Saeima noraida iespēju laulību reģistrēt arī pie notāra
Iebildumi par laulību slēgšanu pie notāra esot juridisku un ētisku apsvērumu dēļ.
Sabiedrība
2016. gada 12. maijs, 11:06

Saeima noraida iespēju laulību reģistrēt arī pie notāra

Jauns.lv

Saeima ceturtdien noraidīja vairākus likumprojektus, kuru mērķis bija radīt iespēju laulību reģistrēt arī pie notāra, ar ko Tieslietu ministrija (TM) vēlējās radīt plašākas iespējas, kas varētu ietekmēt laulību skaitu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saeimā informēja, ka par visiem likumprojektiem balsoja 18 parlamentārieši - vairums NA frakcijas pārstāvju, izņemot Ilmāru Latkovski, kurš balsoja pret. Par balsoja arī Jūlija Stepaņenko ("Saskaņa"), Inga Bite (LRA), Guntis Kalniņš un Valdis Kalnozols no ZZS, kā arī Artuss Kaimiņš.

Saeimas Juridiskā komisija iepriekš konceptuāli atbalstīja iepriekš Ministru kabinetā apstiprinātos grozījumus Notariāta likumā, Civillikumā un Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā, taču komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (NA) Saeimas sēdē uzsvēra, ka komisijā esot izskanējuši atšķirīgi vērtējumi šim priekšlikumam.

"Priekšlikums paplašināt to institūciju loku, kuras ir tiesīgas reģistrēt laulību, komisijā tika vērtēts neviennozīmīgi. No vienas puses, Tieslietu ministrijas ieskatā šāds solis varētu palielināt noslēgto laulību skaitu un veicināt ģimenes mantisko attiecību noregulēšanu. Taču pret šādu soli iebilst pašvaldības un dzimtsarakstu nodaļu pārstāvji, izsakot gan juridiskus, gan ētiskus apsvērumus, piemēram, ka viena un tā pati iestāde saskaņā ar jauno kārtību varēs gan laulāt, gan šķirt," iepriekš komentēja Bērziņš.

TM bija pamatojusi, ka personām būs plašākas izvēles iespējas sakārtot savstarpējās attiecības, izmantojot alternatīvu veidu, kādā slēgt laulību. Šāda iespēja varētu palielināt noslēgto laulību skaitu, tostarp starp pāriem, kuri ilgstoši dzīvo nereģistrētās attiecībās.

Tāpat ar grozījumiem plānots atteikties no divu liecinieku obligātas klātbūtnes laulības reģistrācijas laikā.

Patlaban laulības var slēgt dzimtsarakstu nodaļā vai pie garīdznieka, un laulību  reģistrē, klātesot diviem pilngadīgiem lieciniekiem.

Saeima par projektiem balsoja pirmajā lasījumā.

LETA/Foto: Shutterstock