foto: Valsts policija
Policistu atstādina par informācijas nenodošanu saistībā ar Liepājā pazudušo Ivanu
Pašlaik vēl nav zināms, cik ļoti šī informācija varētu būt palīdzējusi mazā Ivana meklēšanā.
Sabiedrība
2017. gada 14. jūlijs, 15:56

Policistu atstādina par informācijas nenodošanu saistībā ar Liepājā pazudušo Ivanu

LETA

No dienesta pienākumu pildīšanas atstādināts policists, kurš, iespējams, nenodeva tālāk viņa rīcībā nonākušo informāciju saistībā ar Liepājā pazudušo un vēlāk mirušo piecgadīgo Ivanu Berladinu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Valsts policija (VP) paziņojumā presei atgādina, ka VP aicināja cilvēkus dalīties ar visu viņiem zināmo informāciju, kas varētu būt saistīta ar bērna pazušanas apstākļiem un saņēma daudz zvanu uz norādītajiem tālruņiem un informāciju vai videofailus, kas tika sūtīta uz īpaši izveidoto e-pastu.

Sāktās dienesta pārbaudes laikā Iekšējās kontroles birojs sadarbībā ar Galvenās Kārtības policijas pārvaldes darbiniekiem vērtēs visu ienākušo informāciju, tās apriti un sadarbību ar citām struktūrām.

Šobrīd konstatēts viens gadījums, kad kāda amatpersona, pieņemot informāciju par iespējamo bērna atrašanās vietu iepriekšējā dienā, ko it kā esot apgalvojis cits cilvēks, nenodeva šo informāciju tālāk meklēšanas grupai, tādējādi rupji pārkāpjot sava darba instrukcijas, neveicot normatīvajos aktos paredzētās darbības.

Par šo notikumu ir sākta disciplinārlieta, amatpersona ir atstādināta no dienesta pienākumu pildīšanas un informācija nodota arī Iekšējās drošības birojam.

Vieta, kur atrada mirušā Ivana ķermeni

Gan pie mirušā puisēna mājas Pāvilostas ielā 1, gan meža brikšņos Dubešos, kur zēna līķi atrada, cilvēki turpina nolikt ziedus ...

gallery icon
13

"Zvani par dažādās vietās Liepājā un citās Latvijas vietās it kā redzēto zēnu pienāca regulāri un daudz. Konkrētā informācija par kuras nenodošanu atstādināts policists, visticamāk, izmeklēšanas taktiku un rezultātu nebūtu mainījusi, jo policijas rīcībā bija zēnam pazīstamu cilvēku liecība, ka 1.jūlija pēcpusdienā puika redzēts Tosmarē, Spīdolas ielas rajonā, kur cienājies ar saldumiem. Šajā gadījumā būtiski ir tas, ka policists neizpildīja savus tiešos dienesta pienākumus un tas ir principa jautājums," norādīja VP preses pārstāve Sigita Pildava.

Vienlaikus VP priekšnieks Ints Ķuzis uzdevis izanalizēt arī materiāli tehnisko nodrošinājumu vai tā trūkumu, kas bija būtiski darba organizēšanai. Tomēr jau šobrīd esot skaidrs, ka šajā sadaļā noteikti būs atzīmējams vairāku būtisku lietu trūkums, piemēram, pārvietojami printeri, alternatīvas strāvas padeves vietā, kur nav pieejama elektrība, apgaismojums, tāfele, interneta sakaru nodrošinājums un daudzas citas praktiskas lietas. Būtiska esot arī pārvietojamo tualešu pieejamība vietās, kur daudz brīvprātīgo pārmeklē kādu rajonu, vai šo cilvēku nodrošināšana ar dzeramo ūdeni.

"No katras šādas ļoti sāpīgas situācijas mums ir jāspēj gūt mācība, lai nākotnē nekas tamlīdzīgs vairs neatkārtotos, un pat ja, nedod Dievs, tās atkārtojas, lai mēs esam labāk sagatavoti tikt ar tām galā pēc iespējas efektīvāk," uzsver Ķuzis.

Katedrālē Karostā cilvēki klusu piemin mirušo Ivanu

Trešdien Karostas Svētā Nikolaja jūras katedrālē notika aizlūgums par piecus gadus veco Ivanu Berladinu.

gallery icon
9

VP norāda, ka pēdējo gadu pieredze liecina, ka aizvien biežāk valstī notiek situācijas, kad nepieciešams veikt plašus meklēšanas pasākumus, iesaistot arī brīvprātīgos. Tādos gadījumos tikpat svarīgs, kā darba organizācija, pieejamais profesionālu ekspertu piesaistīšanas jautājums, ir arī jautājums par policijas materiāli tehnisko nodrošinājumu, vai arī par iespējām nepieciešamo tehniku vai aprīkojumu piesaistīt no sadarbības partneriem vai brīvprātīgajiem, kā tas, piemēram, bija pēdējā meklēšanas dienā, kad policija lūdza atsaukties tos, kuriem ir kvadricikli vai cita tehnika, ko iespējams izmantot ātrai meža pārmeklēšanai.

Kā Dubeņu mežā mazo Ivanu meklēja

Organizācija Bezvēsts.lv publiskojusi fotogaleriju, kā mazais Ivans Berladins tika meklēts mežā Dubeņos, kur zēnu arī atrada - diemžēl mirušu.

gallery icon
33

Kopējā situācijas analīze prasīs zināmu laiku, jo analizējamo darbību un datu apjoms ir milzīgs, uzsver policija, šķiet, pirmo reizi Latvijā meklēšanas pasākumos iesaistījās tik vērienīgs cilvēku skaits, kā arī informācijas apjoms, ko sabiedrība sniedza pārbaudei policijai, bija ārkārtīgi plašs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

VP arī atgādina Ķuža šonedēļ preses konferencē pausto, ka viņam šaubu par to, ka VP, Liepājas iecirknis veica visas šīs meklēšanas darbības atbilstoši tai informācijai, kas viņiem bija pieejama tajā brīdī. Ķuzis iepriekš uzsvēra, ka attiecībā uz izmeklēšanas gaitu, piemēroto taktiku, kas balstīta uz konkrētām liecībām, viņam šaubu nav, - tika paveikts viss, ko tajā brīdī varēja darīt un beigās bērns atrasts, bet par vēlu.

11. jūlija vakars pie Ivana Berladina dzīvesvietas Liepājā

Pieminot mirušo puisēnu, pie viņa dzīvesvietas pulcējas cilvēki, noliekot svecītes.

gallery icon
7

Jau vēstīts, ka Liepājas pusē policija un brīvprātīgie desmit dienas meklēja bezvēsts pazudušu piecus gadus vecu zēnu, kurš no savas dzīvesvietas Liepājā, Pāvilostas ielā, bija izgājis 1.jūlijā aptuveni plkst.8.30. Policija bija noskaidrojusi, ka puika viens pats, visticamāk, sajaucot pieturvietas, aizbraucis ar autobusu Grobiņas virzienā. Pazudušais zēns otrdien tika atrasts miris Grobiņas novada Dubeņos meža masīvā brikšņos.

Policija saistībā ar notikušo sākusi kriminālprocesu. Šajā lietā policija vērtēs gan mātes, gan kaimiņu un autobusa šofera iespējamo atbildību.

Tāpat tiek veikta dienesta pārbaude, lai noskaidrotu, vai visi policijas darbinieki ir rīkojušies atbilstoši.

Liepājā pazudušā zēna meklēšana

Pirmdien, 3. jūlijā, brīvprātīgo organizācija "Bezvests.lv" iesaistījās piecgadīgā Ivana Berladina meklēšanā. Pazudušais puisēns pagaidām vēl nav atrasts, un viņa meklēšana ...

gallery icon
156