foto: LETA
Vējonis: mēs esam tik stipri, cik paši esam gatavi iestāties par savu valsti
Valsts prezidents Raimonds Vējonis (priekšplānā no kreisās) un aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis pieņem Latvijas Republikas proklamēšanas 100.gadadienai veltīto Latvijas un tās sabiedroto bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu un Jaunsardzes vienību militāro parādi 11.novembra krastmalā.
Politika
2018. gada 18. novembris, 15:42

Vējonis: mēs esam tik stipri, cik paši esam gatavi iestāties par savu valsti

Jauns.lv / LETA

Latvija ir gatava aizsargāt savu valsti un tautu, šodien atklājot Latvijas simtgadei veltīto militāro parādi, uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Prezidents uzrunā atskatījās uz brīvības cīņām pirms simts gadiem, izceļot, ka par valsts izveidi tolaik cīnījās gan liels, gan mazs, un visi cīnījās par savu sapni, kuru piedzīvojam šodien. Valsts izveidošana nav bijusi viegla, esam pieredzējuši, cik ātri to var zaudēt un cik grūti to ir atjaunot, piebilda politiķis.

Vējonis uzsvēra, ka Latvijas bruņoto spēku virsnieki un karavīri visos laikos ir iestājušies par neatkarību un viņus visus vieno gatavība nežēlot savus spēkus, lai aizsargātu valsts brīvību un kalpotu savai tautai. Viņš īpaši izcēla augošās Zemessardzes rindas, kas liecinot, ka vērojama lielāka iedzīvotāju vēlme iesaistīties un uzņemties atbildību par savu un tēvzemes nākotni.

Prezidents atgādināja, ka pēdējos gados Latvija ir ievērojami uzlabojusi aizsardzības spējas un palielinājusi savu militāro gatavību un kopā ar mums ir arī sabiedrotie no pasaules spēcīgākās militārās alianses NATO, tomēr pamatā viss ir atkarīgs no pašiem cilvēkiem, jo "mēs esam tik stipri, cik paši esam gatavi iestāties par savu valsti".

Valsts svētku militārā parāde

gallery icon
99

"Latvijas sargi, ar ieročiem rokās aizstāvēt savu dzimteni ir augstākais patriotisma apliecinājums," sacīja Vējonis, "es pateicos katram karavīram, kas ikdienas stāv sardzē par Latviju."

"Mums visiem ir pienākums sargāt mūsu brīvību un mūsu Latviju. Pildīsim šo pienākumu pēc labākās sirdsapziņas, lai Latvija vienmēr ir droša un brīva," uzrunu noslēdza politiķis.

Lai vērotu armijas un arī iekšlietu dienestu parādi, tūkstošiem iedzīvotāju bija pulcējušies ne vien 11.novembra krastmalā, bet arī uz Rīgas tiltiem. Skatītāju vidū bija vērojami dažāda gada gājuma iedzīvotāji, vairums no kuriem bija ģimenes ar bērniem.

Parādi atklāja studenti un Jaunsardze. Parādi, kurā piedalījās aptuveni 1700 karavīru, zemessargu, policistu, robežsargu, ugunsdzēsēju un jaunsargu, komandēja Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Ainārs Ozoliņš, bet to pieņēma Vējonis, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Militārās parādes ierindas priekšgalā soļoja Zemessardzes 36.Kaujas atbalsta bataljona karavīri, kuriem šogad uzticēts nest Latvijas armijas karogu. Zemessardzes 36.Kaujas atbalsta bataljons ir pirmais profesionālā dienesta bataljons Latgalē. Aiz Zemessardzes karoga grupas karogu nesa gan NATO spēku integrācijas vienības, gan triju Baltijas valstu kopējās militārās izglītības iestādes - Baltijas Aizsardzības koledžas - karoga grupa. Parādē ar karoga grupu piedalīsies arī sabiedroto spēku karavīri no Albānijas, Kanādas, Horvātijas, Čehijas, Dānijas, Vācijas, Igaunijas, Somijas, Lielbritānijas, Itālijas, Lietuvas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Rumānijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas, Zviedrijas un ASV, ar kuriem Latvijas karavīri ikdienā plecu pie pleca pilda uzdevumus gan starptautiskajās operācijās, gan apgūst iemaņas un prasmes militārās mācībās Latvijā un ārvalstīs.

Latvijas bruņotos spēkus parādē pārstāvēja Mācību vadības pavēlniecības apakšvienības - Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija, Instruktoru skola, Kājnieku skola, Štāba bataljons, Jūras spēki, Gaisa spēki, Zemessardze un Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde. Parādē bija pārstāvētas visas Kanādas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas dalībvalstis. Tāpat parādē piedalījās vienības no Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Valsts robežsardzes koledžas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī no Jaunsardzes.

Par godu Latvijas valsts neatkarības proklamēšanas 100.gadadienai, militārajā parādē piedalījās arī vēsturiskā Latvijas armijas vienība, ko veidoja Štāba bataljona karavīri. Vienība piedalījās parādē ar 1891./1930. gada parauga "Mosin-Nagan" šautenēm un "Mauzer" sistēmas karabīnēm, ko nodrošināja biedrība "Latviešu karavīrs".

Parādi noslēdza Latvijas un sabiedroto spēku, kā arī Valsts policijas, Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta bruņojuma, tehnikas un transporta demonstrējums, kurā bija redzami arī Gaisa spēku helikopteri "Mi-17" un lidmašīna "An-2", Valsts robežsardzes helikopteri "Agusta Bell 206B" un "Agusta 109E Power", ASV helikopteri UH-60 "Black Hawk", ASV Gaisa spēku Eiropā transportlidmašīna "C-130J" un pasažieru lidmašīna "C-21". Parādē piedalījās arī Vācijas Gaisa spēku reaktīvās lidmašīnas "Eurofighter 2000" un Beļģijas Gaisa spēku reaktīvās lidmašīnas "F-16", kas veic NATO patrulēšanas operāciju gaisa telpā virs Baltijas. Šogad pirmo reizi parādē piedalīsies nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" ar vienu no savām jaunajām, modernajām lidmašīnām "Airbus A220-300".

Parādē piedalījās vairākas militārās tehnikas vienības, tostarp dažādu modeļu kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas "CVR(T)" un M109A5Oe tipa pašgājējhaubiču sistēmas. Parādes apmeklētāji pirmo reizi varēja apskatīt arī šogad saņemto militāro tehniku, tostarp militāros taktiskos transportlīdzekļus "Polaris", daudzfunkcionālo mobilo radiolokatoru "TPS-77 MRR", kā arī tuvās darbības pārnēsājamo pretgaisa aizsardzības sistēmu "Stinger".

Saeimas svinīgā sēde Latvijas Nacionālajā teātrī

Par godu Latvijas Republikas proklamēšanas simtajai gadadienai Saeima svētdien sanāca uz svinīgo sēdi Latvijas Nacionālajā teātrī - vietā, kur pirms ...

gallery icon
143