Dižojies! Sirsnīgi asprātīgā akcijā meklē Latvijas varenākos kokus
foto: LETA
Kultūras ministre Dace Melbārde piedalās koku mērīšanas demonstrācijā Latvijas valsts simtgades iesaistes akcijas "LV100 dižošanās" atklāšanas pasākuma laikā pie viena no Rīgā esošajiem dižkokiem Ēbelmuižas parkā.
Kultūra

Dižojies! Sirsnīgi asprātīgā akcijā meklē Latvijas varenākos kokus

Kasjauns.lv

Latvijā varētu būt ap 30 000 dižkoku, atsaucoties uz Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) datiem, pastāstīja DAP speciālists Dainis Ozols. Lai palīdzētu tos visus noskaidrot, Latvijas simgades rīkotāji piedāvā katram iesaistīties brīnišķīgā akcijā. Atrast sevi... atrast koku.

Dižojies! Sirsnīgi asprātīgā akcijā meklē Latvijas...

Veic testu - kāds koks tu esi?

"Vai atceries - kādreiz tu biji pavisam mazs? Diez vai, bet tā ir patiesība! Tāds zīļuks, vien nieka kastanīts, zaļknābis kļavas sēkla kāda gādīga deguna galā.

Laiks ir gājis un tu esi audzis. No zīļuka par ozolu, no durstīga par plaukstošu, no zaļas sēklas par dižkoku. Atlicis vien noskaidrot - kāds tieši esi kļuvis. Vai stiprs un nelokāms, vai maigs un ziedošs, bet varbūt tāds, kurš vienmēr gatavs tiekties augstāk?

Aizpildi šo testu un uzzini, kuram no Latvijas dižkokiem līdzinies visvairāk. Pēc tam dodies dabā, lai atrastu savu līdzinieku. Varbūt viņš palīdzēs atcerēties laikus, kad biji tāds zīļuks, vien nieka kastanīts…," vēsta ieraksts vietnē lv100.lv. To vari iziet šeit: http://lv100.lv/dizosanas/

Visā Latvijā varētu būt ap 30 000 dižkoku

"Dižkoki ir viena no dabas pieminekļu kategorijām. Pašlaik DAP reģistra datu bāzē ir reģistrēti 8625 dižkoki, lai gan ceturtā vai piektā daļa no tiem ir potenciālie dižkoki," norādīja Ozols. No tiem Vidzemē atrodas 45%, Kurzemē atrodas 30%, Latgalē un Zemgalē - pa 10%, savukārt Rīgā - ap 2%.

Ozoliņš skaidrojam, ka Vidzemē reģistrēts visvairāk dižkoku, jo šajā reģionā veikti visdetalizētākie apsekojumi. "Pirms astoņiem līdz deviņiem gadiem šos apsekojumus ir veikuši "Latvijas valsts meži", kas veica mežu apzināšanu Igaunijas pierobežas reģionos," sacīja Ozols.

Eksperts uzsvēra, ka iniciatīva "LV100 Dižošanās" ir Latvijā pirmā akcija, kuras laikā iedzīvotāji tiek aicināti doties dabā un palīdzēt dabas ekspertiem pilnveidot valsts dižkoku reģistru. Iepriekšējie apsekojumi un to rezultātā atklātie dižkoki tika uzskaitīti "dabasdati.lv'' sistēmā "Ozols".

Lai īstenotu ieceri veikt pēc iespējas plašāku Latvijas dižkoku datu bāzi, akcijas "LV100 Dižošanās" laikā iedzīvotāji potenciālu dižkoku reģistrēšanai var izmantot interaktīvo karti interneta vietnē ''dizosanas.lv100.lv". Pirms dižkoka reģistrēšanas, ir nepieciešams veikt tā stumbra apkārtmēra mērījumus 1,3 metra augstumā un ieteicams uzņemt arī pāris foto. Tāpat, reģistrējot potenciālo dižkoku, piezīmēs var norādīt dažādas putnu ligzdas un citas īpašas pazīmes.

Pēc koka reģistrēšanas interaktīvajā kartē, DAP eksperti veiks tā apsekošanu lai no teiktu, vai tas tikt tiešām atbilst dižkoka kritērijiem. Visiem atrastajiem dižkokiem tiks pievienota atpazīstamības zīme.

Akcijas organizatori skaidroja, ka dižkoki var izskatīties arī visai necili vai neveseli, taču, ja tas atbilst izmēra kritērijiem, tas ir klasificējams kā dižkoks. Latvijas valsts simtgades biroja interneta vietnē ir atrodama arī informācija par to, kā pareizi veikt koku mērījumus.

Viens no Rīgā esošajiem dižkokiem - ozols Ēbelmuižas parkā.

Latvijas valsts simtgades akcijas ''LV100 dižošanās'' atklāšanas pasākums

Pie viena no Rīgā esošajiem dižkokiem Ēbelmuižas parkā notiek Latvijas valsts simtgades iesaistes akcijas "LV100 dižošanās" atklāšanas pasākums.