foto: Juris Rozenbergs
Rīgas Brīvosta aicina svinēt Ostas svētkus
Sabiedrība
2017. gada 18. augusts, 14:54

Rīgas Brīvosta aicina svinēt Ostas svētkus

LETA

Ostas svētku laikā no 18.augusta līdz 20.augustam Rīgas Brīvosta aicina iedzīvotājus uz sportiskām aktivitātēm galvaspilsētas ūdeņos - Rīgas kanālā un Daugavā.

Rīgas Brīvostas svētku atklāšana

gallery icon

Brīvosta svētku apmeklētājus aicinās iepazīt jūrnieku dzīvi, kuģniecības vēsturi un iejusties Rīgas ostas ikdienā. Šogad kā jaunums būs krastmalā pie Akmens tilta skatāmā multimediju bāka, kurā ierīkotā videoinstalācija skatītājus ievedīs ostas dzīvē. Ar moderno risinājumu palīdzību bākā katram būs iespēja virtuāli nokļūt Rīgas ostā un iemēģināt roku kravu pārkraušanā - izvēlēties sev tīkamāko kravu, uzkraut to uz kuģa un tad cauri jūras vārtiem iekuģot atklātajos ūdeņos.

Tāpat kā citos svētku aktivitāšu punktos, arī bākā viesus izklaidēs Ostas svētku talismans Ronis Matrozis un viņa komanda, kas darbosies kādā no trim Roņa salām. Tajās lieli un mazi varēs rosīties zīmēšanas studijā, fotografēties ar roni un tikt pie jūrnieka cienīgiem tetovējumiem.

Rīgas Brīvostas pārvaldes pārstāve Liene Ozola stāsta, ka katrā no "Roņu salām" būs pieejamas kartītes, kurās svētku apmeklētāji varēs savākt zīmodziņus no dažādām aktivitāšu vietām. Kartītes piedalīsies izlozē, kurā piecas ģimenes vai draugu grupas četru cilvēku sastāvā laimēs "Tallink" jūras kruīzu uz Stokholmu ar kuģi "Romantika" vai "Isabelle". Viņa piebilst, ka apmeklētājus, kuri būs tikuši galā ar Roņu salas uzdevumiem, sagaida arī citas balvas.

Šogad Ostas svētku programmu papildinās arī vēsturisko burinieku festivāls "Baltic Sail Riga 2017". Starptautiskais Baltijas jūras vēsturisko burinieku festivāls līdz šim noticis tādās ostu pilsētas kā Klaipēda, Gdaņska, Karlskrona, Ščecina, Nīsteda un Rostoka. Bet šogad svētku laikā Ķīpsalā, "Pilsētas jahtklubā" bezmaksas apskatei būs pieejami vairāki vēsturiskie burinieki. Savukārt sestdien, 19.augustā plkst.17.30 "Pilsētas jahtkluba" akvatorijā vēsturiskie burinieki izspēlēs kuģu kauju, pēc kuras notiks arī burinieku parāde Daugavas ūdeņos. Interesentiem burinieki būs pieejami arī stundu garam izbraukumam pa Daugavu, skaidro brīvostā.

19.augustā notiks 17.sacensība ar ūdens velosipēdiem "Kanāla regate", un tās dalībnieki, kā ierasts, būs 30 Latvijā populāru uzņēmumu, organizāciju un mediju komandas, kas draudzīgi cīnīsies par tituliem "Ātrākais kanālbraucējs 2017", "Elegantākā ekipāža 2017" un "Skumjais ūdensmalējs 2017". Arī šogad pasākums notiks Bastejkalna pakājē, Rīgas kanālā, posmā no Bastejkalna līdz Latvijas Nacionālās operas un baleta namam.

Tāpat 19.augustā no plkst.12 sāksies arī "Ielu mūzikas dienas" pasākumi, kas Vecrīgu pie Zviedru vārtiem, Smilšu ielā, Vaļņu ielā, Kaļķu ielā, Rīdzenes ielā, Audēju ielā, Skārņu ielā un Bastejkalnā pieskandinās ar daudzveidīgiem mūzikas ritmiem un atrakcijām. Bet plkst.13 laukumā pie Rīgas Kongresu nama sāksies diennakts basketbola turnīrs "Krastu mačs", kas ir Ginesa rekorda vērtas sacensības basketbola spēlē. Turnīrā, kurš šogad notiks jau astoto reizi, savā starpā sacenšas Daugavas labā un kreisā krasta iedzīvotāju komandas.