foto: Edijs Pālens/LETA
Deputāts Kalnozols zina, kā atrisināt domstarpībasi par bērnu aizgādību
Kalnozols skaidro, ka vairāk nekā 30% no Latvijas bērniem augot bez abiem vecākiem, neskatoties uz to, ka likumā uzsvērta nepieciešamība bērniem būt ģimeniskā vidē jeb kopā ar abiem vecākiem.
Sabiedrība
2017. gada 2. septembris, 16:28

Deputāts Kalnozols zina, kā atrisināt domstarpībasi par bērnu aizgādību

LETA

Likumā jāparedz, ka mediācijas procesu var izmantot arī domstarpību risināšanai lietās, kas saistītas ar saskarsmes, aizgādības, uzturlīdzekļu un citiem bērnu tiesību un interešu jautājumiem, paredz deputāta Valda Kalnozola (ZZS) iesniegtie priekšlikumi.

Deputāts aicina Mediācijas likumā noteikt, ka nosacījums par brīvprātīgu piedalīšanos mediācijā neattiektos uz gadījumiem, kad puses cenšas panākt savstarpēji pieņemamu vienošanos savu domstarpību atrisināšanai lietās, kas saistītas ar saskarsmes, aizgādības, uzturlīdzekļu un citiem jautājumiem, kuri skarti Bērnu tiesību aizsardzības likumā un Civillikuma daļā par vecāku un bērnu attiecībām.

Tāpat rosināts likumā ierakstīt, ka brīvprātīguma nosacījums neattiektos uz gadījumiem, kad šādu domstarpību atrisināšanai tiek noteikts obligāts konfliktu risināšanas process ar neitrālas trešās personas palīdzību.

Attiecīgajās lietās mediators sagatavotu atzinumu par iesaistīto pušu vēlmi un izpratni par nepieciešamību atrisināt domstarpības bērnu labākajās interesēs, ko iesniegtu Bāriņtiesā.

Kalnozols skaidro, ka vairāk nekā 30% no Latvijas bērniem augot bez abiem vecākiem, neskatoties uz to, ka likumā uzsvērta nepieciešamība bērniem būt ģimeniskā vidē jeb kopā ar abiem vecākiem. Parlamentārietis norāda, ka viņa piedāvātās izmaiņas radīs apstākļus, ka bērnu vecākiem, konflikta situācijā nespējot risināt ar bērnu tiesībām un audzināšanu saistītos jautājumus, pirms vēršanās tiesās būs jāgriežas pie neitrālas trešās personas - mediatora.

"Šāda sadarbība ar neitrālu trešo personu - mediatoru - sekmēs vienošanos panākšanu bērnu labākajās interesēs. Gadījumā, ja arī mediatora iesaiste neļauj panākt vienošanos risināt radušās domstarpības mierīgā ceļā, mediators sniedz atzinumu, norādot, kurš no vecākiem nav izrādījis vēlmi risināt domstarpības bērnu labākajās interesēs. Grozījumi Mediācijas likumā veicinās vecākus pārvarēt emocijas bērnu labāko interešu vārdā un mazinās bērnu tiesību aizsardzības iestāžu un tiesībsargājošo iestāžu iesaistes nepieciešamību bērnu vecāku konfliktu gadījumos," norāda Kalnozols.

Politiķis prognozē, ka rosināto izmaiņu ietekme būs pozitīva, jo samazināšoties bez abiem vecākiem augošo bērnu skaits un bērni izaugs vairāk sagatavoti dzīvei un darbam, kā arī tiks mazāk psiholoģiski traumēti no vecāku puses. "Samazināsies bērnu tiesību aizsardzības un tiesībsargājošo iestāžu darbs un administratīvo resursu patēriņš ģimenes konfliktu risināšanā," teikts priekšlikumu pamatojumā.

Iepriekš izskanējis, ka pats Kalnozols bijis iesaistīts domstarpību procesā saistībā ar saskarsmes iespējām ar saviem bērniem. Viņš jau iepriekš publiskojis citus ierosinājumus par nepieciešamajām izmaiņām ar šo jomu saistītajos normatīvajos aktos.