foto: LETA
No arhīva pazuduši papīri par Godmaņa iespējamo sadarbību ar čeku
Bijušais Latvijas Ministru prezidents Ivars Godmanis.
2017. gada 8. novembris, 18:55

No arhīva pazuduši papīri par Godmaņa iespējamo sadarbību ar čeku

Kasjauns.lv

Tiesas arhīvā vairs nav bijušā Ministru padomes priekšsēdētāja Ivara Godmaņa sadarbības ar čeku lietas, portālu Kasjauns.lv informēja Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta sekretāre un pētniece, doktorante Marta Starostina.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

8. novembrī Rīgas rajona tiesa atteikusi sniegt informāciju komisijai, norādot, ka neapmierinās komisijas 3. oktobra pieprasījumu un neizsniegs 1990. gada Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Augstākās padomes vēlēšanu rezultātā ieceltā ministru padomes priekšsēdētāja Ivara Godmaņa sadarbības fakta ar Valsts drošības komiteju jeb čeku lietu, jo vien pēc komisijas pieprasījuma izgatavotā 16. oktobra aktā par iztrūkstošajiem dokumentiem konstatēts, ka šī lieta par sadarbības faktu ar čeku tiesas arhīvā vairs neatrodas. Nav norādīts uz nodošanu Latvijas Nacionālajam arhīvam, informē pētniece Starostina.

"Pēc vairākkārtējiem pieprasījumiem komisija, brīdī, kad plašsaziņas līdzekļos publicēts profesora Jāņa Taurēna pētījums par sadarbības fakta ar VDK lietām tiesā, pēc 10. augusta publikācijas "Latvijas avīzē", kur konfrontēti komisijas eksperta, doktoranta Linarda Muciņa un komisijas pētnieka, Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas priekšsēdētāja, doktoranta Jura Stukāna un Godmaņa viedokļi par politiķa sadarbību ar VDK un attiecīgo tiesas lietu, guvusi rakstveida apliecinājumu, ka lieta tiesā tomēr iztrūkst.

Komisija vērsās pie Latvijas Nacionālā arhīva ar pieprasījumu. Iepriekš Valmieras tiesa informēja, ka citu čekas sadarbības lietu tā iznīcinājusi, tātad vairs nav iespējams iepazīt tiesā sniegtās liecības. Par citu VDK dokumentu iznīcināšanu savlaicīgi jau iepriekš informēta Nacionālā drošības padome," skaidroja vēsturniece.

Pētnieki satraukti par lietu pazušanu

Latvijas vēstures pētnieki ir satraukti par Latvijas Padomju sociālistiskās republikas VDK lietu dokumentu pazušanu no tiesu arhīviem, pauda Latvijas LPSR Valsts drošības komitejas zinātniskās izpētes komisijas priekšsēdētājs Kārlis Kangeris.

Rīgas rajona tiesa atteikusi sniegt informāciju komisijai, norādot, ka neizsniegs 1990.gada LPSR Augstākās padomes vēlēšanu rezultātā ieceltā ministru padomes priekšsēdētāja Ivara Godmaņa iespējamās sadarbības ar VDK jeb čeku lietu, jo konstatēts, ka šī lieta tiesas arhīvā vairs neatrodas.

Latvijas Nacionālā arhīva pārstāve Māra Sprūdža informējusi komisiju, ka iesniegums ar lūgumu pārbaudīt, vai arhīvā lieta atrodas, tika nosūtīts Siguldas zonālajam arhīvam, kurā glabājas Rīgas rajona tiesas dokumenti, tomēr varbūtība, ka lieta ir arhīvā, esot ļoti niecīga.

Kangeris norādīja, ka zinātniekus lietas iespējamā pazušana satrauc, jo jau iepriekš Valmieras tiesa kādu citu čekas sadarbības lietu iznīcinājusi, tātad vairs nav iespējams iepazīt tiesā sniegtās liecības. "Par to mēs savulaik rakstījām gan Nacionālajam arhīvam, gan visādām institūcijām, proti, ka to nevar darīt, jo lietas ir jāsargā," sacīja Kangeris.

Vēsturnieks paskaidroja, ka Godmaņa lieta tika meklēta saistībā ar pētniecības projektu, tomēr tiesa paziņoja, ka to vairs nevar atrast. "Mēs uzskatām, ka tiesas materiāli ir ļoti būtiski, jo tajos ir daudz cilvēku un bijušo VDK darbinieku liecības, kas pētniecībai ir ļoti nozīmīgas. Šī iemesla dēļ mēs pūlamies visām tiesām un institūcijām norādīt - šos dokumentus nedrīkst iznīcināt," uzsvēra Kangeris.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Vienlaikus viņš norādīja, ka tas, vai šī lieta tiešām pazudusi, nav skaidrs, jo, iespējams, sīkāk meklējot, varēs noskaidrot, kur lieta nonākusi.