foto: Ekrānuzņēmums
Stendzenieks iesaka Kivičam nepsihot, bet gan dibināt savu partiju
Stendzenieks komentēja Andra Kiviča pausto, kurš sacīja: ja nepiedalies vēlēšanās, ar tevi notiek tas pats, kas ar tiem, kuri piedalās.
2017. gada 6. decembris, 12:05

Stendzenieks iesaka Kivičam nepsihot, bet gan dibināt savu partiju

Kasjauns.lv

Otrdien TV24 "Preses klubā" viesojās eksprezidents Valdis Zatlers, reklāmas speciālists Ēriks Stendzenieks un ekonomists Ojārs Kehris, kuri komentēja mūziķa Andra Kiviča pirmdien pausto par to, ka uz vēlēšanām iet nav jēgas, jo politiķi tautu uzskatot par aunu baru, un no viņa biļetena valstī tāpat nekas uz labu nemainās. "Preses kluba" studijā par to izskanēja analītiski viedokļi.

Atgādinām, ka Kivičs savu sūrmes pilno tekstu par nolemtības sajūtu papildināja ar frāzi, ka partiju aicinājumi iet vēlēt ir "augstākā līmeņa demagoģija, jo nav nozīmes tam, cik cilvēki aiziet uz vēlēšanām" - valstī tāpat nekas nemainās uz augšu.

Kivičs uzskata, ka piedalīšanās politiskajos procesos praktiski neko cilvēka dzīvē nemaina, jo vidusmēra cilvēks pielāgojas tiem apstākļiem, kādi pastāv: "Cilvēki, kas nepiedalās procesos – ja maksās bendža rīt 2 eiro, tad pirks, ja desa būs divreiz dārgāka, pirks. Un tie, kas aizgāja uz vēlēšanām, arī pirks!"

"Visiem tiem cilvēkiem, kas ar trijiem, četriem bērniem strādā četros, piecos darbos, lai varētu pavilkt dzīvi Latvijā, viņiem vēl ir jāiet un jāmeklē? Taču nav laika nevienam to darīt!" uzstāja Kivičs.

Viņš atzina, ka vienīgais iespējamais veids, kā paust savu nostāju ir vēlēšanas: "Mēs paņemam biļetīti reizi četros gados un palaižam vaļā. Un tas ir viss, ko mēs varam darīt!" Tomēr Kivičs ir pārliecināts, ka Latvijā šī sistēma nestrādā. "Es latviešu politiķiem neticu!" viņš pauda raidījumā.

Ēriks Stendzenieks rekomendē Kivičam dibināt savu partiju

Kivičs pirmdienas raidījumā atzina, ka līdz šim regulāri balsojis par Nacionālo apvienību, taču pie varas nez kāpēc atkal... ne tie.

Stendzenieks par vēlēšanu rezultātiem pauda: "Ja Kivičs ir vīlies vēlēšanu rezultātos, tad pilnīgi noteikti ir kāds, kas ir super priecīgs par šiem rezultātiem, jo tie ir tieši tādi, kādus viņš ir gaidījis. Nevajag savu vilšanos attiecināt uz pilnīgi visiem cilvēkiem," sacīja reklāmas speciālists.

Viņam no Kiviča tēzēm radusies sajūta, ka nav īsti skaidrs, kas no politiķiem tiek gaidīts, un ka netiek cerēts, lai politiķi kaut ko izdara, bet gan lai viņi nemelo, būtu sirdsskaidri un izpilda priekšvēlēšanu solījumus. "Jēdzīgāk būtu sagaidīt no politiķiem kādu pragmatisku rīcību, nevis lai viņi balso vienmēr pēc labākās sirdsapziņas, nekad nevienu nepiekrāpj un izpilda visus savus solījumus, kas nav pat iespējams, ja vien tev nav 51 procents," skaidroja Stendzenieks.

Viņš kā problēmu redz arī fonētikā meklējamu paradoksu, proti, ja "krievs" - tātad kreiss, ja "latvietis" - tātad labējs. "Mēs instinktīvi balsojam par labējām partijām, bet sagaidām no tām kreiso rezultātus. Tas nav iespējams! Ja tu balso par Šķēli, tu balso par biznesu, un nav ko no viņa gaidīt sociāldemokrātisku programmu," analizē eksperts.

Visbeidzot Stendzenieks rekomendē Andrim Kivičam dibināt savu partiju un nākt klajā ar savu piedāvājumu un programmu, kā esošo situāciju valstī mainīt: "Ej un programmē un vadi valsti!"

Valdis Zatlers: neiet vēlēt arī ir rīcība

Eksprezidents norāda, ka gan iešana balsot, gan neiešana balsot abas ir rīcības. Viņaprāt, Kiviča pārdomas balstītas tur, ka nav lielas izvēles politiskajā spektrā, nav atšķirīga piedāvājuma, turklāt trūkst arī konstruktivitātes. Visi cīnās savā starpā. "Lielākoties ir tā: mēs darīsim tā, mēs jums dosim šito. Un otri saka - bet mēs atkal darīsim savādāk, bet kopumā trūkst atšķirīga piedāvājuma," teic Zatlers.