foto: ekrānuzņēmums no video
Mācītājs protestā pie Saeimas aicina atbildēt par "Ainažu" darbinieka nāvi
Sabiedrība
2018. gada 21. februāris, 07:01

Mācītājs protestā pie Saeimas aicina atbildēt par "Ainažu" darbinieka nāvi

Jauns.lv

Skandālam ap Bērnu psihoneiroloģisko slimnīcu “Ainaži” pamazām zūdot no mediju redzesloka, apņēmību nezaudē kāds kungs, kurš ar plakātu un krustu protestē pie Ministru kabineta un Saeimas ēkas. Mācītājs Andris Vilemsons jau vairākas dienas ierodas Rīgā, lai pie varasiestāžu durvīm paustu savu viedokli par traģēdiju traģēdijā – “Ainažu” darbinieka pašnāvību, kuru esot izraisījis šis skandāls.

Andris Vilemsons ir luterāņu mācītājs, kurš kalpo Salacgrīvā un tās apkārtnē.

Sarunā ar portālu Jauns.lv mācītājs, kuru drēgnā otrdienas pēcpusdienā satiekam pie Saeimas ēkas, atklāj, ka ir strādājis arī skandālā ierautajā slimnīcā “Ainaži” un apgalvo, ka Tiesībsargs Juris Jansons savās darbībās pret ārstniecības iestādi ir rīkojies neadekvāti.

Par šādu protesta veidu mācītājs izšķīries, reaģējot uz slimnīcas “Ainaži” darbinieka – saimniecības daļas vadītāja – pašnāvību, par ko portāls Jauns.lv ziņoja 8. februārī.

Aizgājējs ir atstājis vēstuli

Mācītājs Vilemsons atklāj, ka ir pazinis “Ainažu” darbinieku, kurš skandāla laikā, kā apgalvo mācītājs, ir izvēlējies aiziet no dzīves.

Viņš esot bijis ļoti saimniecisks vīrietis, kurš mācītājam atmiņā palicis smaidīgs.

“Viņš ļoti daudz ir strādājis pie saimnieciskajiem darbiem, un man nav ne mazākā pamata domāt par viņu neko sliktu. Vienmēr bijis aktīvs, dzīvespriecīgs, neesmu arī novērojis, ka viņš būtu izturējies ļauni,” pauda mācītājs.

Vilemsona kungs ir arī sazinājies ar mirušā vīrieša dzīvesbiedreni. Saskaņā ar mācītāja teikto, aizgājējs ir atstājis vēstuli, kurā norādīta notikušā saistība ar skandālu ap “Ainažu” slimnīcu.

foto: Zane Bitere/LETA
Šeit mācītājs Andris Vilemsons redzams 20. februāra rītā, pie Ministru kabineta. Viņš pauž, ka līdz šim vērā ņemamu mediju un sabiedrības uzmanību nav izpelnījies. Mācītājs ir neizpratnē par to, ka "Ainažu" darbinieka nāvi sabiedrībā lielākoties ignorējusi.

Tiesībsargam pārmet emocionālu vardarbību

“Šo slimnīcu vienmēr esmu redzējis kā tādu sava veida ģimeni, kurā visi šad tad plūcas, taču reizē viens otru arī vāc. No pacientiem ne reizi neesmu saņēmis sūdzības par slimnīcas personālu. Taču tad atbrauc Jansona kungs – izrādās, ka viņš visu zina, bet es tur grozos vairākus gadus un neko nezinu! Ja mēs runājam par vardarbības veidiem, ko pārmet slimnīcai, es uzskatu, ka Tiesībsargam Jansonam var pārmest publisku, emocionālu vardarbību, kuras iespējamais rezultāts ir nāve. [...] cīnoties par vienu tiesībām, nevar bradāties pa citiem cilvēkiem,” video intervijā pie Saeimas pauda mācītājs, kurš apgalvo, ka jau iepriekš no cilvēkiem dzirdējis sūdzības par Jura Jansona darba metodēm.

Kopumā Vilemsons arī norāda, ka šajā gadījumā Tiesībsargs nav nācis klajā ar neko iepriekš nedzirdētu – teiktais vienkārši esot “skandalozi pagriezts”.

“Visiem ir zināms, kāda ir veselības sistēma mūsu valstī, it sevišķi reģionos. Personāla trūkums, esošo darbinieku pārslogojums un citas lietas. Ja šīm lietām tā pieiet, tad var atstādināt gandrīz katras iestādes vadītāju. Cik man zināms, Balodes kundze vienmēr ir izmisīgi mēģinājusi piesaistīt speciālistus, taču šeit ir runa par reģionu un tas ir pagrūti,” pauž mācītājs.

Par slimnīcas personālu viņš varot teikt vien labus vārdus: “Protams, ka es neesmu šīs jomas speciālists, taču varu teikt, ka šie cilvēki dara savu darbu godprātīgi un savu iespēju robežās.”

Deputāti pamanījuši protestējošo mācītāju

Vienatnē protestējošu mācītāju tik bieži vis neizdodas sastapt, taču Vilemsona kungs norāda, ka valsts varasiestāžu apsargi līdz šim pret viņu izturējušies ar cieņu, savukārt daži tuvumā strādājoši ļaudis pat pacienājuši ar siltu tēju.

Mācītājs, kurš Rīgas centrā ieradies ar plakātu un krustu, apgalvo, ka esot sasniedzis arī dzirdīgas ausis deputātu vidū.

Pie viņa īslaicīgi piegājis deputāts Mārtiņš Šics (RA), Hosams Abu meri (Vienotība) un atsevišķi Saskaņas deputāti.

Par skandālu Ainažos:

Jau ziņots, ka Tiesībsargs un Veselības inspekcija (VI) konstatējusi pārkāpumus slimnīcā "Ainaži".

Pārkāpumi saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju.

VI direktore Indra Dreika iepriekš preses konferencē skaidroja, ka šie pārkāpumi varētu būt saistīti ar ārstu un medicīnas personāla trūkumu.

Tikmēr tiesībsargs Juris Jansons teica, ka bērni bija piesieti un fiksēti pat vairākas dienas un nedēļas.

Pārbaudes gaitā bērni liecināja par piedzīvoto personālo fizisko un emocionālo vardarbību.

Jansons pauda, ka bērni stāstījuši, ka par nepaklausību tiek sodīti ar potēm un piesiešanu pie gultas.

Tiesībsargs uzskaitīja arī virkni citu konstatētu pārkāpumu.

Nu jau atstādinātā "Ainažu" vadītāja Ilona Balode apvainojumus savulaik nodēvēja par muļķīgiem.