1dienas
19stundas
37minūtes
59sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Jānis Jarāns uz skatuves atveido gan Staļinu, gan Čaplinu
foto: Juris Rozenbergs
Jānis Jarāns dokumentālajā kabarē “Ļubova Orlova.Dīva.PSRS” iejūtās daudzās lomās, bet Karina Lučiņina spēlē Ļubovu Orlovu.
Kultūra

Jānis Jarāns uz skatuves atveido gan Staļinu, gan Čaplinu

Kasjauns.lv

Teātra klubā “Austrumu robeža” pirmizrādi piedzīvojusi dokumentālais kabarē “Ļubova Orlova.Dīva.PSRS”. Varen daudzās lomās iejūtas Jānis Jarāns, Orlovu spēlē jaunā aktrise Karina Lučiņina.

Jānis Jarāns uz skatuves atveido gan Staļinu, gan ...
Teātra klubā “Austrumu robeža” 2017. gada rudenī sāk izrādīt dokumentālo kabarē “Ļubova Orlova.Dīva.PSRS”.

Ieskats dokumentālajā kabarē “Ļubova Orlova.Dīva.PSRS”

Teātra klubā “Austrumu robeža 2017. Gada rudenā sāk izrādīt dokumentālo kabarē “Ļubova Orlova.Dīva.PSRS”.

Kinematogrāfs 20. gadsimta 30. gados PSRS – vietā, kurā “nebija ne Dieva, ne seksa”, sapņoja par savas, padomju Holivudas radīšanu – lai ir kā Amerikā, tikai  labāk! Tauta taču bija jāiedvesmo jaunai, skaistākai dzīvei, gaišākai nākotnei. Holivuda netika radīta, toties mega zvaigzne gan. Viņas vārds ir Ļubova Orlova.

Tautas dievinātā Ļubova iemirdzējās filmā “Jautrie zēni” un vēl 17 padomju kinolentēs, tādējādi ieejot vēsturē kā pirmā un vienīgā PSRS dīva. Tiesa, režisors un vēlāk arī aktrises vīrs Aleksandrovs šo sava laika simbolu radīja kā līdzību citai, jau esošai dīvai – Marlēnai Dītrihai. Amerikā satiktās zvaigznes fascinēts, viņš pat Ļubas matus lika pārkrāsot blondus, piešķīra viņai līdzīgus iniciāļus – M.D. un filmā “Cirks” Mērija Dikinsone jau dejoja un dziedāja kā Dītriha.

Šoreiz tikšanās vieta nav ne Krievija, ne Amerika, bet gan Latvija! Krievu aktrise, kas reiz bija precējusies arī ar latvieti –  Andri Bērziņu. Staļina favorīte, PSRS Tautas skatuves māksliniece Ļubova Orlova ar savu laikabiedri, līdzinieci un sāncensi – pasaules dīvu Dītrihu satiksies tepat Rīgā.
Marlēna teātra klubā “Austrumu robeža” viesojas ne pirmo reizi. 2001. gadā veidoto izrādi “M.Dītriha.Caurbraucot” un 2006. iestudēto “Pikanto zvaigzni”, kur dīvas ceļi krustojās ar Minelli un Pugačovu, savulaik noskatījušie jau daudzi tūkstoši cienītāju. Un nu – dokumentālās fantastikas seriāls turpinās!

Dokumentālā kabarē vintāžas burvīguma caurstrāvotā gaisotnē ir redzami fragmenti no leģendārām padomju laika filmām, skan populāras un iemīļotas melodijas aktieru izpildījumā.

Galvenajā – Ļubovas Orlovas – lomā spēlē Karina Lučiņina, Marlēnas Dītrihas lomā –– Raimonda Vazdika. Josifa Staļina, Čārlija Čaplina u.c. tēlus kā cepures maina – izcilais traģikomiķis Jānis Jarāns. Izrādes režisore Dita Balčus, scenogrāfe un kostīmu māksliniece - Ināra Gauja, bet par muzikālo noformējumu gādā Valdis Zilvers.