foto: ekrānuzņēmums no video
Šefpavārs Dreibants par kolēģi no "Vairāk saules": Endijs pārdeva visu, ko vien varēja
Dreibants atklāj, ka šobrīd līdz galam neizprot pārmetumus pret "Vairāk saules". Kolēģis pauž atbalstu restorānu tīkla izveidotājam Endijam Bērziņam.
Sabiedrība
2018. gada 14. jūnijs, 06:11

Šefpavārs Dreibants par kolēģi no "Vairāk saules": Endijs pārdeva visu, ko vien varēja

Jauns.lv

Viedokli par Kriminālpolicijas reidiem restorānu ķēdes “Vairāk saules” filiālēs paudis arī Vecrīgas restorāna “Restorāns 3” šefpavārs Ēriks Dreibants. Uzzinot, ka "Vairāk saules" darbinieki tiek turēti aizdomās par iespējamām blēdībām ar kases aparātiem, viņam tagad nav skaidrs, kāda tad bijusi jēga tā dēvētajai kases aparātu reformai.

“Spriežot pēc policijas paziņojumiem, šis viss ir noticis, jo darbinieki, iespējams, jaukušies kases aparātos. Rodas jautājums – kādēļ tad bija vajadzīga kases aparātu reforma, kas šādas iespējamības novērš un kurai restorānu tīkls “Vairāk saules” pārkārtojās vieni no pirmajiem?” sarunā ar portālu Jauns.lv izbrīnu pauž Dreibants. Viņš arī piebilst, ka pēc incidenta ar “Gan Bei” restorānu vadītājiem un darbiniekiem, būtu jābūt “pilnīgiem auniem”, lai mēģinātu ko tādu atkārtot.

Komentējot “Vairāk saules” līdzīpašnieka Mārtiņa Kalniņa teikto, ka kāds, iespējams, vēlas panākt restorānu ķēdes maksātnespēju, Dreibants norāda, ka nav sazvērestības teoriju piekritējs, taču atzīst, ka konkurence šajā biznesā ir liela. “Vēlos gan teikt, ka es atbalstu “Vairāk saules” un Endiju Bērziņu. Atceros, kā mēs deviņdesmitajos gados strādājām vienā virtuvē, un viņš ieķīlāja dzīvokli, pārdeva visu, ko vien varēja un uztaisīja mazu picēriju Ogrē. No šīs mazās picērijas viņš izveidoja lielu ēdināšanas uzņēmumu, turklāt vienu no nedaudzajiem, kurš tik tiešām ir vietējais,” pauda populārais pavārs.

Veiktas iepriekš plānotas kratīšanas

Jauns.lv jau vēstīja, ka otrdien policija veica iepriekš plānotas kratīšanas restorānu tīklā "Vairāk saules" aizdomās par iejaukšanos kases aparātos. Valsts policija par iejaukšanos kases aparātu darbībā restorānu tīklā "Vairāk saules" aizturējusi četras personas, trešdien dažas stundas pirms "Vairāk saules" sarīkotās preses konferences žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Igors Tomaševs.

Maija beigās policijā sākts kriminālprocess pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, un par automatizētas datu apstrādes sistēmas darbības traucēšanu un nelikumīgu rīcību ar šajā sistēmā iekļauto informāciju, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā.

Policijai ir aizdomas, ka grāmatvedības datu sagrozīšana notikusi jau kopš 2016.gada. Šajā kriminālprocesā konstatēts, ka kases aparātos ienākumi bija norādīti mazāki nekā reāli ieņemti. Kriminālprocess sākts pēc kāda iesnieguma, kā arī balstoties uz policijas rīcībā esošo informāciju.

Policijai ir aizdomas, ka noziedzīgo darbību rezultātā valstij nodarīti aptuveni 1,5 miljonu eiro lieli zaudējumi. Kriminālprocesā vakar aizturētas četras ar restorānu tīklu saistītas personas, kuras patlaban vēl nav atzītas par aizdomās turētajām. Drošības līdzekļi personām patlaban vēl nav piemēroti.

Kopumā policija veikusi 34 kratīšanas birojos, restorānos un ar uzņēmumu saistīto personu dzīvesvietās. Kratīšanās izņemts liels daudzums dokumentu un datu nesēji, kā arī kases aparāti.

Ieņēmumu dienestā norāda, ka šis ir Valsts policijas uzsākts kriminālprocess - VID nekādā veidā nav ar to saistīts un VID rīcībā nav nekādas informācijas par VP veiktajām darbībām. 

Policija tikai pēc ekspertīzes varēšot pateikt, vai noziedzīgā shēma bijusi līdzīga tai, kura tika izmantota restorānos "Gan Bei". Policijas pārstāvis norādīja, ka par restorānu tālāko darbību policija nelemjot.

Kā atklāja restorānu "Vairāk saules" līdzīpašnieks Endijs Bērziņš, aizturēto personu vidū ir kompānijas, kas apkalpo restorānu tīkla datorsistēmu, īpašniece Marika Vītoliņa, kura uzņēmuma "Vēl vairāk saules" pērnā gada pārskatā norādīta kā galvenā grāmatvede. Tāpat aizturēts uzņēmuma piegādes nodaļas vadītājs, kura vārdu Bērziņš neatklāja.

Taujāts, vai aizturēto vidū ir "Vairāk saules" īpašnieces SIA "Vēl vairāk saules" valdes loceklis Andis Osis, Bērziņš atbildēja noliedzoši, atzīmējot, ka patlaban Osis ar viņu atrodas Somijā. Savukārt vaicāts par citām aizturētajām personām, "Vairāk saules" līdzīpašnieks norādīja, ka plašāk viņam par to nekas neesot zināms.

Restorāna vadība kategoriski noliedz policijas apgalvojumus

"Vairāk saules" pārstāvis Mārtiņš Kalniņš preses konferencē sacīja, ka vakar veiktas kratīšānas 6 "Vairāk Saules" restorānos, mūsu ražošanas cehā, kā arī birojā, kā arī pie fiziskām personām, kas saistītas ar uzņēmumiem. "Pie manis arī bija kratīšana, tika izņemti datori, visi datu nesēji un tamlīdzīgi informācijas nesēji, ieskaitot arī telefonu. Mediji, kuri nevarēja sazināties ar mani, ziniet, ka telefons ir pie policijas," viņš sacīja. 

Kalniņš norādīja, ka policijas rīcība bija brutāla un pazemojoša. Viņš norādīja, ka gribētu noskaidrot, kāds ir pamats policijai "iebrukt veiksmīgi strādājošā uzņēmumā, jo tas, ko šobrīd mums inkriminē - par kases sistēmu datu sagrozīšanu jeb iejaukšanos kasu sistēmas programmatūrā", taču Kalniņš norādīja, ka "Vairāk saules" restorāna tīkls nekad līdz šim nav veicis un neveic manipulācijas kases aparātu sistēmā un ar to saistītiem nesējiem.

Viņš norādīja, ka policijas pārstāvji brutāli "iegāzās" restorānos, kas bija pilni ar klientiem, pret darbiniekiem un vakariņotājiem izutrējās pazemojoši un aizskaroši - darbiniekus salika pie sienas, bet cilvēkiem pavēlēja iet prom. 

"Kā jūtas mūsu jaunie darbinieki, 18, 19, 20 gadus vecie jaunieši, kas vasaras brīvlaikā pieteikušies darbā, lai piepelnītos, kuriem tā ir pirmā darba vieta, patiesībā tā ir viņu pirmā saskarsme ar valsti," saka Kalniņš, paužot, ka tā darbiniekiem varētu būt psiholoģiska trauma.

Darbiniece stāsta par piedzīvoto:

"Policija bez jebkāda pamata aizslēgusi uzņēmumu, 200 cilvēki nevar strādāt, nevar pelnīt, nevar maksāt nodokļus, kas ir ap 100 000 eiro mēnesī, radīti milzīgi zaudējumi. Lai cik arī spēcīgs uzņēmums, ar šādām darbībām arī tādu var novest līdz maksātnespējai," viņš saka.

Arī Endijs Bērziņš, kurš pie medijiem vērsās ar video starpniecību, pauda šoku par notikušajām kratīšanām, norādot, ka pret iesnieguma iesniedzēju vērsīsies tiesībsargājošajās iestādēs. "Vai tiešām uz iesnieguma pamata var mūsdienās iznīcinām bankas, restorānus?" viņš sacīja, paužot, ka tas, kā tas tiek risināts, ir nepieņemami, tie ir 90. gadi. Sarunas beigās Bērziņš, aizlūstot balsij, norādīja, ka viņam nav ko teikt.

Video no "Vairāk saules" preses konferences:

Restorānu tīkla īpašniece SIA "Vēl vairāk saules" dibināta 2002.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Pērn "Vēl vairāk saules" strādāja ar 4,715 miljonu eiro apgrozījumu un zaudējumiem 216 122 eiro apmērā.