foto: LETA
Pašu radīts haoss veselības aprūpē: pieprasa Čakšas un Barčas demisiju
Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča un Veselības ministre Andas Čakša.
Politika
2018. gada 7. maijs, 19:12

Pašu radīts haoss veselības aprūpē: pieprasa Čakšas un Barčas demisiju

LETA

Parlamentā nepārstāvētās apvienības "Attīstībai/Par!" valde prasa veselības ministres Andas Čakšas (ZZS) demisiju un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājas Aijas Barčas (ZZS) atkāpšanos no komisijas vadītājas amata, uzņemoties atbildību par "pašu radīto haosu veselības aprūpes sistēmā", informēja politiskā spēka pārstāve Laila Spaliņa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

13.Saeimas vēlēšanās startēt plānojusī politiskā apvienība šādu lēmumu pieņēmusi, "ņemot vērā bezatbildīgo neskaidrību", kas joprojām pastāv saistībā ar pagājušajā gadā pieņemto Veselības aprūpes finansēšanas likumu, pavēstīja politiskajā spēkā.

"Attīstībai/ Par!" arī prasa apturēt minētā likuma spēkā stāšanos līdz brīdim, kamēr nav skaidra tā pilna ietekme uz Latvijas iedzīvotājiem un nav ieviests tāds finansēšanas un institucionāls mehānisms, kas nodrošina, ka "ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir pieejami veselības aprūpes pakalpojumi".

"Veselības ministrijas (VM) lūgums valdībai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt vairāk nekā 1,85 miljonus eiro finansējumu, lai tikai tagad nodrošinātu Veselības aprūpes finansēšanas likumā minētās veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju datubāzes izveidi un uzturēšanu, liecina, ka VM absolūti nav gatava jaunās sistēmas ieviešanai," akcentē partiju apvienībā.

"Attīstībai/Par!" arī norāda, ka joprojām neesot skaidrs, kas ietilps tā sauktajā veselības apdrošināšanas pakalpojumu grozā. "Lai arī šiem jautājumiem bija jābūt atbildētiem pirms likumprojektu skatīja Ministru kabinetā un pieņēma Saeimā, joprojām nav arī zināms, kad un kā tas tiks noteikts. Nopietnas bažas, ka pieņemtais veselības finansēšanas modelis var pasliktināt veselības aprūpes pieejamību īpaši trūcīgajiem iedzīvotājiem, ir paudusi arī Eiropas Komisija," pauž politiskajā spēkā.

""Attīstībai/ Par!" uzskata, ka Čakšas un Barčas vadībā radītajam haosam veselības aprūpes sistēmā ir pārāk liels risks un augsta cena - mēs nedrīkstam gaidīt līdz tas sāks izmaksāt cilvēku dzīvības," informēja Spaliņa. Tāpēc apvienība prasa Čakšas demisiju un Barčas atkāpšanos no amata, lai atbildīgajos amatos stātos "kompetenti eksperti".

Kā ziņots, VM lūgs valdībai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt finansējumu līdz 1 852 483 eiro, lai nodrošinātu Veselības aprūpes finansēšanas likumā minētās veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju datubāzes izveidi un uzturēšanu, liecina ministrijas valdībā iesniegtais rīkojuma projekts.

Pēc VM paustā, pieprasījums līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem ir steidzams, jo iesaistītajām ministrijām esošajos budžetos nav paredzēti resursi šīs datubāzes izveidei un uzturēšanai.

Jau ziņots, ka likums paredz no nākamā gada ieviest valsts obligāto veselības apdrošināšanu, tajā skaitā nosakot sasaisti starp veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu, proti, sociālo iemaksu nemaksātāji vairs nevarēs bez maksas saņemt pilnu valsts apmaksāto medicīnisko pakalpojumu klāstu.

Valsts apmaksātajā medicīniskās palīdzības minimumā, kuru saņems visi iedzīvotāji neatkarīgi no veikto sociālo iemaksu apmēra, ietilps neatliekamā palīdzība, dzemdību palīdzība, ģimenes ārsta pakalpojumi un ārstēšanai paredzētās zāles un medicīniskās ierīces, kas tiek kompensētas no valsts budžeta.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās