foto: Publicitātes foto
Igauņi piemāna Dziesmu un deju svētku komisiju, izliekoties par latviešiem
Hānijas deju kopa savā oriģinālajā veidolā igauņu tautastērpos.
Sabiedrība
2018. gada 1. jūlijs, 07:03

Igauņi piemāna Dziesmu un deju svētku komisiju, izliekoties par latviešiem

Kas Jauns Avīze

Igauņu dejotājiem no Hānjas pagasta Munameģa apkaimē tik ļoti gribējās dejot mūsu dziesmu un deju svētkos, ka viņi izlikās par Latvijas deju kolektīvu Korneti.

Šo stāstu atklāj Latvijas Radio – Hānjas dejotāji Daugavas stadiona laukumā dosies kā Veclaicenes kultūras nama deju kolektīvs Korneti.

Aigars Tūsiss ir viens no šīs dullās idejas autoriem, ikdienā strādā par metinātāju, bet Hānjas deju kopā dejo vairāk nekā 20 gadu. Viss sācies kā joks, pēc pēdējiem igauņu deju svētkiem sprieduši, ka Igaunijas un Somijas svētkos ir bijuši, kāpēc gan nemēģināt arī pie latviešiem: “Mūsu kolektīva vadītāja Ulvi teica: pat ja mēs netiksim uz latviešu deju svētkiem, vismaz mums grupā būs astoņi vīri ar taisnām mugurām!” sarunā ar Latvijas Radio smejas Aigars Tūsiss.

Igauņi dejās lielākoties sānos iespiež dūres, latviešu dejām bija jāmācās plaukstu likt citādi.

Korneti Latvijas svētkos izvēlējušies senioru grupu, kur vieglāki deju soļi. “Vispār latviešu dejās visvairāk nogurst īkšķi!” atzīst Aigars. Deju biedrības prezidents Sulevs Krāms uzskata: “Kāju pirksti taisnāk jānostiepj, ceļgals augstāk jāceļ… Un vairāk prasa staltu stāju!”

Rīgā teica – nedrīkst

Šīs avantūras galvenā līdzzinātāja Latvijā ir Veclaicenes tautas nama vadītāja Maija Rozīte. Mazajam pagastam ar trijiem simtiem iedzīvotāju ir ansambļi, bet nav sava deju kolektīva un kora. Te ir pierobeža, visi savējie abās pusēs, un ļāvuši kultūras namā uz brīdi iemājot kaimiņiem. 

Rozīte vaicājusi Alūksnes pašvaldības Kultūras nodaļas vadītājai Sanitai Eglītei, vai Hānjas dejotāji var piedalīties Latvijas deju svētkos. “Viņa sazvana Rīgu un atbild – nē, nedrīkst. Tikai kā viesi iet gājienā un dejot ielu koncertos. Bet viņiem ar to nepietiek!” Latvijas Radio smejas Rozīte.

Komisiju piemānīja

Igauņi nepadevās, sarunāja palīgos Jaunalūksnes deju kolektīva Kolberģis vadītāju Eināru Strapcānu, vienojās ar Veclaicenes tautas nama vadītāju par Latvijas mājvietu, latviešu tautastērpus palīdzēja sagādāt Alūksnes novads.

Tā nu kaimiņi iemācījās un piedalījās atlases skatē. Rozīte atceras: “Nu, tad man drusku lēca sirds pa muti laukā.” Bijis bail, ka komisija neatklāj, ka tie ir igauņi. Kad izturēja skati, nākamā doma bija – darīs visu, lai Veclaicenes vārds izskanētu dziesmu svētkos! Atbalstu sniegusi arī Alūksnes novada Kultūras nodaļa.
Igauņiem palīgos uz Rīgu dodas sens dejotāju paziņa, veclaicenietis Jānis Prangelis: “Ideja kā konfekte! Man jau patiktos, kā viņi solīja, ka nākamgad Igaunijas deju svētkos startēs kā Latvijas deju kolektīvs Korneti. Tas būtu īsti viņu stilā!”

Dziesmu un deju svētku rīkotāju preses pārstāve Inga Vasiļjeva par šo blēdīšanos tagad tikai pasmaida: “Viņi ir ļoti godprātīgi apguvuši repertuāru, piedalījušies skatēs, izpildījuši visus priekšnosacījumus, pielāgojuši tautastērpus… Mēs viņus tiešām gaidām!”