Rīgas domnieks no "Saskaņas" nopelnījis 13 595 eiro, strādājot par sporta padomnieku Centrāltirgū
foto: Facebook
Bijušais olimpietis un kanoe airētājs, tagad "Saskaņas" deputāts Jefimijs Klementjevs.
Politika

Rīgas domnieks no "Saskaņas" nopelnījis 13 595 eiro, strādājot par sporta padomnieku Centrāltirgū

LETA

Bijušais olimpietis, kanoe airētājs Jefimijs Klementjevs, kurš pērn ievēlēts Rīgas domē no "Saskaņas/GKR" saraksta, par aizvadīto gadu deklarējis 13 595 eiro lielu algu no AS "Rīgas Centrāltirgus", kur viņš it kā strādājis par direktora vietnieku sporta jomā, lai gan Centrāltirgū noliedz, ka šāds amats uzņēmumā vispār būtu izveidots, sestdien vēstīja "TV3 ziņas".

Rīgas domnieks no "Saskaņas" nopelnījis 13 595 eir...

Raidījums norādīja, ka saskaņā ar deklarāciju Klementjevs pērn ienākumus guvis sešās darba vietās, tostarp pašvaldības uzņēmumā "Rīgas satiksme", kur viņš kā konsultants saņēmis 6540 eiro, un vairākos amatos Centrāltirgū. Savā valsts amatpersonas deklarācijā viņš norādījis, ka tirgū strādā par direktora vietnieku sporta jomā.

No tirgus viņš pērn saņēmis 13 595 eiro, kas ir krietni vairāk nekā pamatdarbā - Rīgas domē. Kopumā no 2010. līdz 2015.gadam Klementjevs "Saskaņai" ziedojis 15 792 eiro.
Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) TV3 ziņām konkrēti neatbildēja uz jautājumu, kāpēc Centrāltirgū ir vajadzīgs sporta padomnieks, aicinot to jautāt uzņēmuma vadītājam.

Savukārt AS "Rīgas Centrāltirgus" pārstāvis Aleksandrs Šuņins raidījumam paziņoja, ka uzņēmuma "štatā nav amatpersonas ar nosaukumu "Centrāltirgus direktors"". Vienlaikus viņš piebilda, ka "Rīgas Centrāltirgus" nevar atbildēt par darbinieka precizitāti, aizpildot valsts amatpersonas deklarāciju.

Uz jautājumu, cik Centrāltirgū ir padomnieku un konsultantu, kas reizē ir arī Rīgas domes deputāti, kādi ir darba līgumi un darba apraksti, Šuņins TV3 ziņām atbildēja, ka "gan padomnieki, gan konsultanti neskaitās valsts amatpersonas, līdz ar to viņu privātos datus aizsargā Personas datu aizsardzības regulējums".

Centrāltirgus mājaslapā redzams, ka 2017.gadā uzņēmuma personāla izmaksas bijušas 938 522 eiro, turklāt šīs izmaksas kopš 2016.gada augušas par gandrīz 100 000 eiro.

Administrācijas reprezentācijas izdevumiem tirgus pērn tērējis 26 704 eiro, komandējumiem - 9916 eiro, administrācijas mācību izdevumiem, literatūrai - 7360 eiro.

Kā norādīja raidījums, Centrāltirgus bijis ļoti dāsns pret Rīgas domes deputātiem - padomniekiem. Pērn 23 433 eiro samaksāti arī valdes padomniekam deputātam Vitālijam Dubovam (S), bet padomnieks un vienlaikus deputāts Valērijs Petrovs (S) no Centrāltirgus saņēmis 31 194 eiro.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs šajā praksē, kad domes deputāti saņem lielas algas pašvaldības uzņēmumos un pēc tam daļu naudas ziedo "Saskaņai", nelikumības nesaskata. Birojs ir vienīgi aicinājis domi izvērtēt šīs prakses ētiskos aspektus.