foto: Zumapress/Scanpix
ĀM: Latvija 100.dzimšanas dienā saņem daudz sveicienu no ārvalstīm
Sabiedrība
2018. gada 18. novembris, 18:45

ĀM: Latvija 100.dzimšanas dienā saņem daudz sveicienu no ārvalstīm

Jauns.lv / LETA

Latvija 100.dzimšanas dienā saņem daudz sveicienu no ārvalstīm, informē Ārlietu ministrija. "Liels paldies daudzajiem Latvijas draugiem un uzticamiem sabiedrotajiem visā pasaulē, kas, izgaismojot dažādus arhitektūras un dabas objektus Latvijas sarkanbaltsarkanā karoga krāsās, sveic mūs nozīmīgajā valsts gadskārtā un svin līdz ar mums," teikts ministrijas paziņojumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lietuvā, Viļņā, Lukišķu laukumā, svētdien notika Latvijas karoga pacelšanas ceremonija, kurā piedalījās Seima spīkers Viktors Pranckietis un citas amatpersonas, ārvalstu vēstnieki un diplomāti. Latvijas un Lietuvas valstu himnas izpildīja Lietuvas militārais orķestris. Ceremonijā piedalījās arī Lietuvas Nacionālo bruņoto spēku godasardze. Svinīgo karoga pacelšanu organizēja Lietuvas Ārlietu ministrija.

Latvijas karoga krāsās Viļņā izgaismots arī Trīs krustu kalns un divi pilsētas tilti, tādējādi pievēršot lielākas Lietuvas sabiedrības daļas uzmanību Latvijas valsts simtgadei.

Igaunijas galvaspilsētā Tallinā Latvijas karoga krāsās tika izgaismota Igaunijas valdības ēka, Tallinas Brīvības laukums un Tartu iela, kas ir viena no centrālajām pilsētas artērijām un caur kuru plūst satiksme Tallinas-Tartu virzienā. Savukārt no rīta pie Latvijas vēstniecības ēkas pulcējās Igaunijas valdība un dziedāja Latvijas himnu, kam sekoja cienasts vēstniecībā.

Latvijas valsts svētku dienā Briselē, Beļģijā, pilsētas simbols "Manneken Pis" jeb čurājošā puisīša strūklaka uz piecām stundām bija tērpta latviešu tautas tērpā.

Vakar Kanādā un ASV Latvijas karoga krāsas rotāja Niagāras ūdenskritumu, trīs reizes pa 15 minūtēm radot neaizmirstamu gaismas efektu trīs ūdenskritumu grupā.

No 16. līdz 18.novembrim ASV pilsētā Portlendā izgaismots Morisona tilts. Savukārt Kalifornijas pavalstī 16.novembrī no saulrieta līdz pusnaktij Latvijas krāsās rotājās Sanfrancisko rātsnams, kur tika izkārts arī mūsu valsts karogs. Svētdien sarkanbaltsarkanās krāsās var aplūkot Grandparka strūklaku Losandželosā, Kalifornijā.

Latvijas karoga krāsas rotāja arī vairākus objektus Kanādā: Hamiltonas pilsētas zīmi un domes ēku Ontario provincē, Toronto pilsētas zīmi, "Kanādas nacionālo" torni, Britu Kolumbijas multifunkcionālo stadionu Vankūverā, kā arī "High Level Bridge" - tiltu pār Ziemeļsaskačevanas upi Edmontonā.

Savukārt no 17.novembra vakara līdz 19.novembra rītam Latvijas karoga krāsās zaigo Somijas Ārlietu ministrijas ēkas ziemeļu fasāde Helsinkos. Par godu Latvijas simtgadei pie Somijas valsts institūciju ēkām, piemēram, valdības ēkas un parlamenta mūsu valsts karogi izkārti arī 18.novembrī.

Telavivā, Izraēlā, 18.novembrī Latvijas karoga krāsās izgaismota Telavivas pašvaldības ēka. Par godu mūsu valsts simtgadei Latvijas karoga krāsās tiks gaismota arī Polijas prezidenta pils Varšavā.

Savukārt 12.novembrī Itālijas pilsētā Dženovā sarkanbaltsarkanās krāsas visu nakti rotāja pilsētas simbolu "Lanterna", kas ir pasaulē trešā augstākā un otrā vecākā funkcionējošā bāka.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās