viltus ziņu "tēvs" Endziņš izlaists no cietuma
Par nepatiesu ziņu izgatavošanu un publicēšanu izdomās turētais Niks Endziņš.
Sabiedrība
2018. gada 21. novembris, 17:29

Ciniskais viltus ziņu "tēvs" Endziņš izlaists no cietuma

LETA

Nepatiesu ziņu izgatavošanā un publicēšanā apsūdzētais Niks Endziņš ir atbrīvots no apcietinājuma un viņam ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, neminot aizdomās turētā vārdu, apstiprināja Valsts policijas (VP) pārstāve Gita Gžibovska.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Reperis Neids par viltus ziņu izgatavošanu nonāk tiesas priekšā

gallery icon
8

Endziņš atbrīvots no apcietinājuma, jo viņam beidzies apcietinājumā turēšanas termiņš. Tā vietā viņam tagad piemērots drošības līdzeklis - nodošana policijas uzraudzībā, kā arī aizliegums izbraukt no valsts.

Endziņš atradās apcietinājumā kopš augusta beigām.

Jau ziņots, ka jūlijā Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa sāka kriminālprocesu pēc vairāku uzņēmēju un valsts iestāžu pārstāvju iesniegumiem par to, ka interneta vidē tiek izplatītas ar drošības apdraudējumu saistītas ziņas, kas izraisījušas sabiedrisko rezonansi un neizpratni par likumību. Izplatoties šādām ziņām, tika rupji traucēts sabiedriskais miers un vairāku uzņēmumu un valsts iestāžu, kas atbild par rīcību neatliekamos gadījumos, darbība, aģentūru LETA informēja Valsts policijā.

Policija izmeklēšanā secināja, ka kopumā internetā atrodamas vismaz septiņas analoģiska satura interneta vietnes, - "tv-play.lv", "neticams.net", "redzams.lv", "redzams.net", "kasjauns.net", "parvisu.net" un "atklats.com". Tās uzturēja vairākas personas, lai ar viltus ziņām dalītos sociālajos tīklos, tādējādi apzināti maldinot sociālo tīklu lietotājus un pievilinot viņus apmeklēt šīs viltus ziņu lapas.

Personas bija apzināti publicējušas nepatiesu informāciju par dažāda veida traģēdijām, ceļu satiksmes negadījumiem, kataklizmām, nelaimes gadījumiem, ieskaitot lielveikala sabrukšanu, lidmašīnas katastrofu, autobusa sadursmi un citas nepatiesas ziņas ar mērķi piesaistīt pēc iespējas lielāku apmeklētāju auditoriju.

Par katru ar maldiem ievilinātu apmeklētāju personas saņēma naudu no interneta reklāmas uzņēmumiem, kuri labprāt ievietoja savu reklāmu šādos resursos. Personu grupas noziedzīgi iegūtie ienākumi bija tieši atkarīgi no ievilināto apmeklētāju skaita, norādīja policija.

Augusta beigās Valsts policija aizturēja un tiesa apcietināja personu, kas organizēja nepatiesu ziņu izgatavošanu un publicēšanu, savukārt viņa nepilngadīgajam līdzdalībniekam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka persona, kurai piemērots apcietinājums, ir Endziņš.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās