foto: Publicitātes foto
Kultūras centrā “Iļģuciems” tiks demonstrēta Dzintras Gekas filma “Meklējot Tisē”
Pasākuma afiša.
Runā Rīga
2018. gada 17. aprīlis, 12:02

Kultūras centrā “Iļģuciems” tiks demonstrēta Dzintras Gekas filma “Meklējot Tisē”

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Piektdien, 20. aprīlī plkst. 18.30 Rīgas Kultūras centrā “Iļģuciems” tiks demonstrēta Dzintras Gekas filma “Meklējot Tisē”. Pirms filmas - tikšanās ar režisori, portālu Jauns.lv informēja Rīgas Kultūras centrā „Iļģuciems”.

Filmas galvenais personāžs - kino operators Eduards Tisē un viņa uzņemtās filmas pieder pasaules kino klasikai. Studenti augstskolās apgūst viņa radošo pieredzi, iedziļinās Tisē lietotajos mākslinieciskajos paņēmienos. Kas gan vēl jāmeklē? Atbildi uz šo jautājumu režisore Dzintra Geka sniedz savā filmā.

Varbūt stāsts ir par laiku? Savaldītu un apturētu kinolentē, filmēšanas kameras savienotu esamības neizdibināmību un filmas lentes neapstrīdamību. Un par kino operatoru, kurš aiz laika mānīgās gribas spēj sajust būtības silto pulsējumu, atsedzot dzīves jēgpilnos atvarus. Stāsts ir par Eduarda Tisē reto spēju filmas lentes fragmentētajā esībā saglabāt dzīvības gaismu, sadzirdēt, kā lietu un parādību klusie čuksti savērpjas domu stīgās.

Varbūt stāsts ir par maģiju? Brīnumaino mijiedarbību starp kino operatoru un režisoru, kā arī starp kino operatoru un filmējamo objektu. Burvestību, bez kuras kino mākslā nekas nevar rasties. Sergeja Eizenšteina kino zelta fondam piederošās filmas taču tapušas ciešā sadarbībā ar Eduardu Tisē.

Varbūt tomēr stāsts ir par aizmirstību? Vai iespējams, kā dažviet minēts filmā, ka Tisē vārds būtu rakstāms ne tikai cieši līdzās Eizenšteinam, bet dažbrīd pat soli priekšā? Laikā, kad Eizenšteins nespēja uzrādīt stabilas spējas, izņemot mākslinieciskos pārspīlējumus, Tisē palīdzēja viņam iekļūt kino pasaulē. Brīžos, kad Eizenšteins bija slikts un pat šaurs režisors, Tisē vēstulēs viņam piedeva bohēmu un paviršību pret darbu un sūtīja “daudzkārtējus skūpstus un apkampienus”.

Varbūt – par mīlestību? Kā mīloša un temperamentīga sieviete Tisē sieva Bianka sajuta,  ka viņas vīra un Eizenšteina starpā pastāv kas neatšifrējams un ar prātu neizskaidrojams…

Filma tapusi studijā “Sibīrijas Bērni” ar Nacionālā Kino centra atbalstu. Filmas režisore un producente Dzintra Geka ir dokumentālā filmu cikla “Sibīrijas bērni” autore, gan Latvijas, gan ārvalstu kino festivālu balvu laureāte. Scenārija autors ir Agris Redovičs, operators inscenētājs - Viktors Grībermans, operators - Aivars Lubānietis, montāžu veidojuši Sergejs Usanovs, Armands Zvirbulis un Valdis Zeļonka, savukārt mūzikas autors ir komponists Pēteris Vasks.

Ieeja bez maksas.

foto: Publicitātes foto
Pasākuma afiša.