foto: Mārtiņš Ziders
Rīgas dome: jau pirms 11 gadiem piedāvājām Vijai Vētrai dzīvokli galvaspilsētā, bet - viņa nepārcēlās
Leģendārajai latviešu dejotājai un horeogrāfei, ASV dzīvojošajai Vijai Vētrai jau 2006. gadā Rīgas dome nolēma izīrēt dzīvokli galvaspilsētā. Tomēr šo gadu laikā nav īstenojusies mākslinieces pārcelšanās uz tēvzemi.
Sabiedrība
2018. gada 29. jūnijs, 18:20

Rīgas dome: jau pirms 11 gadiem piedāvājām Vijai Vētrai dzīvokli galvaspilsētā, bet - viņa nepārcēlās

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Amerikā ilgus gadus dzīvojošā leģendārā dejotāja un horeogrāfe Vija Vētra (95), kura Ņujorkā mīt ļoti pieticīgos apstākļos, izteikusi vēlmi mūža nogali pavadīt Rīgā un lūdz palīdzību viņai to sagādāt. Tomēr izrādās, ka jau 2006. gada nogalē pilsētas dome viņai nolēma piešķirt īres dzīvokli par nopelniem valsts un Rīgas popularizēšanā.

Tomēr dažādu iemeslu dēļ formalitātes netika nokārtotas. Tas galvenokārt bijis saistīts ar to, ka Vētras kundze dzīvoja citā kontinentā un ar komunikācijas problēmām. Tāpat Vētra izteikusi vēlmi dzīvot Vecrīgā, bet pašvaldībai nav dzīvokļu vecpilsētā un tā māksliniecei var piedāvāt tikai mitekli kādā citā Rīgas rajonā.

Tā kā Vētrai nav ne radu, ne pastāvīgu ienākumu, viņa lūgusi palīdzību, lai varētu atgriezties tēvzemē un dabūt pieticīgu vienistabas dzīvoklīti Vecrīgā. Rīgas vicemērs Andris Ameriks portālam Jauns.lv sacīja, ka būtu jāveido speciāls Vētras fonds, kurš vāktu līdzekļus dzīvokļa iegādei Vecrīgā. Bet, ja horeogrāfe izrādīs interesi dzīvot kādā citā galvaspilsētas rajonā, nebūtu lielas problēmas viņai to sagādāt, skaidro vicemērs.

Izrādās, ka jau 2006. gada oktobrī Rīgas dome pieņēma lēmumu „Par dzīvojamās telpas izīrēšanu Vijai Vētrai”. Pēc Teātra darbinieku savienības lūguma pašvaldība, akcentējot viņas īpašos nopelnus valsts un Rīgas popularizēšanā, nolēma Vētrai izīrēt pašvaldībai piederošu dzīvokli. Šis nodoms neīstenojās, jo māksliniece nesadūšojās pārcelties uz Rīgu. Tomēr pirms daudziem gadiem pieņemtais Rīgas domes lēmums ir spēkā un Vētrai jumts virs galvas Rīgā ir garantēts. Protams, cits jautājums ir tas, kurā pilsētas rajonā šis jumts atradīsies un vai tas apmierinās mākslinieci. Par to domei ar Vētru būs jāvienojas.

Tāpat Rīgas dome sola Vētru nepamest galīgā trūkumā un viņai sola piedāvāt sociālo palīdzību.

Dejotājas Vijas Vētras 95 gadu jubilejas koncerts

18. jūnijā Rīgas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē notika dejotājas, horeogrāfes, lektores un pedagoģes Vijas Vētras 95 gadu jubilejas un ...

gallery icon
120

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora padomniece informatīvo pasākumu jautājumos Edīte Pūķe paskadroja, ka Rīgas domes saistošajos noteikumos „Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā” paredzēti gadījumi, kad pašvaldība sniedz palīdzību personām, kas sniegušas sevišķu ieguldījumu Latvijas vai Rīgas labā. Departamenta speciālisti ir sazinājušies ar Viju Vētru un informējuši par viņas iespējam saņemt palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā.

Savukārt Rīgas domes Labklājības departamenta Iedzīvotāju informēšanas nodaļas vadītāja Lita Brice uzsver: „Rīgā ir sociālā palīdzība, kas tiek sniegta neizvērtējot ienākumus, un nav jānodzīvo gads Rīgas pašvaldībā, bet ir palīdzība, kad tiek ņemti vērā cilvēka ienākumi. Ir arī valsts noteiktā sociālā palīdzība, piemēram, garantētā minimālā ienākuma līmeņa nodrošināšana, kas Rīgā pensionāriem ir 128,06 eiro, kā arī tiek sniegti citi pabalsti. Katrā gadījumā sociālo palīdzību vai sociālos pakalpojumus piešķir izvērtējot katra cilvēka individuālo situāciju”.