foto: LETA
Nesen VID veicis pārbaudes "Vairāk saules" restorānos, atzīstot, ka tas esot labs paraugs citiem uzņēmumiem
Restorāns "Vairāk saules" Dzirnavu ielā.
Sabiedrība
2018. gada 13. jūnijs, 19:23

Nesen VID veicis pārbaudes "Vairāk saules" restorānos, atzīstot, ka tas esot labs paraugs citiem uzņēmumiem

Jauns.lv

Trešdien, 13. jūnijā, kļuvis zināms, ka pēc policijas kratīšanas uzņēmuma ”Vairāk saules” restorānos aizturēti četri cilvēki. Valsts policija komentāros nav sevišķi dāsna, vien norāda, ka uz kāda iesnieguma pamata izmeklēšana sākta jau pirms divām nedēļām. Saņemtā liecība kārtībsargiem radījusi aizdomas, ka krāpšanas rezultātā valstij nodarīti 1,5 miljoni eiro zaudējumi. Tikmēr uzņēmuma pārstāvji ir neizpratnē - nesen Valsts ieņēmumu dienesta veiktajās pārbaudēs "Vairāk saules" pārkāpumi netika konstatēti, vēsta TV3 ziņas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

13. jūnijā policija darbojusies viena – bez Valsts ieņēmumu dienesta ziņas. “Vairāk saules” pārstāvji uzsver, ka vēl pirms neilga laika Valsts ieņēmumu dienests uzņēmumā veicis pārbaudes un atzinis, ka “Vairāk Saules” esot labs paraugs citiem uzņēmumiem. Turklāt stājoties spēkā normatīvo aktu izmaiņām par jaunajiem kases aparātiem, “Vairāk saules” bija viens no pirmajiem uzņēmumiem, kas tos nomainīja.

“Pēc visu datu pārbaudēm  un procesuālo darbību veikšanas, VID atzina, ka viss ir kārtībā. Principā šobrīd sanāk, ka kriminālpolicija apšauba Valsts ieņēmumu dienesta kompetenci,” pauda Mārtiņš Kalniņš, “Vairāk saules” līdzīpašnieks. 

Atbalstu pašmāju ēdināšanas uzņēmumam pauduši daudzi šīs nozares pārstāvji. Pavārs un uzņēmējs Ēriks Dreibants atzīst, ka Latvijā ir tikai divi lieli ēdināšanas tīkli, kas pieder latviešiem - “Lido” un “Vairāk saules”, pārējie visi ir lietuvieši, ukraiņi, krievi utml. Pavārs pieļauj, ka pret uzņēmumu vērsta sazvērestība. 

Kā ziņots, Valsts policija par iejaukšanos kases aparātu darbībā restorānu tīklā "Vairāk saules" aizturējusi četras personas, trešdien dažas stundas pirms "Vairāk saules" sarīkotās preses konferences žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Igors Tomaševs.

Maija beigās policijā sākts kriminālprocess pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, un par automatizētas datu apstrādes sistēmas darbības traucēšanu un nelikumīgu rīcību ar šajā sistēmā iekļauto informāciju, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā.

Policijai ir aizdomas, ka grāmatvedības datu sagrozīšana notikusi jau kopš 2016.gada. Šajā kriminālprocesā konstatēts, ka kases aparātos ienākumi bija norādīti mazāki nekā reāli ieņemti. Kriminālprocess sākts pēc kāda iesnieguma, kā arī balstoties uz policijas rīcībā esošo informāciju.

Policijai ir aizdomas, ka noziedzīgo darbību rezultātā valstij nodarīti aptuveni 1,5 miljonu eiro lieli zaudējumi. Kriminālprocesā vakar aizturētas četras ar restorānu tīklu saistītas personas, kuras patlaban vēl nav atzītas par aizdomās turētajām. Drošības līdzekļi personām patlaban vēl nav piemēroti.

Kopumā policija veikusi 34 kratīšanas birojos, restorānos un ar uzņēmumu saistīto personu dzīvesvietās. Kratīšanās izņemts liels daudzums dokumentu un datu nesēji, kā arī kases aparāti.

Šajā lietā policija sadarbojoties ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID), taču otrdienas izmeklēšanas darbības ar VID netika saskaņotas. Policija tikai pēc ekspertīzes varēšot pateikt, vai noziedzīgā shēma bijusi līdzīga tai, kura tika izmantota restorānos "Gan Bei". Policijas pārstāvis norādīja, ka par restorānu tālāko darbību policija nelemjot.

Kā atklāja restorānu "Vairāk saules" līdzīpašnieks Endijs Bērziņš, aizturēto personu vidū ir kompānijas, kas apkalpo restorānu tīkla datorsistēmu, īpašniece Marika Vītoliņa, kura uzņēmuma "Vēl vairāk saules" pērnā gada pārskatā norādīta kā galvenā grāmatvede. Tāpat aizturēts uzņēmuma piegādes nodaļas vadītājs, kura vārdu Bērziņš neatklāja.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Taujāts, vai aizturēto vidū ir "Vairāk saules" īpašnieces SIA "Vēl vairāk saules" valdes loceklis Andis Osis, Bērziņš atbildēja noliedzoši, atzīmējot, ka patlaban Osis ar viņu atrodas Somijā. Savukārt vaicāts par citām aizturētajām personām, "Vairāk saules" līdzīpašnieks norādīja, ka plašāk viņam par to nekas neesot zināms.

Otrdien policija veica iepriekš plānotas kratīšanas restorānu tīklā "Vairāk saules" aizdomās par iejaukšanos kases aparātos. Restorānu tīkla īpašniece SIA "Vēl vairāk saules" dibināta 2002.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Pērn "Vēl vairāk saules" strādāja ar 4,715 miljonu eiro apgrozījumu un zaudējumiem 216 122 eiro apmērā.