foto: LETA, kustibapar.lv
Latvija pirmo reizi vēsturē ievēlējusi Saeimā divus LGBT politiķus - atklātu geju un lesbieti
Edgars Rinkēvičs un Marija Golubeva.
Politika
2018. gada 9. oktobris, 07:01

Latvija pirmo reizi vēsturē ievēlējusi Saeimā divus LGBT politiķus - atklātu geju un lesbieti

Jauns.lv

2018. gada 6. oktobrī notikušās 13. Saeimas vēlēšanas ieies Latvijas vēsturē ar vēl kādu rekordu. Tajās ir augstākais deputātu kandidātu skaits, kuri neslēpj, ka viņu seksuālā orientācija ir atšķirīga no tradicionālās, proti, ir atklāti geji un lesbietes, izpētījis portāls gaystarnews.com.

Turklāt šī ir pirmā reize Latvijas vēsturē, kad divus politiķus, kuri atklāti atzīst savu piederību Lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) kopienai, esam ievēlējuši arī Saeimā.

Tie ir - partiju apvienības “Jaunā Vienotība” kandidāts, Latvijas ilggadējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, un, “Attīstībai/PAR” kandidāte, izglītības politikas analītiķe, SIA "RHC Consulting” valdes locekle Marija Golubeva, vēstī gaystarnews.com.

“Attīstībai/PAR” sarakstā uz 13. Saeimu kandidēja arī juriste, SIA “Cemex” valdes locekle Evita Goša, kura jau vairāk nekā 10 gadus ir precējusies ar bijušo olimpieti Līgu Kļaviņu, un viņu ģimenē aug dēls. Evita Goša ir arī viena no LGBT un viņu draugu apvienības “Mozaīka” dibinātājām.

Gaystarnews.com arī uzsver, ka vienai no partijām, kuras kandidēja uz Latvijas Republikas Saeimu (proti, politiskajai partijai “Progresīvie”), priekšsēdētājs ir atklāts gejs – Roberts Putnis. 

“Divu atklātu LGBT politiķu [Rinkēviča un Golubevas] ievēlēšana Latvijas Republikas Saeimā ir liels solis progresa virzienā un būtisks sasniegums LGBT kopienai, kura līdz šim publiskajā sfērā bijusi diezgan neredzama,” 13. Saeimas vēlēšanu rezultātus portālam Gaystarnews.com komentē cilvēktiesību aktīvists Juris Lavrikovs. Pēc viņa teiktā, šo vēlēšanu rezultāti ir būtisks signāls, ka stereotipi pamazām brūk. Lavrikovs arī prognozē, ka šīs vēlēšanas iedrošinās arī citus LGBT kopienai piederīgos iznākt no skapja un atklāti runāt par savu privāto dzīvi. 

Tomēr Gaystarnews.com arī atgādina, ka Latvija joprojām ir bēdīgi slavena ar faktu, ka mūsu valstī LGBT tiesību ievērošanas jomā ir sliktākā situācija Eiropas Savienībā. Tas secināts jaunākajā seksuālo minoritāšu tiesību aizstāvju organizācijas "ILGA Europe" pētījumā "Rainbow Europe 2018" par geju tiesību stāvokli Eiropā.

"Baltic Pride 2018" dalībnieki dodas gājienā

Sestdienas pusdienlaikā dažu desmitu protestētāju pavadīti vairāki tūkstoši cilvēku devušies "Baltic Pride 2018" gājienā pa Rīgas ielām. Pasākumā piedalījās daudzu ...

gallery icon
128