foto: Zane Bitere/LETA
Kas jāzina, lai uz Dziesmu un Deju svētkiem tiktu ar velosipēdu?
XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki šogad notiks no 30. jūnija līdz 8. jūlijam. 
Sabiedrība
2018. gada 3. jūlijs, 16:20

Kas jāzina, lai uz Dziesmu un Deju svētkiem tiktu ar velosipēdu?

Jauns.lv

Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki ir viens no šī gada gaidītākajiem notikumiem, taču vienlaikus nozīmē papildu slodzi norises pilsētas Rīgas infrastruktūrai. Alternatīva automašīnai, sabiedriskajam transportam un sastrēgumiem, ko tie rada, ir vecais labais velosipēds, taču pirms kāpt tam virsū, lai dotos baudīt svētku priekšnesumus, šis tas ir jāzina.

Vai var braukt bez tiesībām?

Velosipēda vadītāja apliecību var iegūt jau no 10 gadu vecuma, nokārtojot datorizētu ceļu satiksmes noteikumu un satiksmes drošības testu.

Taču, tie, kuri ir sasnieguši pilngadību un jau ieguvuši tiesības vadīt kādu no motorizēto transportlīdzekļu kategorijām, drīkst vadīt arī velosipēdu.

Eksāmena kārtošana daudz laika neaizņem – ir 10 jautājumi, kurus uzdots atbildēt 10 minūšu laikā. Sekmīgi nokārtojot eksāmenu, velosipēdists saņem apliecību vienas nedēļas laikā.

CSDD mājaslapā ir pieejams tests, kuru izpildot var pārbaudīt savas zināšanas un gatavību eksāmenam.

Kā jāaprīko braucamais?

Arī velosipēdam, gluži tāpat kā automašīnai, tehniskā aprīkojuma ziņā jāatbilst vairākiem nosacījumiem, lai ar to varētu izbraukt ielās.

Braucot diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos, velosipēdam abos tā sānos, riteņu abās pusēs, jābūt aprīkotam ar gaismas atstarotājiem, priekšpusē jābūt aprīkotam ar baltu atstarotāju, bet aizmugurē ar sarkanu atstarotāju, kā arī priekšpusē jādeg baltas gaismas lukturim, bet aizmugurē – sarkanas gaismas lukturim.

Ja lukturu nav vai tie nedarbojas, velosipēda vadītājam jābūt tērptam atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem.

Bērniem līdz 12 gadu vecumam galvā ir obligāti jābūt aizsprādzētai aizsargķiverei. Velosipēdistiem, kuri ir vecāki par 12 gadiem, ķivere ir ieteicama.

foto: CSDD

Kā neapjukt galvaspilsētas satiksmē

Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka velosipēdistiem ir jāpārvietojas pa tiem paredzēto infrastruktūru, bet, ja tādas nav, tad pa brauktuvi vai izņēmuma gadījumā – pa ietvi.

Ja nav īpašas velosipēdu joslas vai veloceliņa, braukšana pa ietvi ir atļauta bērniem līdz 12 gadu vecumam un viņu pavadītājiem.

Riteņbraucējam jābrauc pēc iespējas tuvāk brauktuves labajai malai. Tālāk no malas uz brauktuves atļauts izbraukt tikai, lai apdzītu vai apbrauktu kādu automašīnu vai šķērsli. 
Jāatceras, ka gājējiem uz ietves ir priekšroka un velosipēdistiem jāizvēlas braukšanas ātrums, kas neapdraud un netraucē gājējus.

Braucot pa ietvi, vēlams ieturēt drošu attālumu no gājēja. Savukārt uz velosipēdistu ceļa priekšroka ir velosipēdistiem. 

Par braukšanu reibumā draud naudassods

Ceļu satiksmes likums nosaka, ka velosipēdistiem, gadījumā ja asinīs konstatētā alkohola koncentrācija pārsniedz 0,5 promiles, tiek piemērots naudassods par braukšanu reibumā. 

CSDD informē, ka velosipēdisti klasificējas kā mazaizsargātie ceļu satiksmes dalībnieki, tāpēc jābūt īpaši piesardzīgam.

Vadot velosipēdu alkohola reibumā, ievērojami palielinās risks iekļūt ceļu satiksmes negadījumā un gūt savainojumu.