foto: Ekrānuzņēmums
Sociālie tīkli uzgavilē par viltus ziņu biznesmeņa Neida nonākšanu aiz restēm - "cerams, tā būs mācība citiem"
Niks Endziņš
112
2018. gada 25. augusts, 17:21

Sociālie tīkli uzgavilē par viltus ziņu biznesmeņa Neida nonākšanu aiz restēm - "cerams, tā būs mācība citiem"

Jauns.lv

Pēc tam, kad Valsts policija paziņoja par viltus ziņu izplatīšanā aizdomās turētā Nika Endziņa jeb repera Neida apcietināšanu, daudzi ļaudis, kuri apzinās milzīgo posta potenciālu, ko šādas ciniskas biznesa metodes var atnest cilvēkiem, sociālajos tīklos priekpilni uzgavilējuši, paužot cerību, ka tas būs labs brīdinājums arī citiem. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā zināms, cinisko ziņu "tēvs", kurš vēl nesen pētnieciskā centra "Re:Baltica" žurnālistiem dižojies, ka konsultējies ar juristu, kurš apliecināja - nekādas lielās ziepes šī rūpala dēļ viņam nedraudot, cietumā var pavadīt pat deviņus mēnešus, kas tādam nenobriedušam prātam var izrādīties visai smags pārbaudījums. 

Endziņš tiek turēts aizdomās par huligānismu un krāpšanu nelielā apmērā. Par huligānismu var piemērot brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu. Savukārt par krāpšanu nelielā apmērā soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Zīmīgi, ka Endziņš, kurš līdzīgi kā citi, viltus ziņas izplata gluži vienkārši, lai nopelnītu naudu no reklāmas ieņēmumiem, pirms mēneša pats par sevi izplatījis pekstiņus, sakot, ka ir aizturēts. Tagad sociālajos tīklos smej, ka šis gadījums nav vis klasificējams kā nepatiesa ziņa, bet drīzāk kā pravietojums. 

Jau ziņots, ka jūlijā Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa sāka kriminālprocesu pēc vairāku uzņēmēju un valsts iestāžu pārstāvju iesniegumiem par to, ka interneta vidē tiek izplatītas ar drošības apdraudējumu saistītas ziņas, kas izraisījušas sabiedrisko rezonansi un neizpratni par likumību. Izplatoties šādām ziņām, tika rupji traucēts sabiedriskais miers un vairāku uzņēmumu un valsts iestāžu, kas atbild par rīcību neatliekamos gadījumos, darbība, informēja Valsts policijā.

Policija izmeklēšanā secināja, ka kopumā internetā atrodamas vismaz septiņas analoģiska satura interneta vietnes, - "tv-play.lv", "neticams.net", "redzams.lv", "redzams.net", "kasjauns.net", "parvisu.net" un "atklats.com". Tās uzturēja vairākas personas, lai ar viltus ziņām dalītos sociālajos tīklos, tādējādi apzināti maldinot sociālo tīklu lietotājus un pievilinot viņus apmeklēt šīs viltus ziņu lapas.

Personas bija apzināti publicējušas nepatiesu informāciju par dažāda veida traģēdijām, ceļu satiksmes negadījumiem, kataklizmām, nelaimes gadījumiem, ieskaitot lielveikala sabrukšanu, lidmašīnas katastrofu, autobusa sadursmi un citas nepatiesas ziņas ar mērķi piesaistīt pēc iespējas lielāku apmeklētāju auditoriju.

Par katru ar maldiem ievilinātu apmeklētāju personas saņēma naudu no interneta reklāmas uzņēmumiem, kuri labprāt ievietoja savu reklāmu šādos resursos. Personu grupas noziedzīgi iegūtie ienākumi bija tieši atkarīgi no ievilināto apmeklētāju skaita, norāda policija.

Aizdomās par huligānismu otrdien Rīgā policija aizturēja iepriekš divas reizes sodītu 1997.gadā dzimušu jaunieti, kurš bija organizējis nepatiesu ziņu izgatavošanu un publicēšanu. Tiesa kā drošības līdzekli viņam piemēroja apcietinājumu, un persona tika ievietota Rīgas Centrālcietumā. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka apcietinātais ir Endziņš, kurš plašāk pazīstams kā mūziķis Neids.

Kamēr policija skaidroja jaunieša atrašanās vietu, viņš sludinājuma portālā bija ievietojis informāciju, ka pārdod telefonu, aicinot veikt priekšapmaksu par tā piegādei izmantoto degvielu. Tādējādi tika apkrāptas divas personas, kuras veica maksājumu, bet telefonu neieguva.

Savukārt ceturtdien par huligānismu policija Vidzemes reģionā aizturēja otro grupas dalībnieku, kurš dzimis 2002.gadā un iepriekš nav krimināli sodīts. Ņemot vērā, ka puisis ir nepilngadīgs, viņam tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis - uzturēšanās noteiktā vietā un aizliegums izbraukt no valsts. Pēc izmeklēšanas darbību pabeigšanas ar nepilngadīgo viņš nodots vecāku uzraudzībā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās