foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
"Ko ar to bumbu darīsim?" Saimniece uzzina, ka viņas siltumnīcā trīs nedēļas atrakts gulējis nesprādzis lādiņš
Nacionālajos bruņotajos spēkos informēja, ka aptuvenais sprāgstvielas daudzums šādam lādiņam ir 500g.
Sabiedrība
2018. gada 24. jūlijs, 06:11

"Ko ar to bumbu darīsim?" Saimniece uzzina, ka viņas siltumnīcā trīs nedēļas atrakts gulējis nesprādzis lādiņš

Jauns.lv

Kāda lauku sētas saimniece sociālajā tīklā "Facebook" atstāstījusi patiesi nervus kutinošu gadījumu iz dārzkopības dzīves. Viņas palīgs dārza darbos nejauši atracis nesprāgušu kara lādiņu, taču saimniekus par bīstamo atradumu atcerējies pabrīdināt vien pēc trīs nedēļām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Rīts. Man vīrs padarbojies zirgu stallī, dodas projām. Te mūsu strādnieks – labā un kreisā roka – Kaspars, tā starp citu, Guntaram pajautā: “Klau, ko ar to bumbu darīsim?” raksta saimniece. 

Izrādās, ka pirms trim nedēļām lauku īpašuma siltumnīcās veikti rakšanas darbi, kuru laikā traktorists izracis nesprāgušu lādiņu.

“Kā jau rūdīti vīri, to nolikuši malā, lai netraucē, un pa kājām nemētājas,” piebilst sieviete.

Lādiņš bijis paredzēts bruņu caursišanai

Pavisam drīz situācijā iesaistījās Nacionālo bruņoto spēku (NBS) sapieri, kuri bīstamo objektu aizveduši prom drošai iznīcināšanai.

Kā portālam Jauns.lv izstāstīja Aizsardzības ministrijas militāri publisko attiecību departamenta pārstāve majore Sandra Brāle, nesprāgušais lādiņš tika atrasts Mālpils novadā.

NBS speciālisti apstiprinājuši, ka šis bijis Otrā pasaules kara munīcijas paraugs. Precīzāk – vācu izšauts 7,5 cm kumulatīvais artilērijas lādiņš ar “Spitback” uzspridzinātāju (detonācijas mehānisms) un paredzēts bruņu caursišanai.

Aptuvenais sprāgstvielas daudzums šādam lādiņam ir 500g.

NBS pārstāvji arī zinājuši teikt, ka, ņemot vērā nesprāgušā lādiņa atrašanas vietu, tas, visticamāk, ticis izšauts no vācu “Pak 40” lielgabala.

“Ņemot vērā ugunsbīstamo laika periodu un to, ka uz vietas šo lādiņu iznīcināt nebija iespējams, tas pareizā veidā tika nogādāts un iznīcināts piemērotā, drošā vietā. Šādā stāvoklī esošu nesprāgušu lādiņu neveiksmīgi nometot vai neveiksmīgi aizskarot uzspridzinātāja daļu, ir iespējamā tā detonācija. Jāuzsver, ka kustināt šo sprādzienbīstamo objektu bez speciālistu klātbūtnes nebija pareizi,” piebilst AM pārstāve.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās