foto: Publicitātes foto
Narkokurjers Prīverts izmeklētājai uzdāvina kokas lapu tēju un tiek pie jaunas apsūdzības
Šobrīd Rolandam Prīvertam ir 56 gadi, un viņš apgalvo, ka narkotiku kontrabandai metis mieru. Plašie sakari Latīņamerikas valstīs palīdzējuši Bolīvijā uzsākt konsultāciju biznesu, kas ienes pietiekamus ienākumus, lai varētu domāt par nodrošinātām vecumdienām.
112
2018. gada 20. augusts, 09:28

Narkokurjers Prīverts izmeklētājai uzdāvina kokas lapu tēju un tiek pie jaunas apsūdzības

Jauns.lv / LETA

Savulaik bēdīgi slavenais narkokurjers Rolands Prīverts (Priverts) nopratināšanas laikā mēģinājis apsveikt Policijas darbinieku dienā Valsts ieņēmumu dienesta Muitas policijas pārvaldes izmeklētāju, uzdāvinot viņai Bolīvijas lidostā iegādātu tējas paciņu, kuras sastāvā ir kokas lapas, taču tādā veidā Prīverts ticis pie jaunas apsūdzības, informēja Rolanda Prīverta sabiedrisko attiecību konsultants Jānis Riņķis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc Prīverta skaidrotā, konkrētajai tējai Bolīvijā tiek piedēvētas dziednieciskas īpašības, tai neesot "nekāda sakara ar narkotikām". "Šo tēju kā humora pilnu suvenīru iegādājas daudzi tūristi, kas dodas uz savām dzimtajām valstīm. Tāpēc man pat bija ideja, ka varētu to izplatīt Latvijā," norāda Prīverts, piebilstot, ka viņam no lidostas pat saglabājies tējas pirkuma čeks, kurš esot pievienots lietai.

foto: Publicitātes foto
Vai tiešām narkotikas ir nopērkamas startautiskā lidostā?

"Šādus suvenīrus esmu dāvinājis arī citu valstu muitniekiem, kuri, ņemot vērā iepriekšējās sodāmības, mani lidostās regulāri pārmeklē. Vienmēr attieksme ir bijusi pozitīva, un es pat iedomāties nevarēju, ka Latvijas muitas izmeklētāja nolems šo nevainīgo suvenīru "izņemt", "ieprotokolēt" un veikt vēl ekspertīzi ar mērķi atrast tur kādas narkotiskās vielas," sašutis bijušais narkotiku kontrabandists.

Prīverta advokāte Rada Matjušina norāda, ka kokas tējas paciņā eksperti atraduši it kā ķīmiski ražotu narkotisko vielu. "Tomēr šķiet absurdi un neticami, ka starptautiskā lidosta tirgo stiprās narkotikas, maskējot tās tējas paciņās," pauž advokāte.

Prīvertam par šo nodarījumu draud cietumsods.

foto: Publicitātes foto
Skandalozās tējas paciņa.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) informēja, ka 2017.gada 8.jūnijā VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Prīvertu nosūtīja kriminālprocesu par narkotisko vielu neatļautu realizēšanu (nevis par mēģinājumu uzdāvināt izmeklētājai kokas lapu tēju) pēc Krimināllikuma 190.1 panta pirmajā daļā un 253.1 panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīga nodarījuma pazīmēm un pašlaik tajā notiek tiesvedība.

Šis kriminālprocess tika izdalīts (uzsākts) no cita 2015.gadā uzsākta kriminālprocesa pret šo pašu personu par narkotiskās vielas - 50,23 gramu izžāvētas augu masas, kas satur kokaīnu, neatļautu realizēšanu, kas tika konstatēts 2016.gada 5.decembrī Rīgā, Talejas ielā 1, pēc Krimināllikuma 190.1 panta pirmajā daļā un 253.1 panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīga nodarījuma pazīmēm.

Pēc ekspertīzes atzinuma, izņemtajā vielā tika konstatēta 50,23 gramu izžāvēta augu masa, kas satur kokaīnu. Šīs narkotiskās vielas pārvietošana ir aizliegta jebkurā daudzumā.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldei nav precīzas informācijas par likumdošanu Bolīvijā, taču tam šajā gadījumā arī nav nozīmes, jo Latvijā šīs vielas ir aizliegtas. "Katrā valstī ir sava likumdošana. Latvijas likumdošanā ir noteikts, ka narkotisko vielu kontrabanda ir smags vai sevišķi smags noziegums, kas ir atkarīgs no Krimināllikumā noteiktās kvalifikācijas, par ko Krimināllikumā paredzēta kriminālatbildība. Ņemot vērā minēto, katram iedzīvotājam, jo īpaši jauniešiem, ir jāapzinās neapdomātas rīcības sekas, iegādājoties vai izplatot narkotiskās vielas," skaidroja VID.

Kā ziņots, šovasar Rīgas rajona tiesa Prīvertam piesprieda cietumsodu citā lietā par kokaīna kontrabandu un kokas lapu glabāšanu, lai gan apsūdzētais savu vainu neatzina, vēstīja laikraksts "Latvijas Avīze".

Kā norādīja prokuratūra, narkotiku kontrabandā Prīverts darbojies kopā ar Jāni Tidriķi, Antanu Buividu, Mindaugu Barču un Sigitu Šermukšni. Pret viņiem lieta izdalīta atsevišķā tiesvedībā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Prīverts par narkotiku noziegumiem cietumā pabijis vairākkārt. Jau 1999.gada sākumā viņu kopā ar toreizējo Latvijas Modeļu asociācijas prezidenti Dairu Silavu Rīgas lidostā aizturēja par mēģinājumu Latvijā ievest gandrīz divus kilogramus kokaīna. Par šo gadījumu Augstākā tiesa 2000.gada novembrī Prīvertam piesprieda brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem, taču no cietuma viņš tika atbrīvots pirms termiņa.

2004.gada sākumā Prīvertu aizturēja Gvajakilas lidostā Ekvadorā. Pie viņa tika atrasti 894 grami kokaīna.

Savukārt 2009.gadā Privertam tika piespriests astoņu gadu cietumsods Somijā par kokaīna kontrabandu no Dienvidamerikas uz Somiju, Igauniju un Latviju.

Patlaban Prīvertam ir 56 gadi, un viņš apgalvo, ka narkotiku kontrabandai metis mieru. Plašie sakari Latīņamerikas valstīs viņam esot palīdzējuši Bolīvijā sākt konsultāciju biznesu, kas ienesot pietiekamus ienākumus, lai varētu domāt par nodrošinātām vecumdienām. Viņš ir sarakstījis grāmatu par savu dzīvi, kuru plāno izdot, tiklīdz noslēgsies pēdējās tiesvedības Latvijā, informēja Riņķis.