foto: Ekrānuzņēmums no Youtube.com, Ieva Čīka/LETA
Briest jauns skandāls: režisors Vaivars rupji nozākā Latvijas himnu. Padomju laikos bijusi labāka
Taisnīgs sods par šādas himnas izvēlēšanos būtu piekaušana vārtrūmē, uzskata Vaivars.
Sabiedrība
2017. gada 12. aprīlis, 12:38

Briest jauns skandāls: režisors Vaivars rupji nozākā Latvijas himnu. Padomju laikos bijusi labāka

Kasjauns.lv

Ar periodisku skandalēšanos slavenais režisors un aktieris Regnārs Vaivars vakarnakt atkal sacēlis vētru sociālajos tīklos. Skatuves mākslinieks pusnaktī savā “Facebook” profilā nopublicējis LPSR himnu un slavinājis to, nodēvējot tagadējo “Dievs, Svētī Latviju” par seklu un draudot vārtrūmē piekaut tos Latvijas Satversmes sapulces deputātus, kuri 1920.gadā pieņēma šo skaņdarbu kā jaunās valsts simbolu.

“Daudz jaudīgāka kompozīcija par “Dievs, Svētī Latviju,” vakarnakt, pulksten 00:58 savā “Facebook” profilā, blakus video ar LPSR himnu, paziņoja Vaivars.

Turpinājumā režisors, lamājoties rupjiem vārdiem, izteica vēlmi satikt tos cilvēkus, kuri ir atbildīgi par šādas himnas izvēli. “Nosauciet viņu uzvārdus, jo viņi ir pelnījuši, lai viņus atskalda vārtrūmē!” lieliem burtiem interneta vidē raksta Vaivars.

Edgaru Raginski sitīšot skaidrā

Reaģējot uz aktiera pusnakts dusmu lēkmi, kultūras žurnālists Edgars Raginskis pie aktiera “Facebook” ieraksta klāt pielika saiti uz Saeimas tīmekļa vietnē atrodamo sarakstu ar Augstākās padomes deputātiem, kuri “Dievs, Svētī Latviju” himnas statusā atjaunoja 1991.gadā.

“Davai, ej atskaldi. Nezinu gan, vai pālī varēsi kādam no viņiem trāpīt!” piebilst Raginskis. Uz to Vaivars reaģē tādos pat toņos kādos vērsās pret valsts simbolu: “Edgar, tevi es sitīšu skaidrā, purva dzērāj!”

Aktieris beidzot “sapratis, kādā valstī dzīvo”

Pavisam drīz Vaivars izdara secinājumus arī par valsti, kurā dzīvo un kuras simbolu ir noķengājis: “Es nemaz nezināju, kādā valstī mēs dzīvojam, ja man 30 minūšu laikā piezvanīja 83 cilvēki, lai pateiktu, ka es iesēdīšos cietumā par himnas zaimošanu. Viņu starpā arī juristi.”

Lai tur vai kā, taču skaļākā saprāta balss visā Regnāra Vaivara radītajā diskusijā izrādās Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš (KPV LV). Skaidrojot bijušajam amata brālim Vaivaram cilvēku izbrīnu, zvanus un aizrādījumus, Artuss saka: “Tāpēc ka par Tevi rūpējās. Cenšas pasargāt no idiotiskas kļūdas. Būtu novērtējis un klausījis viņiem.”

Regnāra Vaivara ”Facebook” ieraksts izpelnījies arī citu sociālā tīkla lietotāju interesi – vieni par aktieri iesmej, savukārt citi, iespaidojoties no Vaivara klaigām, rosina mierīgā ceļā paturpināt diskusiju par to vai Latvijai vajag jaunu himnu.

Nav pirmais Vaivara izlēciens

Atgādinām, ka šis nebūt nav pirmais no režisora Regnāra Vaivara neprātīgajiem izgājieniem. Vēl pērn skatuves mākslinieks sabiedrības un mediju redzeslokā nonāca ar pagalam biedējošu “performanci” Vecrīgā, kur, esot alkohola reibumā, viņš skaļi spēlēja neliela izmēra ģitāru un bļāva.

Regnāram līdzi tolaik bija cirvis. Šis konkrētais priekšnesums beidzās ar izvicināšanos pret kādu citu vecpilsētā iemīļotu ielu muzikantu, Uldi Leiškalnu un aktiera nonākšanu policijas iecirknī.